Як вибрати спліттер і чи можна обійтися без нього в процесі комутації?

Дата публікації 01.12.2016.

Різні сучасні пристрої, навіть найменші, дають користувачеві широкі можливості підключення, управління, контролю. Спліттер - одне з тих необхідних у багатьох випадках пристроїв, яке можна зарахувати розряду девайсів, що дають можливість комфортно підключати кілька видів пристроїв одночасно. Слово «splitter» в англійській мові багатозначно, але нас цікавить лише одне його значення - «роздільник». Саме так для наших цілей можна перевести це слово. Дійсно, спліттер призначений для поділу надходять на нього сигналів.

Як вибрати спліттер і чи можна обійтися без нього в процесі комутації?
  • Сплітер: призначення сучасних девайсів

    Ми вже сказали, що спліттер - це роздільник, який призначений розділяти одночасно кілька сигналів, що надходять. Найкраще це пояснюється на досить простих прикладах, з якими стикалися практично всі.

    Наприклад, спліттер - популярний пристрій, коли мова йде про роз'єднання сигналів, що надходять з телефонних кабелів. Це стосується тих випадків, коли телефонні дроти одночасно передають сигнал інтернету і безпосередньо телефону. Зрозуміло, створюючи телефонні кабелі, розробники і подумати не могли, що через кілька десятиліть їх використовуватимуть для передачі інтернет сигналу.

    Високочастотний сигнал інтернет з'єднання і низькочастотні сигнали телефону будуть змішуватися при такій одночасній роботі. В результаті чого в слухавці будуть чутися перешкоди, причому постійні, так як в цьому момент електронні елементи телефону намагатимуться обчислювати сигнал високочастотного інтернету. Крім того, низькочастотний телефонний сигнал буде загальмовувати «роботу» інтернету, так як підключений до телефону модем зазвичай вважає сигнали низькочастотного телефонного з'єднання помилками - і починає виправляти їх. Таким чином, установка спліттера вирішує все висшесказанние проблеми: спліттер розділяє цифровий сигнал комп'ютера і телефонний аналоговий.

    Сплітери HDMI: сучасне застосування

    Сучасний HDMI інтерфейс стає все більш популярним в мультимедійної життя. Цей інтерфейс однаково успішно підтримується різними програвачами, телевізорами, популярними приставками. Незабаром, як видно, даний інтерфейс буде актуальний буквально для всіх пристроїв мультимедіа.

    При цьому багато хто стикався з такою проблемою, коли досить проблематично і незручно постійно відключати один пристрій від джерела сигналу і підключати інше (наприклад, ви захотіли подивитися цифрове ТБ не з телевізора, а з комп'ютера). Для цього сучасні користувачі використовують спліттер HDMI, який одночасно розділяє сигнал на різні пристрої і одночасно посилює вихідний якість. Дивитися телебачення, наприклад, ви зможете в найвищій якості, яке зазвичай досягає 1080p.

    Можливості HDMI спліттера просто вражають. Такий дільник може приймати на себе до шістнадцяти джерел різних сигналів, іншими словами до одного телевізійного екрану, наприклад, можна під'єднати до шістнадцяти різних джерел. Те ж можна зробити і навпаки, іншими словами розподілити один сигнал між шістнадцятьма кінцевими споживачами.

    Як вибрати спліттер HDMI: кілька корисних порад

    Всі моделі мультимедійних спліттеров розрізняються за своїм устроєм, ціною, за функціональними можливостями. Тому слід не поспішати і підібрати потрібну модель виходячи з кінцевих цілей використання. Вибираючи сучасний спліттер HDMI, потрібно орієнтуватися на такі параметри:

    • обов'язковий критерій для такого пристрою - це кількість вхідних і вихідних роз'ємів, від яких залежить, скільки джерел сигналу або кінцевих споживачів можна підключити до спліттеру;
    • також важливою при покупці сучасного спліттера є версія HDMI протоколу. Пристрій може бути новим, але интерфейсная версія застаріти;
    • бажано, щоб новий спліттер був оснащений захистом HDCP, яка запобігає втручання в передачу сигналів через спліттерную модель;
    • слід звертати увагу на різновид портів вихідного типу.

    Отже, ось основні параметри, які слід враховувати при покупці нового спліттера для мультимедіа. Що стосується вихідних портів, то тут може бути два варіанти. Перший - це безпосередньо роз'єми HDMI типу, для яких використовуються відповідні кабелі. Другий варіант - підключення здійснюється за допомогою роз'ємів типу RJ-45. Для такого підключення будуть потрібні спеціальні кручені пари типу Cat.6 / 7. Звертаємо увагу на те, що для підключення другого типу користувачу необхідно буде купити додатковий перехідник.

    Чи можна обійтися без спліттера?

    Зрозуміло, користувач може використовувати телефон в комбінації з інтернет-модемом, постійно відключатися від одного джерела мультимедіа і підключати до нього інший. Інша справа - чи хоче користувач постійно відчувати некомфортно роботу пристроїв, неякісну передачу сигналів.

    Якщо телефонні кабелі використовуються одночасно і для передачі сигналу інтернет, то без перешкод телефон працювати не буде. У багатьох випадках при одночасно користуватись телефоном та інтернету можуть виникати одночасні збої в роботі телефонного апарату і обриватися інтернет-з'єднання. Це ж стосується і мультимедійної роботи, коли джерело підключається до декільком споживачам. Сигнал цифрового телебачення буде неточним, будуть створювати некомфортні умови. Полюс до цього - постійна потреба перемикатися між пристроями.

    Таким чином, спліттер - річ просто необхідна для тих користувачів, хто хоче створити комфортні умови роботи або при перегляді мультимедіа. Інтернет-магазин LuxPRO пропонує десятки варіантів сучасних, якісних спліттеров. У нашому магазині - завжди низькі ціни і комфортні умови доставки замовленого товару в будь-яке місто України.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: