Мікрофонні кабелі: основні характеристики, поради щодо вибору

Дата публікації 03.01.2019.

Професіоналам давно відомо, що якість звучання обладнання (в тому числі і мікрофонного) залежить не тільки від якості і надійності відповідного пристрій. Чималу роль відіграє і мікрофонний кабель, по якому передається сигнал від джерела до кінцевого споживача.

Відповідно, для професійних музикантів, виконавців, звукорежисерів необхідно підібрати максимально гідну кабельну систему. Фахівці інтернет-магазину LuxPRO зробили невеличкий огляд по найхарактернішим особливостям кабелів для мікрофонів.

 Мікрофонні кабелі: основні характеристики, поради щодо вибору
  • Що являє собою мікрофонний кабель?

    Для новачків - невелике введення. Дане обладнання є шнур, що складається з м'якої жили, зробленої з міді, і додаткового захисту - ізоляційного поліетилену. Важливий елемент - екран кабелю (в іншій термінології - оплетка), який проводиться найчастіше з дротів. У більшості модельних варіантів вони теж мідні. Щільність такої обплетення обов'язково вище 70 відсотків. Оболонка кабельної конструкції часто виготовляється з ПВХ (PVC) - полівінілхлориду.

    З чого виготовляють кабелі для мікрофонів?

    Ми сказали, що внутрішні жили кабельної конструкції виконуються з міді. Але це дуже широке поняття, так як сучасні бренд використовують різний матеріал. Найбільшою популярністю користуються такі:

    • «класична» мідь, що позначається символами TPC, - найпоширеніший варіант (наприклад, модель MC305 / 1 від Procab або кабель HPC280 від виробника Proel);
    • чиста мідь (позначення - PCOCC) - найбільш оптимальний варіант за характеристиками надійності і якості передачі сигналу (прикладом може служити лінійка мікрофонних кабелів компанії Klotz - MC2000, MY250 і інші);
    • безкисневих мідь (OFC) - дорогий варіант, які використовують для якісного балансного підключення (приклад - кабелі від виробника Schulz Kabel моделей MK 6 і MK 10);
    • луджена мідь і вуглеволокно - ще два цікавих варіанти, з яких можуть виготовлятися внутрішні жили кабелю. Приклад першого - Klotz MY250CH або Procab MC405 / 1, приклад кабелю з вуглеволокна - Craft M13.

    Цікава особливість. Якщо в опис моделі зустрічається позначення FRNC, то дане кабельне пристрій відноситься до типу пожарозащіщенних. Його сміливо можна використовувати найекстремальніших ситуаціях. Відзначимо, що додаткова пожежна безпека ніяк не впливає на якість сигналу, що передається.

    Для чого потрібен мікрофонний кабель?

    Завдання одне - якісна і надійна комутація мікрофонного обладнання. Причому в найрізноманітніших формах: підключення до мікшерної консолі, балансне підключення, студійна або концертна комутація обладнання та інші варіанти.

    Комутування з аудіо апаратурою здійснюється за допомогою XLR роз'ємів. Даний роз'єм сьогодні актуальний практично для будь-яких звукових систем. Головні особливості використання роз'єму XLR - це симетрична сигнальна передача і балансная комутація. Крім того, такий роз'єм зводить практично до нуля можливість різних несправностей - наприклад, короткого замикання.

    Для балансної комутації найчастіше застосовується трижильний мікрофонний кабель. Даний тип обладнання здатний з високою точністю і повною відсутністю перешкод якісно передавати моно-сигнал. Найбільш відповідний варіант для такої комутації є, як уже було сказано вище, шнури, де внутрішні жили виготовлені з безкисневої міді. Варіант не з дешевих, але якість - вище всіх очікувань.

    Основні різновиди обладнання

    Виділяють два ключових варіанти мікрофонних (аудіо) кабелів:

    • симетричні;
    • несиметричні.

    Почнемо з другого варіанту - несиметричного кабелю. У його конструкцію входить провідник (внутрішні жили кабелю), екран, діелектрик і зовнішня захисна оболонка. Несиметричні кабелі рідко застосовуються для підключення мікрофонів в професійних студіях. Найбільш популярний варіант їх застосування - побутової, наприклад, для підключення мікрофона до того ж караоке.

    Симетричні мікрофонні кабелі - ось те обладнання, яке цінується професіоналами. Тут передбачено два внутрішніх провідника, екран, ізоляційна оболонка і зовнішня оболонка захисту. Найбільш оптимальний варіант перетину симетричних шнурів - від 0.14 до 0.5 міліметрів. Саме вони забезпечують максимально якісну передачу сигналу.

    Варіанти підключення

    Існує кілька варіантів підключення кабельних систем. Найпоширеніші з них такі:

    • варіант XLR / XLR визнаний багатьма фахівцями найбільш універсальним, простим і надійним. Якщо виникає необхідність, обладнання легко доповнюється спеціальним подовжувачем, побудованим за схемою M / F;
    • XLR / JACK - подібний спосіб підключення не підходить для професійного використання техніки. В основному він застосовується для аматорського підключення апаратури, наприклад, караоке;
    • комутація за допомогою USB інтерфейсу - популярний метод, але використовується він тільки з цифровими мікрофонами, які підключаються безпосередньо до гаджетам або безпосередньо до комп'ютера.

    Музикантам відомий такий спосіб підключення інструментального обладнання як JACK / JACK. Так ось, для комутації мікрофонів даний спосіб не використовується.

    Вибір кабелю для мікрофона

    Пропонуємо, як вибрати мікрофонний кабель:

    • для новачків оптимальним варіантом буде кабель з двома жилами і крученим екраном, щільність якого не нижче 70 відсотків. Роз'єми повинні бути посрібленими або з олов'яними контактами;
    • для просунутих фахівців - шнур з двома жилами і крученим екрануванням з щільністю не нижче 90 відсотків (роз'єми - позолочені або посріблені);
    • професіонали часто використовують гнучкі шнури з ПВХ з чотирма жилами, плетеним екраном з міді (щільністю від 95 відсотків) і обов'язково з позолоченими роз'ємами.

    Інтернет-магазин LuxPRO пропонує будь-які перераховані моделі від кращих брендових виробників за найдемократичнішими цінами в Україні.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: