Студійні монітори і їх цінність для користувача

Дата публікації 06.02.2021.

Студійні монітори на сьогоднішній день стали дуже популярні, завдяки своїм високим акустичним якостям. По суті, така система має спрощену структуру: зовнішня коробка, вбудований динамік, як низької, так і високої частоти. Вони можуть бути двохсмугові і навіть трьохсмугові - різниця між форматами помітна при прослуховуванні звуку на конкретній апаратурі. Головне завдання студійних моніторів - контроль за звучанням аудіо доріжки. Дане обладнання найбільш актуально на студіях звукозапису, радіо майданчиках і в інших місцях, де важливо відстежити якість звуку.

Студійні монітори і їх цінність для користувача
  • Чому аудіо техніка має таку назву? Монітором називається така акустична техніка, завдяки можливості відслідковувати звучання, згладити його за вимогами. Купівля студійних моніторів пов'язана з необхідністю створити ідеальні умови звукового балансу з відсутністю спотворення. Якщо правильно розмістити дане обладнання в приміщенні, то можливо досягти досконалого звучання. Створюється враження, що звук виходить не від колонок, а в просторі навколо. Професійні студійні монітори - мрія кожного меломана, музиканта і звукозаписного режисера.

    Студійні монітори: класифікація

    Дана техніка ділиться на два загальних виду: пасивні та активні. Розберемо кожен з них.

    Активні студійні монітори оснащені вбудованими підсилювачами, кроссоверами і іншими схемами, які необхідні для якісної роботи. Деякі моделі можуть бути оснащені декількома підсилювачами як для динаміка низькою, так і високої частоти. Наявність оптичного і коаксіального цифрового входу, інших роз'ємів - особливість даного виду студійних моніторів.

    Переваги активних моніторів:

    1. Застосовуються у всіх сферах. Відкривають широкі можливості для користувача.
    2. Присутня достатня кількість входів, роз'ємів для підключення, в тому числі, цифрові і аналогові.
    3. Техніка оснащена власним підсилювачем.
    4. Устаткування підлаштовується по конкретні акустичні умови, куди воно встановлено.
    5. Надійна робота без ризику перегорання підсилювачів, динаміків.

    Пасивні студійні монітори не мають власних підсилювачів, великої кількості входів, а суто аналоговий, лінійний або акустичний. У число достоїнств пасивних моніторів відносять:

    1. Легкий процес інсталяції.
    2. Наявність одного сигнального проводу.
    3. Більш спрощена структура внутрішньої системи, яка виключає виникнення частих збоїв і потреба в комплексному сервісі.
    4. Акустичний простір вважається більш продуманим.
    5. Гучність монітора дуже легко управляється на робочому місці звукового режисера.

    Види студійних моніторів для дому та їх особливості

    Найбільш професійні та якісні монітори мають три лінії: далеку, середню і ближню. Даний параметр визначає поле впливу монітора від його розташування.

    Студійний монітор ближнього типу - ще його називають стельовим. Вважається найпоширенішим форматом на ранці аудіо техніки. Дану техніку потрібно встановлювати на стійки, робочий стіл звукового режисера. За допомогою моніторів ближнього поля можливо зводити треки, монтувати фонограму, передавати звучання середньої або верхньої частоти.

    Студійний монітор середнього типу - може створювати ефекти акустики, які недостатньо чути на близьких відстанях. Користувач може прослухати звуки на низьких частотах, яких немає в моніторах ближнього типу. Деякі моделі дозволяють переносити фонограму на носій.

    Студійний монітор далекого типу - на даному полі можна прослухати всю звукову доріжку, альбом цілком, встановлювати будь-який рівень гучності і частоти. Такі агрегати особливо популярні на професійних звукових студіях. Записи можливо перенести на інший носій для подальшого їх розповсюдження.

    Для домашніх умов найчастіше вибираються монітори ближнього поля з динаміком низьких частот. Така комбінація створить впевнене звучання в умовах домашньої студії. Слід пам'ятати, що установка студійних моніторів виконується на спеціальні стійки, за допомогою яких непотрібні звуки, коливання запобігають.

    Кращі виробники студійних моніторів для дому

    М-Audio - компанія, яка стала відомою в світі завдяки своїй надійної і професійної акустики. Бренд справляє дуже якісну і преміальну лінійку моніторів, які славляться своїм студійним звучанням. Бренд випускає широку лінійку студійних моніторів, які ідеально розроблені для комфортної роботи на студії. Завдяки великому терміну експлуатації устаткування від даного виробника стала однією з кращих на українському ринку. Монітори М-Audio відрізняються передовим дизайном, який дарує користувачу високу потужність і звуковий обхват. Вам гарантовано високу якість звукових міксів. Об'ємний звук з деталізацією частот, продуманий дизайнерський стиль - переваги моніторів М-Аудіо.

    KRK - професіонал в області студійного звуку. Американський бренд випускає продукцію високої якості, яка сьогодні поширена по всьому світу. Акустична техніка даної компанії має широку сферу застосування. Монітори від KRK оснащені вуфером низьких частот, а також твитером високих частот, що дозволяє більш чітко і впевнено передавати оригінальні звукові доріжки. Потужності техніки цілком достатньо, щоб охопити акустикою велика студійне приміщення. Це ідеальний формат для кожного режисера, звукового директора, саунд мейкера, який є професіоналом у своїй галузі.

    Alesis - компанія, яка стала дуже популярною серед музикантів, меломанів та людей, пов'язаних з музикою, за рахунок своєї бюджетної і багатофункціональної продукції. Устаткування під маркою Alesis є альтернативним рішенням дорогому обладнанню. Техніка також володіє якісним природним звучанням, відтворенням великого спектра частот, наявністю великої кількості доповнень.

    Асортимент цієї продукції у нас на сайті один із найбільших в Україні, ми постаралися представити як флагманські серії, так і бюджетні варіанти. Вибирайте на свій смак, а ми також від себе постараємося забезпечити Вас найкращою ціною і сервісною підтримкою.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: