Клавішні інструменти: особливості, різновиди, поради щодо підбору

Дата публікації 24.06.2016.

Світ музичних інструментів сьогодні вже можна вважати безмежним і повноцінним. При бажанні ви знайдете все.

Історія музики і музичних інструментів вже нараховує велику кількість типів приладів і пристосувань для звуковидобування. В основі цього лежать кілька базових типів: ударні (барабани, перкусія), струнні (вони, в свою чергу діляться на щипкові і смичкові), духові (тромбони, саксофони, валторни, дудки, труби, дуби та інші) і клавішні.

Саме про клавішних інструментах поговоримо далі.

Клавішні інструменти: особливості, різновиди, поради щодо підбору
  • Клавішні інструменти - це результат або, скоріше, наслідок розвитку струнних інструментів. Основна їх відмінність - принцип звуковидобування. На зміну щипки або смичком прийшла ударна система. Звук витягується ударом молоточка по струні або ж струнах.

    Різновиди клавішних інструментів

    Якщо говорити про різновиди клавішних, то їх досить багато, щоб задовольнити музиканта будь-якого рівня практично для всіх напрямків музики - від класики до електроніки.

    Для початку слід розділити клавішні інструменти на два типи: акустичні і електронні.

    Акустичні інструменти вважаються найбільш старими на мапі еволюції музики. До них відносяться фортепіано, піаніно, роялі, Дисклавери і органи (які так само відносять до різновиду духових інструментів). В основному, використання даного типу інструментів спостерігається в світі класичної музики, роялі часто можна побачити і почути в творах і на виступах, як академічних, так і популярних виконавців (Пол МакКартні, Елтон Джонн і ін.)

    Якщо говорити про якість інструментів, то на щастя вже минув час, коли музичні інструменти виготовлялися по гос.заказ і звучали, відверто, не дуже. На сьогодні, практично, всі, що є на ринку, є прийнятним за якістю і, відповідно, ціни так само на рівні. Одним з найбільш популярних брендів в цьому класі є YAMAHA. Незважаючи на всеохоплюючу репутацію цієї компанії, клавішні інструменти вона виробляє стоять..

    Електронні клавішні інструменти - це в буквальному сенсі бездонний океан, в якому ще потрібно навчиться триматися на плаву. Не всім це під силу. Але, не будемо говорити про погане, а краще - у справі.

    До електронних клавішним відносяться синтезатори, робочі станції, MIDI-клавіатури, електронні піаніно і електронні фортепіано.

    Якщо ви не є професійним музикантом і інструмент вам потрібен, виключно, для занять вдома або для навчання, то не варто морочитися. По початку немає сенсу купувати солідний інструмент. Вам підійде звичайний синтезатор бюджетного типу. Найчастіше, такі апарати вже мають програми навчання нотах, акомпанементу та ін. Слід звернути увагу на синтезатори CASIO - відмінний вибір для тих, кому важливий хороший результат за мінімальну ціну. Серед популярних моделей слід виділити моделі CTK-240H7, CTK-1300K7, LK-247 або ж CTK-6250. Всі вони досить прості у використанні і, найголовніше, їх можна купити за невисоку ціну в нашому магазині.

    Синтезатори більш серйозного якості використовуються, в основному, для виступів на сцені. Такі моделі мають відносно велику базу звуків (від звучання фортепіано, гітар і скрипок до цікавих, кислотних і відверто дивних звуків). Так само ці моделі мають функцію повного акампонемента, коли за допомогою двох рук можна замінити гру повноцінного ансамблю. Різні барабанні стилі, басові партії, гармонії та інше - це все в одному синтезаторі. Серед найбільш популярних слід відзначити клавіші CTK-3200, WK-240 від CASIO, PSR-E353, DGX-230 від YAMAHA.
    Більш прогресивними апаратами вважаються робочі станції. Вони мають більш якісним і реалістичним звучанням, більшою базою звуків, величезним набором функцій семплірованія, обробки, запису та ін. Такі станції можуть бути використані як на студії, так і на живих виступах. Затребуваними моделями в цьому класі є JUNO-DS61 від ROLAND, PSR-S750, PSR-S950 від YAMAHA. Прилади такого типу є досить громіздкими і їх краще купити для студії, ніж для виступів.

    MIDI-клавіатури - універсальність і компактність

    А для виступів радимо розглянути обладнання під назвою MIDI-клавіатура. Особливістю таких клавіатур є компактність, легкість і універсальність. Самі по собі ці клавіші не відтворюють звук. Принцип роботи такий клавіатури - це передача сигналів через програмне забезпечення на пульт. Обробка сигналу відбувається в програмному забезпеченні. Для цього використовують звичайний ноутбук із заздалегідь встановленим софтом і звукову карту, яку ви так само можете купити в нашому магазині. Серед популярних моделей пропонуємо розглянути CODE49, CODE61 від M-AUDIO, A-500PRO-R від Roland, UMA25S від BEHRINGER. Такі клавіатури, в основному, використовують на студіях, так як вони універсальні і можуть вміщати в себе різні функцій: лупер, семплер, контролер, а за діапазоном зустрічаються від 2-х до 4-х октав і вище. Є, над чим замислитися.

    Природно, ця стаття зовсім поверхнева і більш детальну інформацію про товари ви знайдете на нашому сайті. Але все ж основи і принципи роботи з клавішними інструментами ми намагалися вам донести. Якщо ви все ще не визначилися, що саме вам потрібно, якщо ви не знаєте, з чого почати, якщо вас мучать сумніви - телефонуйте нам, заходите на наш сайт, приїжджайте в офіс. Ми завжди вам раді.

    Фахівці нашої компанії з радістю допоможуть вам. Адже LuxPRO - це не просто інтернет магазин.

    LuxPRO - це досвід помножений на якість. До зустрічі.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: