Підсилювачі потужності, їх класифікація та поради щодо вибору

Дата публікації 24.03.2016.

У світі професійного шоу обладнання основний з першорядних моментів у створенні шоу виступів артиста або споруді атмосфери в нічному клубі є грамотно підібрані підсилювачі, процесори і акустичні системи. Підсилювальна техніка - необхідна умова якісного відтворення звуку. Адже початковий сигнал будь-якої професійної акустичної системи має досить слабку потужність, особливо коли мова йде про концертної апаратури. Тому покупка підсилювача потужності для акустичного обладнання стає актуальним для застосування в концертних заходах, на репетиціях, в студіях звукозапису і т.д.

Підсилювачі потужності, їх класифікація та поради щодо вибору
  • Підсилювальна техніка - необхідна умова якісного відтворення звуку. Адже початковий сигнал будь-якої професійної акустичної системи має досить слабку потужність, особливо коли мова йде про концертної апаратури. Тому покупка підсилювача потужності для акустичного обладнання стає актуальним для застосування в концертних заходах, на репетиціях, в студіях звукозапису і т.д. 

    Класифікація обладнання: підсилювачі потужності по різновидам 

    В цілому сучасні підсилювачі можна розділити на два великих типи - не по конструктивним особливостям, а по області застосування. Фахівці виділяють підсилювачі побутового призначення та професійну техніку. Що стосується перших, то тут не варто акцентувати особливу увагу. Адже навряд чи для прослуховування «домашньої» музики користувач акустичної системи буде додатково купувати дорогий підсилювач. У побутовій акустиці вони за визначенням вже в наявність, тому логічно відразу перейти до професійних моделей.

    В цілому професійну техніку можна розділити на чотири типи:

    Перший тип підсилювальної техніки виробляється найчастіше під класом D. Наприклад, незважаючи на свою бюджетну ціну, підсилювачі Lexon володіють значними характеристиками, в основному в плані ККД. Коефіцієнт корисної дії в цій апаратурі становить 85%. Тобто відсоток втрат знаходиться на дуже низькому рівні.

    Серед одноканальних і двоканальних підсилювачів можна виділити моделі M-Sound в прекрасному співвідношенні ціни і якості. Крім того, підсилювачі даного бренду відрізняються максимальною компактністю і малою вагою, що дуже важливо в професійному мобільному використанні.

    Для професіоналів високого класу - цифрові підсилювачі від бренду Powersoft. Моделі досить дорогі, проте кращої техніки на сучасному ринку акустики знайти дуже складно.

    Наступний важливий тип підсилювачів в сучасному використанні - трансляційні моделі. Їх головна мета - це передача звукового сигналу з мінімальними втратами на великі відстані. Найбільш часте застосування такої апаратури - це концертні заходи, де на велику площу необхідно якісно розподілити звук. У плані суспільного застосування трансляційні підсилювачі встановлюються на вокзалах, в торгових центрах, в аварійних установках і т.д.

    Оптимальний бюджетний варіант - це підсилювачі від бренду FBT. Досить просте використання, моделі представлені в компактних варіантах. Також дуже поширений варіант - підсилювачі від китайського бренду iTC Audio. Асортимент радує наявністю бюджетних моделей, так і дорогих моделей з прекрасними технічними і функціональними можливостями.

    Найбільш дорогі і максимально продуктивні в роботі підсилювачі - це моделі від компанії Bosch. Широкий вибір дозволяє підібрати модель необхідної потужності і з необхідним функціоналом.

    Чотири- і восьмиканальні підсилювачі є більш надійними і функціональними системами. І знову акцентуємо увагу на обладнанні від бренду Lexon. Досить компактні моделі, які дуже актуальні для концертів. Можуть працювати в комбінації з будь-акустикою.

    Підсилювачі в високої цінової категорії - обладнання від компанії Powersoft. Незважаючи на свою дорожнечу, з технічних і функціональним параметрам дуже складно на сучасному ринку підібрати надійні аналоги.

    Вбудовувані підсилювачі - оптимальний варіант для акустики пасивного типу. Найбільш популярний варіант - бюджетні варіанти NGS. Такі моделі підійдуть для домашнього використання акустичних колонок. Більш професійні моделі - підсилювачі для акустики Crown.

    Вибір підсилювача потужності: основні акценти

    Для продуктивного вибору підсилювальної техніки необхідно керуватися наступними параметрами:

    • призначення підсилювача, тобто де техніка буде використовуватися - в рамках концертного заходу, в студійній звукозапису або ж для домашнього прослуховування музики;
    • обов'язкова умова - це сумісність підсилювача потужності з передбачуваної акустичною системою;
    • наявність комфортних роз'ємів для підключення певного типу;
    • клас підсилювача.

    У випадку з призначенням підсилювального обладнання, то тут все досить просто. Для домашнього застосування найбільш оптимальний варіант - це моделі вбудованих підсилювачів для готових систем пасивного типу. Якщо ж хочеться придбати окрему техніку, то варто звертати увагу на бюджетні моделі - професійних вишукувань в будинку вам не потрібно.

    Для концертних заходів найбільш актуальні моделі трансляційного типу. Саме такий тип техніки здатний зробити мінімальними втрати в аудіо-сигналі на значні відстані. Особливо коли мова йде про концертних майданчиках достатньої великої площі (наприклад, стадіони). Для студійної звукозапису можуть підійти однаково як моделі з одним або двома каналами, так і підсилювачі чотирьох- і восьмиканальні.

    Сумісність обраного підсилювача з акустикою - головний критерій вибору правильної моделі. Зазвичай параметрами для сумісності виступає опір і потужність самої акустики. Важливим фактором є також наявність або відсутність певних роз'ємів для підключення.

    Також варто звернути увагу на клас підсилювальної техніки. Як було сказано вище, найбільш продуктивні моделі - це підсилювачі класу D, коефіцієнт корисної дії яких становить близько 85%. Незважаючи на велику ціну в порівнянні з підсилювачами категорії AB, така апаратура наближає звучання акустики до ідеалу. Особливо актуально для трансляційних підсилювачів, де важливо мінімізувати втрати.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: