Що таке звуковий прожектор і як його вибрати?

Дата публікації 01.12.2016.

Сучасні системи оповіщення створюються за допомогою різної технічної атрибутики, починаючи від предпідсилюючий моделей обладнання, закінчуючи високоякісними гучномовцями - кінцевими споживачами. Як кінцевих споживачів можуть використовуватися вже згадані гучномовці або ж класичні акустичні динаміки. Однак сучасні розробники звукової техніки пропонують принципово новий варіант облаштування сповіщувальної системи - звуковий прожектор. Що таке звуковий прожектор, якими характеристиками він володіє - про все це ми поговоримо в нашому огляді.

Що таке звуковий прожектор і як його вибрати?
  • Звуковий прожектор: основні особливості і характеристики 

    Дане обладнання відноситься до розряду акустичної техніки, яка встановлюється в якості основного сповіщувальної динаміка. Однак з класичною акустикою або гучномовцями дані моделі мають кілька відмінностей. Основна особливість застосування звукового прожектора - це використання його в приміщеннях з подовженою архітектурою. Іншими словами найбільш повно і точно такі прожектори проявляють свої характеристики в тунелях, довгих коридорах, на вулиці. Крім того, акустичні прожектори використовуються для створення певної «звуковий зони», тобто коли необхідно направити звуковий промінь в певне місце. Завдяки своїм внутрішнім технічним характеристикам така спрямованість створюється досить ефективно.

    Отже, ми розібралися з тим, для чого потрібен звуковий прожектор: це створення якісного відтворення музики або мови в архітектурно довгастих приміщеннях або створення зони, де звуковий промінь буде направлений в конкретне місце. Завдяки внутрішнім звуковим фільтрам такі «динаміки» відтворюють досить природний, нічим «незатьмарений» звук. Саме такі характеристики ідеально підходять для створення систем протипожежної безпеки, аварійних систем сигналізації та ін. Фільтраційні елементи всередині прожекторів позбавлять звук на виході від всіляких перешкод, створивши необхідне за нормами безпеки оповіщення - гучне і чисте.

    До прожекторної системі оповіщення можуть додатково (в деяких модельних варіантах) підключатися додаткові джерела - різні гучномовці та інші модулі. Багато сучасних моделей оснащені спеціальними захисними елементами, розташованими всередині конструкції. Такий захист забезпечує надійність роботи навіть при пошкодженні самого прожектора або ланцюга під час пожежі або іншої аварійної ситуації. Це говорить про те, що вся система буде повною «боєздатності» навіть при серйозних пожежах. У багатьох своїх модельних варіантах прожектори оснащуються спеціальними плавкими запобіжниками, стійкої до високих температур проводкою. Це забезпечує довгий час роботи навіть після сильних пошкоджень вогнем.

    Звукові прожектори: різновиди 

    Ми вже згадали про технічний призначення акустичних прожекторів. Перше - це створення конкретної зони для оповіщення, коли звуковий промінь прямує в конкретну точку простору. Друге - відмінна працездатність прожекторних моделей в подовжених приміщеннях, будь то тунелі, довгі галереї, вулиця і т.д. У зв'язку з цим розрізняють два варіанти акустичної прожекторної техніки:

    • односпрямовані моделі, які концентрують свій звуковий промінь в певну точку, створюючи таким чином конкретну «сповіщувальної» зону;
    • двонаправлені прожектори, які оснащені динаміками з двох сторін. Саме такі моделі актуальні для застосування в довгих приміщеннях, в тунелях або ж для трансляції на вулиці.

    Щоб вибрати правильну модель акустичного прожектора, необхідно чітко визначитися з особливостями його експлуатації. Наприклад, для підприємств, великих приміщень промислового призначення актуальні будуть прожектори двонаправленого типу. Вони створять необхідні надійні умови для оповіщення співробітників про аварійну ситуацію. Односпрямовані варіанти більше підійдуть для невеликих приміщень, де необхідно створити конкретну звукову зону трансляції.

    Крім того, сучасні моделі звукових прожекторів можуть відрізнятися за своїми конструктивним рішенням, а відповідно, і за особливостями установки і монтажу. Завдяки своїй компактній конструкції, в цілому, будь-прожекторний динамік можна встановлювати як на стелі, так і на стіні. Однак є особливі моделі, які призначені тільки для стельової установки, наприклад. Ці моделі конструктивно виконані у формі сфери, а динамік розташовується або знизу, або розташований по периметру навколо сферичної оболонки. Такі моделі, зрозуміло, підвішують тільки до стелі, а безпосередньо сам прожекторний гучномовець створює відмінну зону оповіщення, яка поширюється по всій площі приміщення.

    Для стельових і настінних прожекторів розробники заздалегідь передбачаються спеціальні кронштейни, які використовуються в процесі монтажу акустичного обладнання. Також слід виділити, що багато виробників пропонують прожекторні моделі, які підходять виключно для установки зовні приміщення. Найчастіше вони виконані в спеціальних конструкціях, які захищають динаміки від попадання води. Матеріал виготовлення таких моделей вибирається так, щоб ультрафіолетові промені аж ніяк не пошкодили конструкцію прожектора.

    Таким чином, звукові прожектори - це сучасне, інноваційне обладнання, розраховане на використання його в системах аварійної сповіщувальної захисту. Односпрямовані і двонаправлені моделі допоможуть створити необхідні умови для якісного відтворення звуку. Інтернет-магазин LuxPRO пропонує купити акустичні прожектори за доступною ціною і в широкому модельному різноманітності - від кращих виробників.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: