Музика зсередини. Ударні інструменти. Частина 1.

Дата публікації 12.07.2016.

Музика - це одне з найбільш незрозумілих і до кінця недосліджених явищ в світі. Мільйони пісень, мелодій, композицій - це тільки мала частина того нескінченного, що можна отримати в результаті вдалої послідовності нот, яких всього-на-всього сім. Дана стаття допоможе вам злегка зануриться в світ музики, а саме подивитися на неї зсередини. Музика - це поняття абстрактне. Кожен її може чути по-своєму. Але є умовні правила в ній. Візьмемо, наприклад, рок-н-рол. Якщо ми його поділимо на не надто рівну гру на гітарі, нечисте спів і примітивний ритм, то вийде, відверто, що попало. Але все разом - це рок-н-рол. Так само і в інших стилях і напрямках музики. Головне - вдала комбінація.

Музика зсередини. Ударні інструменти. Частина 1.
  • Музика - це поняття абстрактне. Кожен її може чути по-своєму. Але є умовні правила в ній. Візьмемо, наприклад, рок-н-рол. Якщо ми його поділимо на не надто рівну гру на гітарі, нечисте спів і примітивний ритм, то вийде, відверто, що попало. Але все разом - це рок-н-рол. Так само і в інших стилях і напрямках музики. Головне - вдала комбінація.

    Якщо говорити просто, то музика складається з базових стержнів: ритм, інструменти, прийоми.

    Сьогодні ми поговоримо про ритм-секції. Її складовими є ударні інструменти (барабани, перкусія та ін.) І бас. Про різновиди баса ми поговоримо трохи пізніше. А поки об'єктом нашого огляду будуть саме ударні інструменти.

    До ряду ударних інструментів відносяться акустичні барабани, електронні ударні установки, різні види перкусії.

    Акустичні барабани

    Акустичні барабани - це найбільш поширений тип ударних. Варіантів їх використання маса: від репетиційних баз, концертних майданчиків до студійного використання при записі. Для початку розглянемо, з чого складається класична ударна установка.
    Основний стрижень - це бас-бочка і робочий барабан. Саме вони формують так званий грув. І саме їм ми присвятили основна увага в даній статті.

    Бочки можуть мати різні габарити, можуть відрізняться тембрально. Наприклад, для джазу або іншої легкої музики краще купувати бочки з більш м'яким не агресивним звучанням, на відміну від поп-чи рок-напрямків. Ситуація зі звучанням може залежати від пластиків, від їх натягу, від подачі самого барабанщика. Звучання бас-бочки на концертах ще залежить від розміщення мікрофона: зовні або всередині барабана. Розміщуючи мікрофон зовні, ви отримаєте об'ємне соковите звучання, але при цьому втрачається чіткість, що навряд чи підійде для рок-музики. У такому випадку слід розмістити мікрофон всередині бочки, щоб було чути так званий клацання.

    Серед топових брендів серед бас-барабанів слід зазначити TAMA, YAMAHA, DW. PEARL, MAPEX і інші.

    Звук бас-бочки витягується спеціальною педаллю. Бочка може бути одна, але іноді їх дві. Ефекту двох бочок можна домогтися за допомогою так званого «кардана» (подвійна педаль).

    Все це ви можете подивитися на нашому сайті і при бажанні купити.

    Аналогічна ситуація з робочими барабанами (в народі «малий», «snare»). Для людей далеких від цього, робочий барабан - це саме той вибуховий звук, схожий на постріл, який ви чуєте практично в кожній пісні, який грає, ритмічно чергуючись з бас-бочкою. Вибуховою звук виходить завдяки конструкції барабана: звуковий тиск всередині корпусу, яке виникає в результаті удару паличкою по верхньому пластику, передається на нижній пластик, до якого по середині тулиться спеціальна пружина, і саме контакт пластику з пружиною разом з ударом об верхній пластик створюють такий звук .

    Вибір робочого барабана - це справа тонка. Найчастіше, професіонали мають по кілька різних моделей саме робочих барабанів і на концертах або фестивалях ставлять свої, завдяки чому домагаються звучання максимально наближеного до студійного запису.

    Звук робочого барабана знімається так само, як і басовий, мікрофонами. На концертах частіше використовують один мікрофон, розташований у верхнього пластика. При записи на студії краще використовувати кілька мікрофонів, що дозволить більш тонко відбудувати звук в міксі при зведенні.

    Найбільш популярними серед професіоналів зустрічаються барабани від брендів MAPEX, YAMAHA, TAMA.

    Ми з вами розглянули основу барабанної установки. Але, кажуть музиканти, основа - вона нудна до божевілля, так як вона всього лише основа. Прикрасити мікс і зробити його більш гармонійним і акцентованим нам допоможуть комплект томів (барабани з різною висотою тону) і так званого «заліза».

    Кількість томів в барабанній установці необмежена, але базовий набір - це два томи з більш високим тоном (альти) і підлоговий великий том ( «флор-том»). 

    "Залізо"

    За «заліза» (тарілки), так тут є, де розігнатися. Саме вони допомагають робити різні акценти в міксі, зробити його більш ритмічним, прикрасити динамічно.

    У базовий набір барабанної установки входять: «хай-хет», «райд» і «креш».

    «Хай-хет» - це пара середніх за розміром тарілок, розташованих на спеціальній стійці, і призначені для виділення ритмічних одиниць (часток). У барабанній установці разположен з лівої сторони щодо барабанщика. Звуковидобування відбувається за допомогою рук і ноги.

    «Райд» - це молодший брат «хай-хета». Сенс його аналогічний. Але принцип інший - це велика за розміром тарілка, розташована праворуч установки.

    «Креш» - це тарілка, яка видає вибухової гучний звук. Може бути різної товщини, діаметра, з різних матеріалів. Відповідно і тембрально вони можуть відрізняться. «Креш» в установці зустрічається як один, так і кілька. Ці тарілки вважаються для барабанщиків витратним матеріалом, так як розбиваються частіше за інших, з огляду на силу удару по ним. Але по бюджету це не дешеве задоволення.

    З «заліза» існує ще маса додаткових тарілок, якими не кожен користується. Це «сплеш», «чайна», «Панг», «треш» та інші.

    Звуки «заліза» знімаються на студії декількома мікрофонами: одні знімають безпосередньо саму тарілку, інші знімають «кімнату» - загальний звук приміщення, де вони знаходяться. На сцені обходяться одним мікрофоном для кожної тарілки.

    Серед фаворитів на ринку барабанного «заліза» ми бачимо Zildjian, ISTANBUL, SABIAN і MAXTONE.

    Це головне, що важливо знати про акустичні барабанах. Кожен музикант має власний погляд на вибір ударних. Це той момент, коли краще подумати і як слід пошукати своє звучання, свою ударну установку.

    Фахівці нашої компанії допоможуть вам у цьому. Допоможуть вибрати і в результаті придбати хороший інструмент.

    У наступній статті очікуйте огляд електронних ударних інструментів та перкусії.

    Телефонуйте, приходьте, приїжджайте, прилітайте. Ми завжди вам раді.

    Адже LuxPRO - це не просто інтернет магазин.

    LuxPRO - це швидко, зручно і вигідно.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: