Динаміки акустичні: різновиди і на що звернути увагу при покупці

Дата публікації 08.05.2017.

Динаміки - ключовий елемент будь-якої акустичної системи. Саме за допомогою цього елемента відбувається перетворення електросігнала в безпосередньо акустичний звук і звуковидобування з підключеного джерела. У більш широкому термінології динаміки називаються «гучномовцями». Досить часто ми отримуємо питання від наших клієнтів, що робити ремонтувати або купувати новий? Однозначної відповіді немає, потрібно врахувати ступінь поломки, вартість нового динаміка і в цьому всім Вам на допомогу прийде наш сервісний центр LuxService

Динаміки акустичні: різновиди і на що звернути увагу при покупці
  • Професійні динаміки: основні особливості

    Дуже часто гучномовці плутають з акустичними системами, колонками, вживаючи ці терміни в синонімічному значенні. Однак це не зовсім так. Грубо кажучи, динамік - це недооформлення акустика, тобто це ядро, ключовий елемент акустичної апаратури. А ось те, що називається АС або колонками - це і є оформлена в певний конструктивний вид акустика.

    Наприклад, динаміки можуть приймати таке акустичне оформлення:

    • фазоінвертори - колонка зі спеціально передбаченим отвором, трубою, що підсилюють характеристики потужності моделі;
    • закриті АС - це динаміки, вміщену в повністю ізольовану дерев'яну або пластикову конструкцію;
    • рупори - спеціальні конусні конструкції, що забезпечують більшу гучність звуковидобування;
    • акустичні лабіринти - колонки, конструктивно передбачають комбінацію рупорів і фазоінверторів.

    Ось основні «акустичні оформлення» динаміків представлені на сьогоднішній день. Зрозуміло, вибираючи АС, ми вибираємо, перш за все, динамік - його характеристики, можливості, якість. Але додатково тут передбачений вибір конструкції колонки, матеріал виготовлення корпусу, дизайнерське виконання.

    Гучномовець не передбачає таких додаткових «складнощів», тому вибір можна сконцентрувати на основних характеристиках і параметрах.

    Різновиди динаміків і їх основні особливості

    Дане обладнання характеризується кількома важливими для вибору параметрами, але в першу чергу необхідно актуалізувати основні різновиди. На сьогоднішній день виділяються наступні види гучномовців:

    • низькочастотні динаміки: це обладнання, яке випромінює звук на максимально низьких частотах. Низькі частоти важливі в роботі з будь-музикою, так як роблять її більш насиченою і живий. Частотний діапазон коливається від моделі до моделі, але переважно починається з 20 Гц;
    • високочастотні динаміки (або як їх ще називають «драйвера»): класичні гучномовці, що охоплюють широкий, необхідний для комфортної звукової роботи діапазон. Їх встановлюють на сучасні акустичні системи для професійної студійної звукозапису;
    • середньочастотні динаміки: відповідно, це обладнання, яке випромінює звук в середньому частотному діапазоні. Це додає більшого обсягу, більшої точності звуку, що важливо при створенні, записи музичних композицій. Діапазон може бути різним, зазвичай він коливається від 300 Гц до 2 кГц. 

    Також варто відзначити ще одну різновиди динаміків, купити які пропонує інтернет-магазин LuxPRO. Це коаксіальні динаміки, які припускають наявність сабвуфера і високочастотного драйвера. Це досить високі за ціною, але універсальні динаміки, встановлені на професійних студіях звукозапису.

    Динаміки для студії: основні аспекти вибору

    В цілому, процес вибору динамічного елемента залежить від вже наявної на руках акустичної системи. У більшості випадків користувачі АС підбирають новий динамік відповідно до параметрів, які є актуальними для конкретної акустики. Принаймні один параметр беззастережно і в точності підбирається до установки на АС - це діаметр динаміка, інші розмірні характеристики.

    В принципі, це не викликає складності. Розмірні параметри динаміків в інтернет-магазині LuxPRO представлені в детальних описах до кожної пропонованої моделі. Крім діаметра вказується висота, діаметральні характеристики настановного отвору і багато інших. Звичайно, підібрати в точності до міліметра новий гучномовець досить складно. Заміривши всі розміри, ви можете звернутися до наших консультантів, які допоможуть впоратися з вибором.

    Інші характеристики можуть досить відрізнятися. Адже кожен користувач АС хоче надалі її вдосконалювати. Для правильного вибору динаміка для акустичної системи потрібно враховувати наступні параметри:

    • потужність купується моделі;
    • показник опору;
    • чутливість;
    • частотний діапазон динаміка.

    Для професіоналів існують також такі характеристики, як «параметри Тіля-Смолла». Це спеціальні електроакустичні дані, які характерні переважно для низькочастотних гучномовців. Вони характеризують поведінку динамічних головок в сфері низькочастотного відтворення звуку. Для професійної студії кожен пункт даних параметрів дуже важливий. Вони включають в себе фундаментальні механічні характеристики і параметри безпосередньо звукового сигналу на низьких частотах.

    Але спочатку необхідно розібратися з чотирма вищезазначеними критеріями. Потужність - це параметр, що характеризує гучність звучання колонок. Іншими словами, чим вище показники потужності тієї чи іншої моделі, тим голосніше і без спотворень вона буде відтворювати звук. Зрозуміло, цей параметр вибирається відповідно до потенційним призначенням, використанням динаміка.

    Опір динаміка (або його називають ще «імпеданс») в стандартних своїх значеннях складає 4, 6 або 8 Ом. Цей параметр актуальний для комбінування динаміка (акустичної системи) і підсилювача. Якщо характеристики опору гучномовця і підсилювального елемента збіглися, значить апаратура майже ідеально підібрана один до одного.

    Параметр чутливості безпосередньо пов'язаний з потужністю динаміків. Він відповідає за те, який тиск буде створюватися при потужному впливі на динамічну головку. Відповідно тут актуалізується і гучність, і якість звучання. Найбільш оптимальні варіанти - динаміки з чутливістю в 90 Дб.

    Купуйте динаміки в інтернет-магазині LuxPRO по найоптимальнішим, демократичним в Україні цінами

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: