Різновиди світлодіодних прожекторів і як правильно їх підібрати?

Дата публікації 16.02.2017.

 Культурні заходи - це завжди яскраво, цікаво і захоплююче. Напевно, кожен хоча б раз в житті відвідував концерт в будинку культури, в клубі або на відкритих майданчиках. Будь-концерт, дискотека та інші свята - це не тільки якісний звук, виконавець або DJ. Це синтез звукового обладнання, талановитого виконавця і звукорежисера. Але при всьому цьому візуальне сприйняття концерту створює світлове обладнання. А іноді воно і зовсім грає значно більшу роль. Як ви змогли здогадатися, саме про світловому обладнанні сьогодні піде мова.

Різновиди світлодіодних прожекторів і як правильно їх підібрати?
  • Гарне світлове оформлення концерту - це вже 50% успіху. Різноманітність світла в нічному клубі - це гарантія прояви інтересу молоді до закладу. Мобільність і легкість світлового обладнання для виїзних заходів - це теж важливий фактор економії сил і часу при транспортуванні і установці, і як результат, це зростання вашої продуктивності і затребуваності.
     
    Одним з основних типів світлових приладів є світлодіодні прожектори. Основні різновиди, сфери використання і правила підбору прожекторів ви зможете відкрити для себе далі.

    Світлодіодний прожектор або LED прожектор - це прилад, світловим джерелом якого виступають світлодіоди, кількість і потужність яких може бути різною (від 1 до 512 шт.). Такі прожектори, на відміну від лампових, більш ергономічні за рахунок невеликої споживаної потужності світлодіодів. Обслуговування таких прожекторів також не вимагає великих вкладень, так як термін служби світлодіода коливається в середньому від 10 000 до 50 000 годин. Для лампового обладнання такі терміни є нереальними. Виходячи з кількості діодів і їх кількості, розраховується загальна потужність приладу, що і є одним з основних критеріїв при його підборі. До правил підбору прожекторів ми ще повернемося далі. А поки розглянемо їх основні відмінності і модифікації.

     
    Візуально за типом корпусу LED прожектори можна розділити на кілька умовних розмірів:
    • прожектори типу PAR36 (за розміром ідентичні ламповим PAR36);
    • прожектори типу PAR64 (за розміром ідентичні ламповим PAR64);
    • прожектори панельного типу.

    RGB або RGBWA?

    За кольоровою градацією прожектори бувають наступних типів:
     
    RGB - найбільш поширений тип. Заснований на трьох світлодіодах: червоних, синіх і зелених. Зверніть увагу, що білі світлодіоди відсутні. Кольороутворення відбувається при змішуванні свічень цих діодів і залежить від потужності світіння окремого кольору. При 100% інтенсивності кожного кольору ви можете отримати білий колір в результаті.
     
    RGBA і RGBW - дві схожі між собою модифікації. Ці два типи вже мають окремо діоди білого кольору, але RGBW володіє «холодним» білим, а RGBA - теплим (театральним, камерним). Відповідно, їх часто можна побачити в будинках культури, в церквах або театрах, де є перевага білого кольору.
     
    RGBWA - це найбільш корисна модифікація прожекторів, яка дозволяє добитися максимальну кількість якісних квітів і відтінків. На борту має як білі діоди, так і «теплі» білі. Такі прожектори є найбільш популярними серед концерт-холів, театрів, сценічних прокатних організацій і навіть приватного використання.
     
    WHITE - прожектори, які володіють, виключно, світлодіодами білого кольору.
     
    Ми з вами розглянули базові, основні і найбільш затребувані модифікації LED прожекторів. Насправді їх існує ще багато: RGBY (присутній чистий жовтий колір), RGBWY (присутній білий і жовтий колір), RGBWA + UV (можливість роботи як ультрафіолет) та інші.
     

    Відповідальний вибір

    Всі ці прожектори використовуються для різних завдань і приміщень. Для коректного підбору прожектора слід враховувати наступні рекомендації:

    1.Правильно підбирайте потужність. Недостатньо потужний прожектор для великої сцени або великого залу - це марно витрачений бюджет, так як світловий потік просто-напросто не в силах висвітлити «об'єкт». Аналогічна ситуація і в зворотному: якщо ви маєте, наприклад, невелику мобільну сцену і не шкодуючи бюджету купуєте потужний прожектор - це навряд чи вас задовольнить, і ви це помітите практично відразу ж. Занадто яскраве світло не корисний для очей, і в таких умовах некомфортно буде працювати. І тому перед покупкою важливо правильно розрахувати корисну потужність прожектора. Наприклад, середній показник потужності прожектора для відстані «прожектор-об'єкт» 5-10 м становить 120 - 200 Вт; для мобільного сцени краще використовувати менш потужні прилади. Для зручності використання прожекторів на виїзних заходах рекомендуємо розглянути спеціальні світлові стійки.

    2.Враховуйте кут розкриття. Всі світлодіодні прожектори (як і лампові) бувають вузьконаправлені (до 25о), середньонаправлені (до 60о) і широконаправлені (більш 60о). При виборі слід виходити з відстані «прожектор-об'єкт» і бажаної площі освітлення.

    3.Ступінь захисту. Умови, в яких є необхідність використання LED прожекторів, можуть бути абсолютно різні. Не тільки сцена в сільському клубі потребує хорошого освітлення. Використання світлодіодних прожекторів досить широке: інтер'єрне освілення, архітектурне, вуличне освітлення, освітлення підводне та інше. Для цього потрібно звертати увагу на показник IP прожектора. Детальну інформацію по мірі захисту зможете подивитися ТУТ.

    4.Матеріал корпусу. Цей елемент важливий в декількох випадках: відповідність інтер'єру, вплив зовнішніх факторів, необхідність постійної або періодичної транспортування, необхідність полегшеного варіанту тощо. Кілька основних типів корпусу: хромований метал, чорний метал, алюміній, нержавіюча сталь, нікель і пластик.

    Зручність управління 

    Технології не стоять на місці, і кожен LED прожектор має вбудований блок управління. Це дозволяє з легкістю і самостійно встановити необхідний режим роботи або підібрати потрібний вам колір прямо на корпусі приладу. Також практично кожен прожектор (навіть самі бюджетні) мають функцію підключення по DMX протоколу (система управління світловими приладами, зазвичай представлена ​​DMX-контролером).
     
    Купити прожектор - не проблема. Головне - з відповідальністю підійти до вибору. Фахівці нашої компанії з радістю і розумінням допоможуть вам визначитися з вибором, допоможуть корисними порадами та рекомендаціями.
     
    Ми з упевненістю стверджуємо, що немає нічого неможливого, якщо є бажання і прагнення.
     
    LuxPRO - це не просто інтернет магазин.

    LuxPRO - це практика, помножена на знання та досвід!

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: