Як правильно вибрати навушники?

Дата публікації 30.08.2016.

Навушники для DJ - це щось на зразок другої слухової системи, яка на масштабних концертах в нічних клубах або на відкритих майданчиках стає мало не першою. Правильний вибір моделей дозволяє в подальшому більш комфортно почувати себе за діджейським пультом. Адже неякісні навушники призводять до відвертих ляпів диджейской роботи, до безлічі помилок і в результаті - до повного провалу концерту. І це стосується не тільки клубів: правильні навушники повинні бути у ді-джея і під час написання музики, і під час репетицій.

Як правильно вибрати навушники?
  • Навушники для DJ - це щось на зразок другої слухової системи, яка на масштабних концертах в нічних клубах або на відкритих майданчиках стає мало не першою. Правильний вибір моделей дозволяє в подальшому більш комфортно почувати себе за діджейським пультом. Адже неякісні навушники призводять до відвертих ляпів диджейской роботи, до безлічі помилок і в результаті - до повного провалу концерту. І це стосується не тільки клубів: правильні навушники повинні бути у ді-джея і під час написання музики, і під час репетицій. У наступному огляді нашим завданням буде відповісти на питання - як правильно вибрати навушники для DJ, які критерії найбільш значимий в цьому аспекті, які виробника найбільш підходящі для диджейской роботи?

    Основні параметри вибору

    В цілому, якщо слідувати ключовими параметрами нашого вибору, то в результаті можна купити дійсно якісну, зручну для роботи модель. Наш вибір буде грунтуватися на декількох пунктах:

    • конструктивні особливості моделі;
    • технічні параметри (серед яких частотний діапазон, гучність, звукоізоляція і т.д.);
    • питання дизайну (важливий аспект для роботи з публікою).

    Ось три аспекти, які допоможуть відповісти нам на питання, як вибрати навушники для DJ.

    Конструкція навушників

    Отже, перший пункт - це конструкція діджейських «вух». Тут слід чітко розуміти, що комфорт роботи - це найбільш важливий аспект, досягти якого намагаються люди, напевно, всіх професій. Те ж стосується і сучасних DJ: зручність розміщення обладнання, його надійне підключення, правильне освітлення і підсвічування. І ще один фактор - комфорт правильної посадки. Модель повинна бути підібрана виключно «під голову» музиканта, під її, так би мовити, анатомічні особливості. Постійно спадають або тиснуть в голову навушники зроблять роботу просто нестерпним.

    У конструктивному плані слід звертати і на «повороткість» чашок. Під час своєї роботи ді-джею часто доводиться відвертати одне «вухо», щоб почути, що відбувається зовні, тобто виходить така «робота з плеча», як кажуть професіонали. Шнур для діджейських «вух» найкраще вибирати кручений. Такий тип конекту непоганий розтягується, при цьому не плутається під ногами під час роботи. В принципі, в багатьох сучасних моделях навушників виробники кладуть в комплект відразу два типи шнура - кручений і прямий.

    Технічні характеристики навушників

    У технічних аспектах в нашому виборі необхідно звернути увагу ось на які деталі:

    • на частотну відтворюваність, тобто враховувати той діапазон частот, який може грати дана модель;
    • на звукоізоляційні властивості;
    • на параметри гучності моделі.

    Параметр частотного діапазону відображає інформацію про те, наскільки пристрою пристосовані до відтворення різних звуків. Для найбільш комфортної роботи сучасним ді-джеям необхідно вибирати моделі, де цей параметр варіюється від 20 до 20000 Гц.

    Це найбільш класичний параметр, актуальний для багатьох бюджетних моделей. Моделі навушників більш високого класу розраховані на роботу зі звуком від 20 до 30000 Гц. В принципі, багато фахівців вже давно відзначають той факт, що параметр діапазону частот роздувається маркетологами для залучення клієнтів. Ось ми написали, що навушники, що відтворює звук на частоті 30000 Гц, - це «класові» моделі. Однак і в інших моделях такі частоти теж будуть відтворюватися, нехай і не на такій сильній гучності. А ось значення гучності дійсно дуже важливий для вибору.

    В одному зі своїх інтерв'ю знаменитий ді-джей Грув говорив про те, що для нього гучність навушників - основний показник і якості. Тобто якщо модель не задовольняє його по гучності, то і на інші параметри дивитися не має сенсу. Він пояснює це тим, що на концертах в тихих навушниках можна просто провалити всю програму.

    І дійсно, не так вже й важливий діапазон частот і повнота звуку, якщо ти нічого не чуєш. Звукоізоляція навушників повинна бути теж на високому рівні. В принципі, останнім часом з таким параметром справляються багато сучасних бренди - зокрема, Sennheiser, Pioneer, Technics, AKG.

    Звукоізоляція важлива не тільки на концерті, а й під час репетицій, написання музики, щоб до вас «всередину" не прокрався жоден сторонній звук. Ді-джей Грув вважає, що професіонала необхідно мати мінімум дві моделі навушників - для роботи в студії і для концертних заходів. У студії, наприклад, він користується моделлю навушників Sennheiser HD 600.

    Особливості дизайну та інші нюанси вибору

    Для кого-то питання дизайну може здатися дивним - адже головне, щоб навушники були якісними, з хорошою гучністю і звукоізоляцією. В цілому, такі моделі підійдуть для репетицій, де ви один на один зі своєю творчістю. Але на концертних заходах надягати на себе якісь непоказні моделі зовсім не хочеться. Так, наприклад, сталося з моделлю Sennheiser HD 25. Навушники вважаються одними з кращих для сучасного діджеїнгу. Легкі, висока гучність, неймовірно якісний звук. Але ось виробник підкачав з дизайном - виглядають навушники досить грубо, деякі відзначають їх візуальне схожість до кишенькових радіостанціями часів війни. І останнє питання - питання ціни. Тут, звичайно, потрібно орієнтуватися на власні можливості.

    Для початківців ді-джеїв лізти зі шкіри геть, щоб купити для себе дорогу і професійну модель не варто. Для початку можна обійтися непоганий бюджетною моделлю (в лінійках Sennheiser або Pioneer таких варіантів достатньо), а потім, у міру зростання успіхів, просуватися - і купувати більш професійні і дорогі моделі. В цьому Вам допоможе інтернет-магазин LuxPRO, в якому є великий асортимент обладнання для діджеїв, в тому числі і навушники.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: