Трохи про директ-бокси (DI бокси)

Дата публікації 12.12.2018.

Директ-бокси - сучасні пристрої, активно застосовуються музикантами під час концертів або в студіях звукозапису. Direct-box дозволяє перетворити небалансний вихідний сигнал з високим значенням опору (Ом) в балансний сигнал з низьким значенням опору. Існує дві основні модельні різновиди - активні та пасивні пристрої. Активні здатні працювати з різним рівнем сигналу, навіть найслабшим. Для пасивних необхідний тільки сильний сигнал, але у них є перевага - відсутність спотворень під час перевантажень. Інтернет-магазин LuxPRO представляє серію директ-боксів від відомих виробників - ART, DBX, Samson, NGS та інших.

 Трохи про директ-бокси (DI бокси)
  • Директ (DI) бокси: основні аспекти вибору

    Це пристрій, активно використовується сучасними музикантами і всіма, хто займається якісним звуком. Завдання обладнання - перетворити сигнал виходу з високоомного небалансного в балансний низькоомним. Які переваги це дає для звуку? Основне - можливість застосовувати довгі кабелі, при цьому не ризикуючи отримати на виході додаткові шумові ефекти.

    Конструктивно директ-бокси оснащені двома вихідними каналами і одним вхідним. Один вихід призначений для підсилювача інструменту (він наскрізний), а другий - для системи мовлення. На виході рівень сигналу відповідає мікрофонному, відповідно, пристрій легко підключається до мікшерним пультів (до відповідного мікрофонний вхід).

    Різновиди директ-боксів

    Як і інша численна звукова апаратура, директ бокси бувають активними і пасивними.

    Активні DI

    Активні пристрої являють собою своєрідні підсилювачі, які виконують важливу функцію - забезпечують такий опір на виході, щоб інструменти зі слабким сигналом якомога швидше і якісніше «розгойдалися». Трансформаторного опору для «розкачки» музичних інструментів не вистачає.

    «Харчуються» активні пристрої двома способами: або від власної встановленою батареї, або використовується фантомне живлення на пульті. Наприклад, всі директ-бокси ART оснащені досить потужними батареями.
    В принципі, direct-box активного типу багато в чому збігаються за своєю функціональністю з підсилювачами. Тут також є фільтр високих частот, атенюатор і інші функції.

    Пасивні DI-Box

    Пасивні пристрої виконують, по суті, трансформаторну роль, тобто є мостом між виходом і входом. Зв'язок між ними здійснюється завдяки електромагнітної індукції.

    Вихід і вхід розділені між собою, так як дротяний зв'язок відсутній. А передача сигналу здійснюється через загальне магнітне поле. Такий принцип роботи передбачає знищення шумів змінного струму. Нагадаємо, його частотні характеристики дорівнюють 50 Гц.

    Особливістю пасивних моделей є той факт, що їх використання можливе без джерела живлення. Також для такого обладнання характерна відсутність сигнального спотворення під час перевантажень. Для активних моделей спотворення сигналу - звична справа.

    Однак і в цьому обладнанні є свої підводні камені. Стихія пасивних директ боксів - тільки сильний сигнал. Зі слабкими сигналами пристрій працює дуже погано, тому що трансформаторної потужності абсолютно не вистачає для «розкачки», про яку ми говорили в зв'язку з активними моделями.

    Тому застосування пасивних моделей актуально для інструментів, які мають сильним сигналом, найкраще - з передвстановленим підсилювачем.

    Як вибрати хороший і якісний директ-бокс?

    Тепер розглянемо два основних аспекти, які слід враховувати при підборі необхідного модельного варіанта.

    1. Перше правило - вибирати модель з власним звуковим відчуттям. Все дуже просто - звучання якої моделі сподобалося, таку і купувати. Навіть якщо ви купуєте пристрій в інтернет-магазині, почути звучання не проблема. Сьогодні випускаються численні відео огляди акустичної апаратури.

    Відзначимо кілька загальних моментів. Пасивні моделі мають кілька округлим звучанням. Навпаки, активні бокси створюють звук, насичений високими частотами. Порівняти різницю між пасивними і активними моделями можна на прикладі предусилителей. Аналогічні характеристики демонструють лампові і транзисторні пристрої.

    2. Наступний важливий момент - сполучуваність. Пасивні моделі - з активними сигнальними джерелами, активні - навпаки, з пасивними.

    Але тут є деякі винятки. Нерідко зустрічаються активні моделі, які легко поєднуються в своїй роботі з джерелами сигналу активного типу. Також існують пристрої, що поєднують в собі функціональність і активних, і пасивних боксів.

    Застосування сучасних директ-боксів

    Відзначимо, що direct-box використовується для інструментальної записи, причому з тими інструментами, які не обладнані власним харчуванням.

    Наприклад, активні пристрої дуже непогано «виглядають» з бас-гітарами або електроакустикою. Активні бокси виділяють і підкреслюють високі частоти, що дуже актуально для таких інструментів.

    Якщо ж музикант практикує різку, енергійну гру на інструменті, де рівень сигналу на виході досить високий, тут професіонали вибирають переважно бокси з високим рівнем напруги на вході. Це гарантує відсутність спотворення.
    Слід пам'ятати, що найкраще директ-бокси комбінуються з інструментами, які оснащені предпідсилюючими пристроями. Також відзначимо, що пасивні моделі актуальні тоді, коли є шум, але неможливо знайти або усунути його джерело.

    Інтернет-магазин LuxPRO представляє лінійку найсучасніших, якісних директ-боксів від кращих виробників - ART, DBX, Samson, NGS і багатьох інших. У каталозі ви зможете знайти як бюджетні, так і більш дорогі моделі. Великий вибір як активних, так і пасивних пристроїв, а також конденсаторів, розгалужувачів, пристроїв прямого включення і інших.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: