Газорозрядні лампи: принцип пристрою, особливості та характеристики

Дата публікації 19.05.2021.
Різноманітне світлове шоу устаткування потребує досить професійного обслуговування, т.к. за наявності в ній газорозрядної лампи існує загроза виходу її з ладу при закінченні терміну експлуатації. Якщо її вчасно не замінити апарат може вийти з ладу та знадобиться його сервісне обслуговування та можливий ремонт.
 
У цій статті ми розповімо про те, що таке газорозрядна лампа, принцип роботи газорозрядної лампи, її характеристики, властивості і сфера використання. А також на підставі характеристик газорозрядної лампи дамо практичні поради щодо її вибору.
Газорозрядні лампи: принцип пристрою, особливості та характеристики
  • В останні роки вибір на ринку освітлювальних приладів став досить широким. Сьогодні є освітлення на будь-який смак. А у світловому устаткуванні для культурних заходів використовуються різні типи ламп. Газорозрядні лампи дуже ефективні з низки причин.

    Газорозрядні лампи: характеристики, властивості, опис 

    Отже, лампа газорозрядна, що це? Це тип освітлювача, в якому світловипромінювання відбувається, коли в газових з'єднаннях певного тиску виникає електричний заряд. Електродуга, по суті, є цим самим випромінювачем. Від складу газової суміші або пари залежить який буде колірний потік світла. Водночас склад впливає і на силу світлового потоку, що виділятиметься при виникненні розряду в газоподібному середовищі.

    Вона складається з колби, виготовленої зі скла, металу або кераміки. Форма такої судини може бути найрізноманітніша: дугова, циліндрична та інші. У колбі, крім газових сполук та домішок хімічних речовин, знаходяться електроди, які створюють розряд. Всі процеси відбуваються в невеликій ємності, яку називають «пальником». Розряд, створений за допомогою електродів, створює свічення газоподібних з'єднань.

    Робочий ресурс у різних видів може коливатися не більше, від 3 000 до 18 000-20 000 годин роботи. Що ж до показника кольору, то він досить високий вже при 4200 К. Сам же параметр кольору випромінювання в деяких лампах може досягати 20 000 К.

    Переваги таких ламп:

    • компактний розмір;
    • висока світловіддача;
    • стійкість до змін у зовнішньому середовищі (тому їх легко можна використовувати просто неба);
    • робота при температурі нижче за нуль;
    • високий ресурс роботи;
    • економічність.

    Висока світлова віддача дозволяє широко застосовувати газорозрядну лампу у світловому устаткуванні, призначеному для освітлення різноманітних культурних заходів. Незалежність від температурних умов дає можливість використовувати такий освітлювач на вулиці у будь-яку погоду та пору року.

    Принцип роботи газорозрядної лампи 

    Головними елементами ламп із зарядом газу є електроди, що поміщені в прозору колбу, форма якої може значно відрізнятись у продукції від різних виробників. Така ємність заповнюється газом, що піддається під високим тиском. Разом із газоподібною речовиною в колбу потрапляють елементи металів із паровою пружністю. Як правило, це: ртуть чи натрій. Їх випаровування дозволяє виділити високе світлове світіння у видимому спектрі.

    Між електродами створюється розрядження, в результаті якого наповнення колби починає світитися. Тут, від якості наповнювача та самого тиску, багато в чому залежить яскравість. Крихітні розміри сприяють тому, що світлові потоки діють досить інтенсивно.

    Від складу газу, всередині, залежить те, наскільки висока напруга буде необхідна створення розряду, що дозволить виділити світіння в суміші. Крім цього, напруга залежить від сили струму. З її збільшенням – напруга зменшується. Тому такій лампі для довговічної роботи необхідний обмежувач струму.

    Газорозрядна лампа спалахує не відразу. Вона поступово нагрівається і світловий потік стає яскравішим. Це з процесами горіння всередині. Світлова реакція потребує певних витрат часу близько двох хвилин. У цей час відбувається процес повного випаровування речовин, що усередині ємності. Від температури повітря у місці, де використовується освітлення, також залежить тривалість повного насичення світлом. Багато виробників, сьогодні, збільшують кількість електродів, щоб прискорити процес загоряння.

    Поради щодо вибору

    Перш ніж визначиться з вибором такої лампи, потрібно розглянути, які її типи, сьогодні представлені на ринку. Отже, виділяють три групи:

    • металогенні;
    • натрієві;
    • ртутні.

    Найбільш популярними сьогодні є металогенні. Вони містять у собі ртуть та домішки різних металів. Розряд у них виникає завдяки високому тиску. Це, своєю чергою, забезпечує виникнення яскравого світла великої сили. Так, при потужності 250 Ватт, лампа здатна видавати світловий потік, який аналогічний показнику 900-1000 Ватт світла традиційної лампи. Робочий ресурс такого продукту може досягати 16000 годин.

    Натрієва лампа має, як правило, більш високу світлову віддачу. У цьому показник робочого ресурсу значно зростає. У складі лампи є натрієві з'єднання. Вони дозволяють створювати жовтуватий теплий відтінок світла. Якщо у складі присутній ксенон, то колір потоку буде білим. Натрієвий освітлювач не містить ртуті, при цьому вона досить економічна. Варто розрізняти лампи низького та високого тиску.

    Ртутна лампа при своїх крихітних розмірах дозволяє створювати світло великої яскравості. Як газ в них використовуються пари ртуті, які здатні створювати розряд, навіть при невеликому тиску. Колба такий освітлювач часто покривається люмінофором, компонентом, що дозволяє збільшити світловіддачу. Від якості складання багато в чому залежить і термін служби. Варто віддавати переваги моделям із щільним склом та дорогими типами електродних з'єднань.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: