Трохи про midi клавіатури: призначення і основні критерії

Дата публікації 26.07.2017.

Ще у відносно далеких 80-х роках було розроблено принципово нове обладнання - midi-клавіатури, які дозволили керувати кількома синтезаторами одночасно. Це був справжній прорив. Сьогодні сучасні музиканти, ді-джеї, звукорежисери, дизайнери ефектів звуку і багато інших професіонали уявити собі не можуть роботи без такого зручного, багатофункціонального контролера. Інтернет-магазин LuxPRO підібрав кілька корисних особливостей, на які слід звернути увагу при виборі власної міді-клавіатури.

Трохи про midi клавіатури: призначення і основні критерії
  • Що таке midi клавіатура? 

    Для початку - гайд для новачків, які тільки чули, але не стикалися з таким пристроєм. В цілому, конструкція нагадує синтезаторну панель, тільки більш компактних розмірів. Це стандартні клавіші, а також численні кнопки, фейдери, кноби (регулятори) і багато іншого.

    Більшість моделей клавіатур не мають можливості генерувати звук безпосередньо. Тому їх найбільш прийнятне використання - підключення до зовнішніх модулів (секвенсорі, синтезаторів і т.д.). Головне достоїнство подібного обладнання - портативність, мобільність. Деякі модельні варіанти настільки невеликі, що їх можна перевозити навіть у звичайній сумці, рюкзаку.

    Перший критерій: кількість клавіш 

    Отже, переходимо безпосередньо до вибору потрібної нам клавіатури. Перше, з чим потрібно визначитися, це кількість клавіш на основній панелі. Яких розмірів ваша студія? Чи буде необхідність грати в дві руки? Наскільки актуальна портативність моделі (як ви її будете перевозити)?

    Саме від подібних нюансів і залежить необхідність наявності певної кількості білих і чорних «кнопок». Спробуємо визначитися з особливостями використання конкретних моделей:

    • 25 клавіш - оптимальний варіант для невеликих студійних приміщень, для легкої та зручною транспортування (непогане бюджетне рішення - MIDI-клавіатура Acorn Masterkey 25);
    • 49 клавіш - універсальні клавіатури для маленьких студій (такою кількістю розпорядженні модель KEYSTATION49 від M-Audio);
    • 61 клавіш - клавіатури з такою кількістю клавіш підійдуть для середніх студійних приміщень (хороший, якісний варіант - Komplete Kontrol S61 від бренду Native Instruments);
    • 88 клавіш - моделі для справжніх професіоналів, яким важливі всі до єдиної можливості сучасних міді-клавіатур (непогана модель за невисокою ціною - KEYSTATION88II).

    До речі, число клавіш може бути і відмінним від вище запропонованої ієрархії. Так, наприклад, існують моделі на 37 клавіш (наприклад, Vortex Wireless від виробника Alesis) або на 32 (міді клавіатури AXIOMAIRMINI32 і KEYSTATIONMINI32II від бренду M-Audio).

    Другий критерій: різновид міді-клавіатури 

    Тип пристрою - дуже важлива характеристика. Клавішнику, будь-якому професіоналу, який займається звуком за допомогою такого обладнання, дуже важливо відчувати комфорт при грі. Не важливо, де відбувається «звуковидобування» - на студії або під час живого концертного виступу.

    Механіка клавіатури розділяється на три основних типи:

    Перший тип відноситься до типу механізмів, яким обладнуються сучасні (та й не дуже сучасні) фортепіано. Зрозуміло, такий механізм впровадити в електронний пристрій, до якому відсутні класичні струни, дуже складно. Але розробники йдуть на різні технологічні прийоми, створюють інноваційні пружини, займаються системою противаг і ін.

    Даний варіант ідеальний для тих, хто працює переважно в класичному стилі, використовуючи фортепіано. Найбільш популярний недорогий варіант - міді-клавіатура OXYGEN88IV від виробника M-Audio.

    Другий тип також оснащений механізмом, що імітує фортепіанний, але тут пружини відгукуються з меншою енергією і також помітно менше клавишное опір. Якщо для вас не важливий показник природного відгуку клавіш на фортепіано, але зовсім не цікавить механізм синтезаторних клавіатур, то цей варіант підійде вам як не можна краще.

    Третій тип синтезаторної клавіатури дуже схожий на органну гру - пружинні клавіші натискаються точно також легко і швидко. Такий же швидкістю відрізняється їх повернення в початкове положення. Це дуже важливий показник при грі складних інструментальних пасажів. Даний тип клавіатури підійде непрофесійним клавішник, а тим, кому потрібен цей девайс в якихось діджейських починаннях, для створення спецефектів і т.д.

    Важливий аспект - синтезаторні midi клавіатури бувають двох підвидів: нединамічні і динамічні. Відрізняться вони тим, що в останніх модельних варіантах гучність звучання не залежить від того, з якою силою ви натиснули на клавішу. Що може бути дуже зручно в багатьох музичних експериментах. Непогані варіанти динамічних моделей - MIDI-клавіатура CTRL49 від M-Audio, модель VI49 від бренду Alesis і багато інших.

    Третій критерій: підключення 

    Стандартне підключення сучасних пристроїв - за допомогою USB інтерфейсу. Але якщо ви отиті розширеним набором функцій вашого девайса, необхідно звернути увагу на наявність і інших варіантів для комутації пристрою. Добре, якщо модель оснащена класичними 5-піновим входами midi, що дозволяють підключати до контролера цілий ряд зовнішніх пристроїв. Наявність виходів Gate і CV дозволять легко і просто контролювати аналогові вантажні синтезатори.

    Якщо ви плануєте грати максимально якісну музику, то вам обов'язково потрібна модель з можливістю підключення педалі сустейна.

    Таким чином, щоб правильно купити midi клавіатуру, необхідно звернути увагу на три основних критерії:

    • кількість клавіш;
    • тип пристрою;
    • можливості підключення.

    Інтернет-магазин LuxPRO пропонує широкий модельний ряд, де ви знайдете варіант з різною кількістю клавіш (навіть нестандартні), молоточкові і синтезаторні клавіатури, а також моделі з різними сучасними інтерфейсами і входами / виходами підключення.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: