Види і особливості конекторів для комутації акустики

Дата публікації 11.02.2019.

 Кабельні роз'єми подаються в нашому асортименті підібрані від кращих світових виробників в асортименті і сформовані на осованіі запитів надходять від наших клієнтів. Модельний ряд конекторів постійно поповнюється новими зразками і виробниками. Однією з особливості нашої компанії то, що ми не тільки пропонуємо купити необхідний роз'єм і кабель до нього а й замовити за мінімальними цінами їх кваліфіковану пайку, при цьому технічна служба нашої компанії на підставі сформульованої задачі від Вас підбере найбільш оптимальний за ціною і якістю комплект.

Види і особливості конекторів для комутації акустики
  • Коннектори - важливе комутуюче обладнання для звукової техніки. За допомогою численних роз'ємів акустичні системи підключаються один до одного, до допоміжного електронного обладнання, до електричної мережі. Від якості роз'єму залежить і якість сигналу, що передається, а в результаті - якість звучання, адже коннектор - передавач потужності акустичних систем. У цьому огляді ми поговоримо про основні різновиди комутуючих роз'ємів і їх особливості. 

    Основне завдання коннектора - передача звукового сигналу до акустичної системи. Від потужності і якості такого сигналу залежить і кінцевий результат. Неправильно підібраний роз'єм не може негативно позначитися на роботі всього звукового обладнання. Відповідно потенціал будь-якого звукового обладнання безпосередньо залежить від моделі роз'єму.

    Акустичні коннектори: основні різновиди

    На сьогоднішній день багато виробників (наприклад, ROCKCABLE, Roxtone, Neutrik) пропонують численні різновиди коннектующого обладнання. Серед найбільш популярних моделей можна виділяються наступні:

    Кожен з них відрізняється своїми оригінальними особливостями і використовуються в різних ситуаціях комутації акустичної техніки.

    Коннектори XLR 

    Ці роз'єми по праву вважаються одними з кращих з існуючих на сьогоднішній день різновидів. У них використовується передова технологія комутації контактів, що забезпечує якісний кінцевий результат роботи акустичного обладнання. Серед основних конструктивних особливостей даних роз'ємів виділяються наступні:

    • розрізняють два види таких конекторів: мама і тато, що в англійській «термінології» звучить як чоловічої і жіночої статі. «Статеві ознаки» тата говорять про те, що перший вид коннектора здатний входити в штекер, а конструктивні ознаки мами говорять про те, що сам коннектор здатний вдягають;
    • дані моделі мають різний набір контактів - до п'яти. Найбільша популярність в акустичних системах отримали трьох-контактні роз'єми, розрахований на одночасне і паралельної передачі синхронізований і аналогові сигнали;
    • XLR популярний ще й тим, що здатний комутувати не тільки за допомогою кабелю, а й підключається до панелей. Для вхідного сигналу застосовується спеціальна рознімне гніздо, а для виходу - штекерна частина коннектора.

    Конструктивно в даних моделях передбачені спеціальні зубчики-замки, що запобігають випадковому роз'єднання контакту. Якісні коннектори, наприклад, від компанії Neutrik, додатково оснащують допоміжними фіксаторами Також роз'єми Neutrik стійки до різних погодних умов, механічних пошкоджень, їх корпус водонепроникний.

    «Бананові» роз'єми

    Ми вже говорили, що така оригінальна «термінологія» називаюся коннектори типу «джек». Цікаво, що слово «джек» абсолютно не співвідноситься з особливостями конструкції коннектора. Цим словом в англійській мові позначається «гніздо», але по конструкції джековий контакти повністю не схожі на гніздо. До ключових особливостей ці різновиди відносяться наступні:

    • два основні підтипи дані коннектори - це дво- і трьох-контактні роз'єми, які часто називається моно- і стерео-банани відповідно. Перший різновид призначений для передачі сигналів несиметричного типу, друга модель - для симетричних сигналів;

    • найбільш поширений вид акустичного коннектора - чотиридюймовим «джек»;
    • поширене застосування представленого коннектора - це панельне обладнання.

    Зазвичай контакти цих роз'ємів виготовляються з найбільш підходящих для цілей матеріалів - мідь або нікелевий сплав. Багато виробників, наприклад, Neutrik, Roxtone, ROCKCABLE додатково обробляє найкраща свої моделі позолоти або срібло.

    Коннектори RCA

    У повсякденному спілкуванні найчастіше такий тип конекторів називають «тюльпанами». Візуально - це набір кількох роз'ємів різного кольору, що дійсно нагадує різнокольорову квітку. Іноді, за тим же зовнішню схожість, їх називають «дзвіночки». До головних переваг таких коннекторние моделей відносяться такі:

    • тюльпани - найбільш надійні і відповідні моделі для використання в комбінації з особливо тонкими кабелями;
    • сьогодні RCA роз'єми знайшли своє застосування в передачах несиметричного сигнальні потоків в аналогової апаратури. Крім того, широке поширення тюльпани отримали в комутації цифрового обладнання.

    В цілому, це найбільш популярний варіант для підключення аматорського акустичного обладнання, побутова техніка. У професійному обладнанні частіше використовується вище перелічені банани і XLR коннектори.

    Роз'єми EDAC

    Дані коннектори отримали свою назву через фірмового бренду, який вперше випустив ці різновиди - EDAC. Альтернативна, повсякденна назва таких конекторів - «лопатки». Перелічимо основні особливості використання представлених роз'ємів:

    • головна особливість в тому, що це багатоконтактні коннектори;
    • основне призначення - передача сигнальних потоків в мікрофонної і лінійної техніці;
    • в більшості сучасних моделей коннектори EDAC випускаються в «дуальної» конструкції: на одному кінці розташовується безпосередньо сам роз'єм, на іншому ж кінці - джек або XLR (такі моделі зустрічаються у ROCKCABLE, Neutrik, Roxtone);
    • конструктивно коннектор являє собою прямокутну колодку з розгалуженими двома штирями. Найчастіше колодковим конструкція EDAC роз'єму просунута в спеціальний кожух з металу.

    Таким чином, ми висвітлили основні особливості найпопулярніших на сьогоднішній день рознімних моделей для акустики. Вибір коннектора слід здійснювати для кожного конкретного випадку в залежності від типу акустики, її характеристик і т.д.

    Купуйте штекера від відомих виробників за кращими, найдемократичнішими цінами в Україні.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: