Особливості конструкції профільних театральних прожекторів

Дата публікації 16.11.2018.

Питання висвітлення в стінах театру є практично найважливішим. Якісне освітлення на театральній сцені дозволяє домогтися максимальної реалістичності на сцені. В сучасний час є велика кількість видів театральних прожекторів, які відрізняються за призначенням і характеристиками. Погодьтеся, при правильному освітленні набагато простіше передати настрій на сцені, відобразити ідею постановника і підкреслити естетику декорацій, рухів акторів. Основні параметри профільного прожектора

Особливості конструкції профільних театральних прожекторів
  • Будь-яке сценічне обладнання піддається високої експертну грошову оцінку, через необхідність домогтися максимального результату в конкретній постановці. Першорядне вимога до будь-якого прожектору - мінімальний розмір. Чим компактніше обладнання, тим його простіше і непомітніше розташувати в рамках сцени. Важливий і параметр потужності освітлення, наявність спеціальної лінзи РС і здатність прожектора змінювати свій профіль.

    Профільні прожектори на сьогоднішній день є проривом в світі освітлювальної техніки для сцени. Вони дозволяють театральним діячам працювати в зручних умовах. Слід звернути особливу увагу на прожектори, оснащені оптичною системою. Саме вона дозволяє створити потік світла абсолютно будь-якої форми. Ця функція можлива за допомогою спеціального пристрою, який встановлюється в фокальную область прожектора.

    У яких випадках застосовуються прямі світлові промені:

    1. Для освітлення певного сценічного актора, реквізиту.
    2. Для відображення на площині сцени певного зображення.

    Променеві профілі також можуть формуватися за допомогою діафрагми, металевого трафарету, набору з лезових заслінок. Застосування одночасно декількох способів освітлення дозволяє домогтися високих результатів у театральній постановці. Найбільш популярними виробниками профільних театральних прожекторів є: Color Imagination, DTS, ETS, MRQ, STLS. Всі вони зарекомендували себе як творці найбільш якісних і високотехнологічних прожекторів для сцени.

    Особливості лінз профільних театральних прожекторів

    Театральні прожектори, оснащені плоско-опуклими лінзами, сьогодні вважаються найбільш поширеними на сцені. Зовні така лінза має гладку фронтальну поверхню, яка дозволяє сформувати чіткий промінь. В даному випадку діапазон мінливості променя є досить великим - починаючи від вузького до досить широкого. Для додання світла іншого кольору потрібно встановити світлофільтри. Основними параметрами при виборі профільного театрального прожектора є:

    1. Рівень рівномірності освітлення в області плями.
    2. Також зверніть увагу, щоб обриси плями мали достатню чистоту.
    3. Важливим параметром є корпус техніки. Він може бути виконаний зі сталі, алюмінію, оснащений юстувальні механізмами, ходовими гвинтами, для зручної та своєчасної заміни лампи через люк, що відкривається.
    4. Коефіцієнт теплопровідності. Найбільш ефективним він є в алюмінієвих корпусах, які забезпечують якісне відведення тепла від робочих ламп, що дозволяє техніці працювати в безперебійному режимі.
    5. Тип управління. Для кращої оперативності використовуються прожектори з автоматичним або звуковим управлінням. Моделі з керуванням Master / Slave, наприклад, можуть самостійно запитувати дані у ведених пристроїв.
    6. Для кращого позиціонування, більш плавного руху лампи вибирайте моделі, оснащені ходовим гвинтом з юстувальні механізмом.

    Доступні також прожектори з гладкоотшліфованной лінзою. Її недолік полягає в дисперсії - відмінностях кутів відображення хвиль різної довжини. Через це краю світлового пучка стають райдужними. Для отримання найкращого освітлення в поле світла найкраще впроваджувати в прожектори складні складові лінзи.

    Більш функціональним прожектором є театральний з профілюванням потоку світла. Така оптична система дозволяє встановити конкретний профіль світлового потоку за допомогою особливих заслінок. Деякі моделі можуть бути оснащені спеціальними металевими заслінками-шторами. Створення світловий графіки - функція багатьох моделей профільних театральних прожекторів.

    Театральний прожектор з верхнім напрямком світла - пристрій, який встановлюється в ряд безпосередньо над ігровий сценою. Цей пристрій працює за рахунок світлодіодних ламп, які мають високий рівень продуктивності і потужності. Для реалізації бокового світіння потрібно використовувати такі моделі профільних прожекторів, які можуть кріпиться до переносних лаштунків, боковим системам.

    Спеціальні освітлювальні балкони - місце, де встановлюються профільні прожектори поза сценою. Вони також можуть бути заховані за рампою, що дозволяє домогтися переднього і нижнього освітлення більш ефективно.

    Підбір профільного театрального прожектора - важливе завдання

    Від того, яку модель профільного прожектора ви оберете, залежить успіх і характер виступу. Дані пристрої активно застосовуються не тільки в театрі, а й школах, університетах, державних установах та комерційних компаніях. Сучасні технології створення профільних прожекторів дозволяють постановнику домогтися кращої світлопередачі без додаткових зусиль.

    У нашому онлайн-магазині ви знайдете найактуальніші пропозиції від кращих виробників освітлювальної техніки для сцени. Фахівці нашої компанії допоможуть вам підібрати оптимальну модель прожектора по індивідуальним вимогам. Залишилися питання? Ми передзвонимо вам у зручний час і обговоримо всі деталі замовлення. Магазин LuxPro - ваш особистий помічник в обладнанні сцени за останнім словом техніки.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: