Що краще скрипка або електроскрипка?

Дата публікації 30.08.2016.

На сьогоднішній день в музичному світі відомі два основних типи інструменту - акустичні та електричні. Причому такі різновиди присутні у всіх інструментальних видах - струнних, смичкових і навіть ударних. Початок розробок електричних інструментів поклав випуску електрогітари. Після чого майстри інструментального справи взялися розробляти електричні моделі і по інших напрямках. У цьому огляді нашу увагу буде акцентовано на найвідомішому смичковому інструменті - скрипці. Ми спробуємо позначити основні відмінності акустичної скрипки і електричної моделі і виявити, що краще - скрипка або електроскріпка.

Що краще скрипка або електроскрипка?
  • На сьогоднішній день в музичному світі відомі два основних типи інструменту - акустичні та електричні. Причому такі різновиди присутні у всіх інструментальних видах - струнних, смичкових і навіть ударних. Початок розробок електричних інструментів поклав випуску електрогітари. Після чого майстри інструментального справи взялися розробляти електричні моделі і по інших напрямках. У цьому огляді нашу увагу буде акцентовано на найвідомішому смичковому інструменті - скрипці. Ми спробуємо позначити основні відмінності акустичної скрипки і електричної моделі і виявити, що краще - скрипка або електроскрипка.

    Загальні особливості смичкового інструменту

    Виготовляти кращі зразки скрипок почали ще в XVI столітті. Скрипки таких майстрів як Аматі, Страдіварі, Гварнері і до сих пір вважаються неперевершеними. І це дивно, адже нинішні технології дозволяють створити інструмент високої якості, проте як видно скрипка - це щось більше, ніж просто шматок дерева і струни. З появою перших електричних гітар почали розробляти і інші інструментальні моделі з принципом електричного звукознімача. Останнім часом саме такі інструменти отримують велику популярність серед музикантів абсолютно різних жанрів (не тільки виконавців класичної музики).

    Спільне в двох видів скрипок - це безпосередньо сама скрипка, як би парадоксально це не звучало. Витончений корпус, що виготовляється з дерева, з плавними заокругленням і дуже витонченої, що не зустрічається в жодному іншому інструменті «талією». Верхня і нижня деки, прекрасний гриф, який закінчується вишуканим завитком. Як і одна, так і інша скрипка оснащені струнами і в комплект входить найважливіший музичний інструмент - смичок.

    Конструктивні відмінності електроскрипки і акустичного інструменту

    В принципі, єдиним відміну двох видів скрипок є наступний момент: в електричної моделі встановлений спеціальний звукознімач, який можна підключати до підсилювача. Як працює електроскрипка? Принцип роботи такого інструменту абсолютно схожий з принципом гри на електричній гітарі. Для музиканта додається величезна кількість можливостей для запису звуку, для звукових експериментів, для його обробки і т.д. В цілому, можна вважати, що відкривають музичні можливості для скрипаля - це перша перевага використання електроскрипки.

    Технічні та функціональні відмінні риси

    Отже, можна докладніше зупинитися на функціональні можливості, що відкриваються власнику електроскрипки: • значно підвищується комфорт і зручність запису звуку в разі, якщо ви записуєте музичні композиції; • після чого звук скрипки можна детально опрацювати в сучасних програмах; • найголовніше для сучасного музиканта - можливість експериментів з різними звучанням (Fuz, Distortion, Overdrive). Музика, що грається скрипалем, стає більш різноманітною і сучасної.

    З цього випливає один дуже актуальний висновок: за допомогою електроскрипки можна грати не тільки класичні музичні напрямки, а й більш сучасні течії - рок, джаз, кантрі, метал і т.д. Зауважте, у багатьох сучасних рок-групах в якості додаткового інструменту часто присутня електроскріпка. Іноді, в особливо цікавих і незвичайних експериментах, електрична скрипка використовується в ролі гітари (так-так, скрипалі з ефектом Distortion грають не менш віртуозно, ніж гітаристи). Серед технічних можливостей електроскрипки можна вважати велику продуктивність, комфорт роботи безпосередньо на концертах.

    Багато професійних скрипалі просто не можуть грати класичними інструментами. Ми вже сказали про сучасні напрямки музики (зокрема, рок), де сьогодні застосовується скрипка. А тепер уявіть собі ситуацію: скрипаль оточений барабанами, різними комбо-підсилювачами для гітар і іншою апаратурою. Щоб скрипку було хоч якось чути, музикантові доводиться еквалізовати свій інструмент. Причому еквалізовати до таких параметрів, коли від нормального скрипкового звуку не залишається практично нічого. Електроскрипка - це шикарні темброві можливості. Якщо в класичному інструменті тембр визначається безпосередньо майстерністю виконавця, то тут темброві можливості залежать від застосованих електронних ефектів.

    Недоліки електроскрипок

    Отже, можна назвати перший і самий істотний недолік електроскрипки, який відкладе покупку даного інструменту в довгий ящик. Справа в тому, що електрична скрипка абсолютно непридатна для початкового навчання музиканта. «Абсолютно» - може бути, досить категоричне слово, проте таких випадків, коли музикант ставав професіоналом, ні разу не доторкнувшись до акустичної скрипці, в історії як видно не було. Електроскрипки - це справа вже сформувалися музикантів, які знають всі тонкощі гри на класичному інструменті, можуть витягти чистий і рівний звук, розбираються в кожному окремому аспекті звуковидобування.

    Для новачків підійдуть класичні моделі, наприклад, інструменти від компанії Kapok - найбільш бюджетні моделі для початкового навчання. Якщо ви просунулися в своїх успіхах гри, то переходити слід вже на більш «класові» моделі - наприклад, на скрипки від компанії Yamaha. Ще один недолік електроскрипок, безпосередньо пов'язаний з майстерністю гри на такому інструменті, - це велика ймовірність допустити катастрофічні помилки. Причому такі помилки на електроскрипки більш помітні, ніж на акустиці. На концерті навіть з трьох метрів слухачі навряд чи помітять ляп скрипаля, який грає на акустиці. А ось музиканта з електричним інструментів чекає сюрприз - найменший ляп на електроскрипки відчувається навіть на останніх рядах.

    Таким чином, електроскрипки - це прекрасний сучасний інструмент, з яким можна проводити безліч експериментів зі звуком у багатьох музичних напрямках. Однак це вимагає особливої майстерності виконавця, тому для новачків такі моделі абсолютно не годяться.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: