Музика зсередини. Ударні інструменти. Частина 2.

Дата публікації 03.08.2016.

Музика - це, напевно, найбільше явище в світі. Про музику знають і слухають все: від космонавтів до бедуїнів древніх племен. Проявів музики маса: радіо, телебачення, техніка, театр, кіно, транспорт та інші сфери діяльності людини. Наша стаття в деякій мірі допоможе вам зануриться в світ музики і розглянути її зсередини. 

Попередня стаття допомогла нам з вами розібратися в принципах гри, нюансах і конструкції акустичних ударних інструментів, а саме акустичних барабанів. Сьогодні мова піде також про ударних інструментах, але в цей раз об'єктами нашого з вами уваги стануть електронні барабанні установки і перкусія.

Музика зсередини. Ударні інструменти. Частина 2.
  • Попередня стаття допомогла нам з вами розібратися в принципах гри, нюансах і конструкції акустичних ударних інструментів, а саме акустичних барабанів. Сьогодні мова піде також про ударні інструменти, але в цей раз об'єктами нашого з вами уваги стануть електронні барабанні установки і перкусія.

    Електронні барабани

    Електронні барабани від акустичних відрізняються принципом звуковидобування, а точніше кажучи - джерелом звучання. Структура установки, так, як і при акустиці, може бути різною, може бути різна кількість томів, тарілок. Але робота таких барабанів нагадує роботу з MIDI-клавіатурами: окремі частини установки служать для передачі сигналу на основний блок, де йде його обробка з подальшою передачею на підсилювач для відтворення. З цього розуміємо, що такого роду установки безглузді без додаткової акустичної системи для відтворення гри барабанщика.

    Сфери використання таких установок досить широкі: зручно їх використовувати на студіях звукозапису, так як є можливість писати як вхідний сигнал (за принципом MIDI), так і вже оброблений готовий звук «рідним» процесором установки. Завдяки підключенню по MIDI у вас є можливість грати на високоякісних ударних установках, використовуючи спеціальні плагіни і програми в реальному часі, а також можете вибрати бажаний звук установки вже після запису. З акустичними барабанами складніше, так як для запису необхідно спеціальне приміщення, комплект мікрофонів, хороший барабанщик і розумний підхід до відома. При записи електронних ударних першими двома пунктами можна нехтувати. І головний плюс - основний записаний трек після запису можна редагувати.

    Що стосується студійного використання електроніки - тут ясно. Як бути на концертах? І тут уже думки розходяться.

    Електроніка або ж живий звук?

    Живий звук - це все ж живий звук. І тут без сумнівів. Вкрай рідко зустрічається використання електронних барабанів на концертах. Це обумовлено тим, що часто готові прессети електронних ударних просто-напросто вилітають із загального міксу або губляться. Так би мовити, відчуття синтетичного звуку таки присутня. Звичайно, якщо розглядати варіанти барабанів преміум-класу, то питання знімається. Але, на жаль, не у кожного є така можливість.

    Отже, використання електронних ударних більш актуально на студіях, на репетиційних базах, а ще вони підходять для занять вдома, так як без підключення вони практично безшумні і грати на них можна просто в навушниках, нікому не заважаючи. Особливістю таких установок є те, що навіть функцію «заліза» і хай-хета виконують спеціальні прогумовані педи, що дозволяє бути максимум тихим, граючи вдома. На концертах замість педів тарілок використовують реальне «залізо».

    Маса моделей, безліч функцій і комплектацій. Головне - бажання грати.

    Тим більше, що для себе ви зможете знайти і купити установку за кращу ціну в нашому магазині.

    Серед топових моделей слід зазначити Yamaha DTX430K, Roland TD11K, Yamaha DTX562K. Що стосується установок для дому та навчання, зверніть увагу на Roland TD1KV і Roland TD1K. Ці барабани допоможуть вам визначитися у подальшому розвитку як музиканта.

    Перкусія - вагома дрібниця

    Світ ударних інструментів до сьогоднішнього дня до кінця не досліджений і, більш того, постійно поповнюється новими моделями, приладами, інструментами.

    Одну, але вагому нішу серед ударних займає перкусія. Для тих, хто не зрозумів, про що мова, пояснюємо. Те, що не особливо помітно для слуху, то, що само по собі може не воспрініматся, але при цьому мікс знаходить якусь динаміку, акцентування і в результаті стає цікавіше і різноманітніше, - це перкусія. До сих пір немає конкретного трактування визначення «перкусії». По суті, до перкусії можна віднести все, що видає ритмічний цікавий звук. Наприклад, більшості незрозумілий музичний «трикутник» - це елемент перкусії. Різні шейкери - елемент перкусії. І навіть дзвіночок - це елемент перкусії. Удари, клацання, постукування, дзвіночки, побряциванія і інші нестандартні звуки - це перкусія.

    Якщо говорити про конкретні музичних інструментах такого роду, то необхідно згадати про кахона, тамбурині, ксилофоні, вібрафоні, дарбуці, там-там, шейкерах, джамбе, конго, бонгах, трубчастих дзвіночках і інших.

    Як би смішно це не було, але грати на цьому досить складно. З огляду на той факт, що грати доводиться на декількох інструментах одночасно, це не всім під силу. Використання перкусії, найчастіше, можна зустріти в народних колективах, в групах, що грають так звану world-music, етно-музику і інших напрямках, де це актуально. Іноді також зустрічається, коли барабанщик одночасно грає роль і перкусіоніста, маючи в арсеналі кілька додаткових приладів, крім своєї установки.

    Перш, ніж купувати той чи інший інструмент, важливо добре все продумати і зважити його необхідність в колективі. Все пізнається в порівнянні. Побільше грайте, експериментуйте і вам усміхнеться удача. А наші фахівці завжди допоможуть вам у цьому.

    Сьогодні ми з вами дізналися коротко про головні принципи і різновидах електронних барабанів і перкусії. Все це ви зможете купити, безпосередньо, в нашому магазині. Також у вас є можливість скористатися перевагами нашої програми лояльності і отримати свою знижку.

    У наступній статті ми з вами продовжимо вивчати музику зсередини. І наступним об'єктом нашої уваги стануть різні гітарні педалі ефектів і процесори.

    Телефонуйте, пишіть і приїжджайте. Ми завжди вам раді.

    LuxPRO - це не просто магазин.

    LuxPRO – це максимум можливостей за мінімум часу.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: