Вибираємо і налаштовуємо акустичні системи, наважимося порадити!

Дата публікації 23.04.2021.

У наш час на ринку професійної звукової техніки багато різного устаткування. І коли нам необхідно придбати якийсь обладнання ми губимося в розмаїтті всього того що може нам сьогодні запропонувати ринок. Для того щоб Ви змогли зробити свій вибір більш легким в пошуку професійного звукового акустичного обладнання ми написали цю статтю. У статті ви познайомитеся з найбільш поширеними акустичними системами, з їх застосуванням для конкретно поставлених завдань, а також з деякими особливостями по налаштуванню акустичних систем за допомогою звукових процесорів.

Вибираємо і налаштовуємо акустичні системи, наважимося порадити!
  • Акустичні системи розробляються для застосування в ресторанах, нічних клубах, караоке закладах, театрах, в концертних залах і так далі. Дані акустичні система, як правило, мають велику надійність і якістю відтворення звуку. Іноді у людей, які тільки починають працювати в сфері звукового обладнання, виникає стандартне запитання, а що таке акустична система?

    Акустична система - це пристрій, який забезпечує відтворення звуку і складається з корпусу і вбудованих динамічних головок (динамічні головки бувають низькочастотні, середньочастотні і високочастотні). Професійних АС дуже багато різновидів в силу того що спектр їх застосування досить широкий. Для того щоб правильно підібрати акустичну систему необхідно враховувати цілий ряд особливостей. Про це та про багато іншого ми познайомимося далі.

    Особливості професійних акустичних систем

    Огляд професійних акустичних систем ми почнемо з огляду матеріалу їх корпусу. За матеріалом виконання корпусу акустичні системи діляться на пластикові і дерев'яні, а також ще виготовляються з металу, а саме спеціальних сплавів з алюмінію. Корпуси з алюмінієвих сплавів в основному використовуються в акустичних вологостійких системах вуличного виконання. Це обумовлено тим, що алюмінієві сплави мають хорошу вологостійкість і термостійкість.

    Пластикові системи дуже зручні у виробництві завдяки тому що пластик має низьку вартість в порівнянні з іншими матеріалами. Також при виготовленні пластикових акустичних виробники мають можливість виготовляти корпуси різних форм і кольору.

    Дерев'яні акустичні системи як ми всі знаємо, забезпечують самою якісної передачі звукової фонограми.

    Акустичні системи можна також поділити на два види це пасивні і активні:

    • пасивні акустичні системи випускаються вже протягом багатьох років. Конструктивно пасивні акустичні системи випускаються в якості сабвуферів і широкосмугових систем.
    • в останнє десятиліття широкого застосування набирають активні акустичні системи. Як відомо в активних системах використовується вбудовані підсилювач потужності. Останнім часом розробники активних акустичних систем стали розробляти підсилювачі, які мають цифрові звукові процесори, до таких систем відносяться і активні акустичні системи MAG, Electro-Voice.

    Огляд популярних моделей і поради щодо вибору

    Протягом багатьох років відмінно показали себе такі моделі як MAG, Electro-Voice, JBL. До найбільш популярних моделей можна віднести такі як Electro-Voice серія ELX112, ELX115, ELX118 і ELX118Р, а також ZLX-12P, ZLX-15P, ZXA1-SUB. Серед продукції MAG великою популярністю користується бюджетна Е - серія такі моделі як E105, E 115В. Крім бюджетних версій широку популярність також набирають такі моделі як Air61, Air81, COMPLETE 12, MD 402 і MD 802B. Серед акустичних колонок від торгової JBL великою популярністю користується лінійка EON.

    Перейдемо безпосередньо до вибору акустичних систем для найпоширеніших завдань.

    Якщо Ви збираєтеся відкрити караоке заклад, загальна площа приміщення при цьому становить 100м2 з висотою стель 2,5 м. - 3,2м., То для цих цілей відмінно підійде комплект пасивних акустичних систем Electro-Voice ELX112-4шт, і два пасивних сабвуфера ELX118. Даний комплект акустичні системи має чітких, як музичних фонограм, так і людського голосу. Це є найголовнішим показником для даного завдання. Тому що в караоке головне якість відтворення, а якщо його не буде, то не буде і великої кількості відвідувачів даного закладу. Дані комплект акустики можна використовувати разом з підсилювачами потужності M-SOUND, а також для правильного налаштування акустичних систем ще потрібно використовувати звуковий процесор dbx PA2.

    Досить часто постає завдання зробити в закладі такий звук, щоб він міг забезпечувати чудове звучання в якості фонового звуку, а при необхідності міг також служити і для проведення вечірок з ді-джеями і танцями. Для цієї мети відмінно підходять пасивні акустичні системи MAG Air61 або Air81. Дані акустичні системи мають невеликі габаритні розміри і відмінною якістю передачі звуку. Дані моделі акустичних систем можна встановлювати як на стінах, так і на стелі, якщо нам дозволяє висота і інтер'єр приміщення. Також нам знадобиться сабвуфер. Для цієї мети нам підійде Sab12A або Sab15A. Це модельний ряд активних сабвуферів різної потужності. Підбір кількості акустичних систем і сабвуферів залежить від площі і висоти стель конкретного приміщення. Для досягнення більш чіткого і чистого звуку також бажано використовувати звуковий процесор.

    З приходом теплих днів велика кількість заходів переноситься на вулицю. І тут не завжди підходить використання великих акустичних систем. Для відносно не великих заходів необхідно використовувати максимально компактні акустичні системи, так як це нам дає можливість швидко розмістити все необхідне обладнання, а потім, по завершенню його також швидко і зібрати. Тут добре показали себе такі комплекти від виробника MAG COMPLETE 12, VerA II.

    Налаштування акустичної системи за допомогою процесорів DBX

    Для забезпечення максимально якісного звучання акустичних систем необхідно використовувати звуковий процесор. Звуковий процесор дає можливість налаштувати акустичні системи під конкретне приміщення. Для прикладу візьмемо нову модель звукового процесор dbx PA2. Дана модель має досить зручний і простий інтерфейс, також є можливість управляти настройками процесора за допомогою ноутбука, планшета або смартфона по Wi-Fi для цього необхідно просто створити точку доступу.

    За допомогою даного процесора і його можливостей можна автоматично налаштувати еквалайзер процесора під оптимальну якість звучання акустичних систем практично в будь-якому приміщенні.

    У процесорі присутній вихідний кросовер, компресор, система затримки звуку, пригнічувач зворотного зв'язку (дана опція дуже корисна в караоке закладах, оскільки ми можемо одним пристроєм замінити кілька різних пристроїв, що також економить бюджет, який закладений на обладнання).

    Також дана модель процесора має заводські запрограмовані настройки які можуть застосовуватися з деякими моделями обладнання наприклад таких відомих брендів як JBL, Сrown і багато інших.

    Послуги з установки акустики від фахівців компанії LuxPRO

    Після прочитання цієї статті ми сподіваємося, що Ви знайшли корисну для себе інформацію. Ще хочеться відзначити те, що компанія LUXPRO не тільки займається продажем світлозвукового обладнання, але також проводить інсталяцію цього обладнання. Це здійснюється в такому порядку. Фахівці нашої компанії проводять виїзд на об'єкт, для якого необхідно підібрати обладнання. Після чого підбирається і затверджується перелік обладнання. Коли обладнання підібрано наша команда фахівців приїде і проведе установку і налаштування обладнання під ключ, а також проведе навчання персоналу. Ми також здійснюємо сервісне обслуговування та проведення профілактичних робіт даного обладнання.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: