Що таке диммер, як його вибрати та підключити до світлових приладів?

Дата публікації 07.10.2021.

Всі димери відрізняються широким модельним рядом, вони можуть відрізнятися не тільки за своїми можливостями, внутрішніми характеристиками, типом підключення, але і за зовнішнім дизайном. При виборі димера необхідно звернути увагу, чи відповідає його потужність загальної потужності ламп. Більшість сучасного світлового устаткування не розрахована до роботи з диммером. Не підходять: світлодіоди та люмінесцентні лампи. Якщо все ж таки здійснити подібне підключення, то при регулюванні потужності за допомогою диммера, не призначені для роботи з ним лампи, моментально виходитимуть з ладу. Докладніше про особливості та характеристики диммерів, а також за яким принципом вони працюють - читайте у підготовленій нами статті.

Що таке диммер, як його вибрати та підключити до світлових приладів?
  • Диммери є спеціальним, невеликим пристроєм для регулювання та управління світлом. Зовні він виглядає як невеликий прилад, що нагадує стандартний домашній вмикач світла. Відмінність диммера від звичайного вимикача - можливість плавного регулювання яскравості та потужності штучного освітлення.

    Особливості та характеристики диммерів

    Завдяки високій функціональності, прилад може непросто регулювати подачу світла, включати та вимикати освітлення, але ще й здійснювати відключення за таймером, та працювати за заданою програмою, тому їх часто встановлюють у «розумних будинках».
     
    Переваги диммерів:
    • широка сфера використання;
    • багаті можливості;
    • створення оптимального світла у приміщенні;
    • можливість як ручного, так і автоматичного регулювання яскравості.

    Перш ніж купити диммер, необхідно визначитися зі своїми побажаннями, вибираючи пристрій потрібно розуміти, що ви хочете від нього отримати. Існує широкий модельний ряд, кожен тип має різне призначення, можливості, переваги та характеристики.

    1. Модельний тип. Зовні вони нагадують прості автоматичні вмикачі, тому для їх підключення потрібно здійснити електромонтажну роботу.
    2. Модульні системи працюють з лампочками розжарювання та з галогенними. Як правило, такі моделі використовують для роботи у парадних. Щоб керувати ними, потрібно підключити окрему кнопку з однією клавішею.
    3. Для монтажної коробки. Ця модель призначена для установки в звичайну коробку, таку як використовують для стандартних розеток і вимикачів. Працюють вони із звичайними лампами. Для їх управління використовують кнопку, встановлену вгору самого пристрою.
    4. Моноблоковий. Як і попередній тип, встановлюється в стандартну коробку. Залежно від варіації моделі можна підібрати його для установки навіть у дуже тонкі стіни.
     
    Всі димери відрізняються широким модельним рядом, вони можуть відрізнятися не тільки за своїми можливостями, внутрішніми характеристиками, і типом підключення, але і зовнішнім дизайном. Важливо, що простий димер не використовується для світлодіодних ламп. Оскільки електронна модель спочатку призначена для певного типу навантаження, вона може застосовуватися тільки в ланцюгах, куди підключаються лампи розжарювання та галогенні. Також при виборі необхідно звернути увагу, чи відповідає його потужність загальної потужності в лампах.
     
    Більшість сучасного світлового устаткування не розрахована до роботи з диммером. Не підходять: світлодіоди та люмінесцентні лампи. Якщо все ж таки здійснити подібне підключення, то при регулюванні потужності за його допомогою, не призначені для роботи з ним світлодіодні лампи, моментально виходитимуть з ладу. Для створення енергозберігаючого освітлення з використанням світлодіодів використовують спеціальні моделі диммерів, призначені для подібних цілей. Правильно підібраний комплект обладнання є запорукою тривалої служби всіх приладів.

    За яким принципом працюють димери

    Відповідно до законів фізики, регулювати потужність освітлення можна за допомогою реостата, який здатний змінювати величину опору в ланцюзі. Але така система дуже неефективна, тому що нездатна зменшити споживання електроенергії. Навпаки, через утворення тепла, що йде в нікуди, витрата електрики тільки збільшується, що є економічно невигідним. Тому використання реостатів у побуті не є актуальним. У свою чергу, електронні димери припускають абсолютно інший принцип роботи. Їх головною перевагою є можливість пропускання струму регульованої величини в обидві сторони. Плавне регулювання напруги, що подається на лампу, здійснюється за рахунок так званої відсічки фази.

    Диммери - найкращий вибір для будинку або закладу

    Стандартні вимикачі вже давно не актуальні. Як правило, вони працюють тільки у двох режимах, наприклад, можна включити два, три, або всі п'ять лам у люстрі. Це все, що можуть похвалитися звичні вимикачі, тобто регулювати потужність світла можна тільки за допомогою кількості включених ламп.
     
    Це не дуже зручно та практично. За допомогою диммера можна вручну регулювати яскравість світла, робити його більш м'яким і приглушеним або включати на всю потужність. Подібні особливості роблять це обладнання особливо затребуваним для різних закладів, тому що дозволяють при необхідності знижувати яскравість освітлення, роблячи більш приємну атмосферу для гостей.
     
    Пристрій може працювати з лампами різного типу, мати різний метод підключення, що, своєю чергою, робить його ще більш практичним і зручним в експлуатації. Важливо, кожен тип диммера необхідно використовувати з тим типом навантаження, який розрахована певна модель. Диммер – чудовий пристрій для створення «нічного» режиму в будинку або в закладі, за його допомогою можна робити «нічний» у коридорі чи дитячій кімнаті. Іншими словами, сфера використання сучасних диммерів практично безмежна, найголовніше, грамотно підійти до вибору обладнання, яке коректно працюватиме між собою.
Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: