Професійні сабвуфери, який кращий - активний чи пасивний?

Дата публікації 22.04.2017.

Сабвуфер - важливий елемент комплексної акустичної системи. Він призначений для відтворення звуків, які знаходяться на низькочастотному рівні. Пристрій відтворює в межах від 20 до 160 Гц. Звичайно, людське вухо досить важко сприймає звук на такому низькочастотному рівні. Однак сабвуферного пристрій, включене до складу акустики, дає більшу повноту звуку при прослуховуванні музичних композицій, перегляд фільму. Професійні сабвуфери, купити які пропонує наш інтернет-магазин, поділяються на два основних типи - активні та пасивні. Яку модель вибрати - в наступному експертному огляді.

Професійні сабвуфери, який кращий - активний чи пасивний?
  • Сабвуфери активні і пасивні: загальні особливості

    Головна відмінність двох різновидів пристроїв - в наявність чи відсутність спеціального звукового підсилювача. В активних моделях він передбачений заздалегідь, в пасивних моделях такого підсилювача немає, його необхідно купувати додатково і підключати.

    Конструкція пасивних моделей не відрізняється складністю: це дерев'яний або пластмасові корпус, в який поміщені головки низькочастотного відтворення. Крім відсутності підсилювального пристрою всередині динаміків, пасивна акустика відрізняється способом підключення.

    Справа в тому, що пряме підключення до гучномовцю тягне за собою досить сильне спотворення звучання. Тому для комутації пасивних сабвуферів використовуються спеціальні розділові фільтри. Фільтраційні пристроїв призначені для більш чіткого відділення басових звуків від високочастотного звучання. У нашому інтернет-магазині пропонуються якісні та надійні фільтри, кросовери від брендів Big, Neutrik, L-Frank Audio.

    Активна акустика - динаміки з попередньо встановленими підсилювачами. Але вони оснащені не тільки підсилювальним елементом, а й вищеописаним фільтром поділу частот. Підключення такої моделі більш просте - вона комутується безпосередньо з звуковим джерелом без додаткових маніпуляцій. Активні моделі більш функціональні, тут передбачена спеціальна регулювання частотного рівня, а також корпуси оснащені вхідними та вихідними лінійними роз'ємами.

    Основні відмінності двох різновидів

    Вибір тієї чи іншої моделі залежить від кінцевої мети використання сабвуфера. 

    Стандартні настройки сабвфуера з підсилювачем (активного пристрою) відмінно підходять для відтворення досить важкої музики, ритмічних композицій. Такі моделі набагато краще передають низькочастотний музичний спектр, а рівень вираженості низьких частот легко регулюється.

    Для досягнення такого результату в пасивних моделях необхідно додаткове підсилювальний пристрій. Це обумовлюється тим, що різниця потужностей між звуковим джерелом і акустикою може серйозно спотворювати звучання. Але при гнучкою, точною, якісної налаштуванні пасивні моделі часто видають чистіший звук. Однак для цього треба бути досвідченим фахівцем.

    Таким чином, пасивні сабвуфери кращі для досвідчених професіоналів, які знаються на всіх тонкощах настройки. Недорогі пасивні пристрої пропонує бренд NGS. Активні моделі легше піддаються комутації з джерелом звуку, більш прості в налаштуванні. Якість звуку тут також на серйозному рівні, особливо якщо говорити про професійні моделях від таких брендів, як Ohm і MAG.

    Пасивні сабвуфери і чистий звук

    Яким же чином в пасивному сабвуфере при певній тонкій настройці досягається чистий звук? Таке явище пов'язане з кількома особливостями:

    • всередині пасивних моделей повітря не перегрівається;
    • до таких систем можна підключати додаткові фільтраційні пристрої;
    • часто зовнішні підсилювачі, що купуються окремо, мають більш гнучкий функціонал, великі можливості для детальної настройки;
    • глибина і показники потужності звуку посилюються завдяки відсутності всередині корпусу додаткових конструктивних елементів (підсилювача, фільтрів).

    У плані вартості двох видів систем є певні парадокси. З одного боку, на пасивні сабвуфери ціна набагато нижча, ніж на пристрої з підсилювачем. З іншого боку, купуючи пасивну колонку, користувач вже ніяких не відмовиться від покупки додаткового зовнішнього підсилювача. А це вже серйозні витрати.

    Тому ціна - не головний критерій вибору тієї чи іншої моделі. Особливо коли ми говоримо про професійних пристроях, що купуються для великих, масштабних цілей.

    Інтернет-магазин LuxPRO пропонує

    У нашому каталозі представлені десятки сучасних сабвуферних моделей для професійних акустичних систем. В асортименті представлені найвідоміші і надійні брендові виробники - MAG, Ohm, NGS, dB Technologies і багато інших.

    Професіоналам може бути цікава модель сабвуфера Z S15A від компанії MAG. Це доступне за ціною активний пристрій, тобто з наявність вже встановленого підсилювача. Габаритні параметри такі, що модель легко застосовується в мобільних, перевізних акустичних системах. Однак її розміри ні в якій мірі не позначаються на продуктивності. Потужність - 500 Вт, клас підсилювального пристрою - D. Це дозволяє користуватися сабвуфером навіть професійно непідготовленій людині.

    Ще один цікавий варіант - сабвуфер N 15A від того ж відомого виробника MAG. Доступна за ціною модель розроблена спеціально для роботи з обладнанням серії N. Вбудований активний підсилювач класу D, передбачене захисне охолодження, частотний діапазон на рівні від 40 до 130 Гц, компактні габаритні розміри - все це робить використання сабвуфером максимально комфортним, надійним.

    Купуйте активні і пасивні сабвуфери в інтернет-магазині LuxPRO за доступними в Україні цінами. Ваше замовлення сабвуфери ми доставляємо в будь-яке місто країни (Харків, Київ, Одесу та інші) - швидко і точно в зазначені терміни.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: