Як вибрати хороший вініловий програвач?

Дата публікації 09.09.2016.
Популярність вінілових програвачів хоч і значно скоротилася, але справжні меломани досі віддають перевагу такому обладнання. Якщо у вас зібралася велика колекція платівок, і ви хочете послухати справжнє звучання улюблених виконавців, або ж ви хочете стати сучасним ді-джеєм (такі музиканти також використовують в своїх сетах вініл), то наступний невеликий огляд допоможе вам відповісти на питання, як вибрати хороший вініловий програвач.
Як вибрати хороший вініловий програвач?
  • Вінілова манія почалася ще в минулому столітті. Тоді не було сучасних дисків, касет, а про цифрове відтворення звуку і мови бути не могло. Варто сказати, що популярність вінілових програвачів хоч і значно скоротилася, але справжні меломани досі віддають перевагу такому обладнання.

    Якщо у вас зібралася велика колекція платівок, і ви хочете послухати справжнє звучання улюблених виконавців, або ж ви хочете стати сучасним ді-джеєм (такі музиканти також використовують в своїх сетах вініл), то наступний невеликий огляд допоможе вам відповісти на питання, як вибрати хороший вініловий програвач.

    Вінілові програвачі: основні конструктивні особливості

    Пряма задача вінілового обладнання - це опустити голку в канавку пластинки, щоб почалося витяг звуку. Здавалося б, конструктивно і функціонально все донезмоги просто. Однак з огляду на розміри канавок пластинки, які часто рівняються діаметру людської волосини, то стає зовсім не дивно, коли покупці платять по кілька тисяч доларів за конкретну модель. Точність і стабільність роботи програвача - ось головна його задача.

    Кожна модель складається з основних компонентів:

    • підстава, тобто база, на якій встановлюються усі додаткові елементи, в багатьох моделях така підстава оснащено спеціальними ніжками;
    • обертовий диск, на який безпосередньо кладеться вінілова платівка;
    • тонарм - спеціальна ручка з голкою, яка опускається на платівку для відтворення звуку;
    • і нарешті - безпосередньо голка, яка часто називається «головкою звукознімача».

    Підстава програвача може бути виготовлена з різних матеріалів, наприклад, деревини, металу, пластику. Наприклад, модель програвача Xtension 10 Evolution Olive Cadenza Black від компанії Pro-Ject виготовлена з деревини (ДВП), додатково база заповнена металевою крихтою для поліпшення резонансних особливостей.

    Найголовніше в обертовому диску - це те, щоб він був якомога важче. Велика вага диска зводить нанівець різні вібрації, які можуть призвести до спотворення відтворюється звуку. Сучасні моделі програють пластинки зі швидкістю від 33 до 45 оборотів в хвилину. Деякі меломани купують моделі класичних зразків, які «по-старому» відтворюють пластинки зі швидкістю в 78 оборотів.

    Ручка «тонарм» може бути двох видів - автоматичного і ручного. В автоматичному режимі ручка опускається при натисканні на спеціальну кнопку. Ручні тонарм опускаються за допомогою безпосередньо руху людини. Багато сучасні меломани віддають перевагу класичним ручним тонарма. Вони це пояснюють тим, що в автоматичних ручках багато механізмів, які можуть з часом вийти з ладу.

    Найголовніший елемент для безпосереднього відтворення звуку - це голка або головка звукознімача. Ось тут меломани і досвідчені користувачі вінілових програвачів радять не економити грошей. Якісна, надтонка голка - запорука якісного відтворення звуку і стабільності роботи всього обладнання. Найбільш бюджетні варіанти сучасних головок - це сферичні голки. Але такі моделі мають істотний недолік. При проходженні через канавку, де концентрація записи максимально велика, вони часто дряпають пластинку. Більш дорогий, але якісний варіант - це еліптичні моделі головок звукознімачів.

    Особливості звуку сучасних програвачів 

    Багато скептиків в голос стверджують, що вінілові програвачі набагато гірше відтворюють звук, ніж стали вже для нас класичними цифрові програвачі. За їх словами, звук проходить через різні «труднощі» - подряпини на пластинках, стерта голка, погана якість динаміків і т.д. В результаті, поки звук досягне вуха слухача, він істотно спотвориться.

    Однак ті ж проблеми можуть зустрітися і в самому якісному цифровому обладнанні. Якість звуку також втрачається через численні дроти, через конструкцію динаміків, його якість залежить від стабільності роботи обладнання і т.д.

    Крім того, вініловий звук - більш природний, ніж сучасний цифровий аналог. Він найбільш наближений до живого звучання музики, практично до концертного. Саме тому моделі вінілових програвачів так часто залучають сучасних меломанів.

    Цінові особливості покупки вінілу

    Найбільш актуальне для сучасних меломанів питання ціни. Тут однозначної відповіді немає, так як, зрозуміло, найбільш дорогі моделі будуть максимально якісними. Однак слід враховувати свій бюджет, так як і недорогі моделі програвачів можуть стати непоганим варіантом відтворення платівок.

    Найбільш бюджетні моделі пропонують компанії Kenwood, Dap Audio. В асортименті цих виробників можна знайти недорогі моделі сучасних програвачів. Наприклад, модель Dap Audio T-1500 - непогана сучасна модель з досить великим діапазоном частотного відтворення. Відмітна особливості - стильний ергономічний дизайн.

    Моделі в середній ціновій категорії пропонує бренд Pro-Ject. Тут модно підібрати модель дійсно хорошого звучання. Наприклад, Debut Carbon DC Piano OM10 - відмінний варіант відтворення платівок.

    Найбільш дорогий асортимент сучасних вінілових програвач - це моделі від брендів Pioneer, Technics. Все та ж компанія Pro-Ject пропонує дивно надійну, стабільну, якісну модель для сучасних меломанів - Xtension 10 Evolution Olive Cadenza Black, вже згадувана нами в зв'язку з оформленням підстави програвача. Тут основа виконана з дерева з наповнювачем з металевої крихти. Взагалі, розробники домоглися в цій моделі виняткового звуку, звівши нанівець всі резонансні і вібраційні перешкоди.

    Купуйте сучасні моделі вінілових програвачів в інтернет-магазині LuxPRO, де ви завжди знайдете широкий асортимент і доступні ціни.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: