Бездротові радіосистеми: призначення, характеристики і особливості підбору

Дата публікації 20.06.2017.

Бездротові радіосистеми відкривають ширші можливості під час проведення різних заходів, вони дають свободу дій вокалісту, який виступає, ведучому і т.д. На відміну від провідних мікрофонів тут немає довгих шнурів, за допомогою яких потрібно підключати мікрофон до акустики. У цьому огляді ми розповімо вам про основні особливості, які бажано знати перед вибором потрібної радіосистеми, якщо після прочитання у вас виникнуть труднощі, сміливо звертайтеся до наших менеджерів, які допоможуть зробити правильний вибір.

Бездротові радіосистеми: призначення, характеристики і особливості підбору
  • Принцип роботи бездротових радіомікрофонів

    Основна відмінність від провідного класики - відсутність шнура і наявність спеціальних приймача і передавача, за допомогою яких передається сигнал. Якщо мікрофон ручної, передавач монтується в саму модель. Якщо ж ми говоримо про гарнітурі або петличному обладнанні, то тут передавач підключається за допомогою невеликого дроти до приймача. Харчуються передавачі від батарейок, зазвичай це AA або 9-вольт моделі.

    Передавач підключається до будь-якого з вихідних пристроїв, зазвичай це гарнітура (навушники монітора) або ж акустична система, і разом з приймачем вони налаштовуються на ту ж хвилю.

    Радіосистеми: основні різновиди

    На сьогоднішній день виробники пропонують два функціональних варіанти бездротових радіосистем:

    • VHF - низькочастотне обладнання;
    • UNF - високочастотні моделі радіомікрофонів.

    Про кожного з видів слід поговорити більш детально.

    VHF-радіосистеми

    Дане обладнання - найбільш бюджетне. Мікрофон, приймач і передавач налаштовані на передачу і трансляцію звукових хвиль в обмеженому низькочастотному діапазоні - приблизно від 30 до 300 МГц. Низька ціна обумовлюється тим, що для передачі сигналу потрібно тільки одна антена.
     

    Такий діапазон застосовується сучасними раціями, телефонами бездротового типу, телевізійними каналами, іграшками на радіоуправлінні. Істотний недолік - численні радіочастотні наведення, трапляються при використанні даного типу обладнання.

    Непогане VHF обладнання пропонує компанія Takstar. Це дійсно недорогі за ціною, але якісні системи з низьким показником енергоспоживання.

    Радіосистеми UNF

    Нарешті, радіомікрофони UHF - обладнання, яке функціонує в високочастотному діапазоні. В середньому моделі забезпечують комфортну роботу в діапазоні від 300 до 3000 МГц. Кількість радіонаведень тут зменшується завдяки тому, що за рахунок більш короткої хвильової довжині вдається забезпечити менше використання енергії. Крім того, UHF мікрофонні моделі можна використовувати в більшій кількості без побоювань за виникають радіонаводкі. Це серйозна перевага при проведенні масових заходів, де необхідний не один, не два і навіть не три мікрофони.

    Однак і тут є свій невеликий недолік. Мікрофони UHF за рахунок меншої хвильової довжини має одночасно і менший радіус дії. Крім того, найкраще місце для їх використання - це відкритий простір. Слід враховувати, що маленькі хвилі постійно вдаряються об перешкоди на своєму шляху, відбиваючись від предметів і створюючи перешкоди.

    Спочатку VHF користувалися більшою популярністю через невисоку ціну. Однак зараз купити радіосистему UHF можна за найоптимальнішою ціною. Наприклад, такі моделі пропонує бренд IMG Stage Line. Це сучасні системи високочастотного рівня, що відрізняються досить демократичною вартістю і хорошою продуктивністю.

    Радіомікрофони: FM і IR різновиди

    Існує дві ключових різновиди сучасних радіомікрофонів:

    • FM - класичний варіант обладнання, що використовує виразно частотні хвилі для передачі бездротового сигналу. Найбільш актуальне частотний спектр - від 3 кГц до 300 000 МГц;
    • IR - інфрачервоний мікрофон, що передає сигнал за допомогою електромагнітного випромінювання, де хвиля є довший світловий хвилі, але в той же час коротше радіохвилі.

    FM-мікрофони менш надійні в плані безпеки, ніж радіомікрофони з інфрачервоним випромінюванням. Радіосигнал перехоплюється набагато легше. Це дуже важливо для систем, де використовується максимум конфіденційності. Звичайно, сучасні технології дозволяють схопити і ІК сигнал, проте все ж зробити це більш важко.

    Але для ІК мікрофонів необхідно набагато більше різного обладнання, щоб покрити великі площі передачі сигналу. Як наслідок - менш комфортна і більш дорога робота з обладнанням.

    Як вибрати радіосистему

    А тепер ми повернемося до наших бездротовим радіосистемам і подивимося, як вибрати правильний для себе варіант. Ми вже розібралися, що моделі існують в двох різновидах - низькочастотних і високочастотних. Отже, вам необхідно вибрати UHF радіосистему в таких випадках:

    • якщо бездротові мікрофони будуть при проведенні певного заходу використовуватися в різних приміщеннях;
    • UHF системи актуальні у випадках одночасного застосування трьох, чотирьох і більше мікрофонів через багатоканальну систему;
    • також високочастотні системи актуальні при проведенні різних концертів в місцях з великим числом інших радіосигналів (великі міста, аеропорти);
    • передавач і приймач в даному випадку можуть не перебувати в зоні прямої видимості.

    Відповідно, всі описані тут випадки не зовсім підходять до радіосистемам VHF типу. Однак списувати з рахунків низкочастотное обладнання не варто. Ці бюджетні моделі у багатьох випадках стають непоганою підмогою для проведення різних заходів. Ми ж акцентували уваги на радіосистеми Takstar, де можна вибрати і купити хорошу модель за невеликі гроші.

    Не забуваємо і про бренд IMG Stage Line, який пропонує відмінні в функціональному і технічному плані моделі радіомікрофонів і UHF систем за дуже невеликі гроші.

    Інтернет-магазин LuxPRO пропонує широкий асортимент радіомікрофонів і радіосистем за доступними і демократичними цінами в Україні. У нас ви знайдете UHF і VHF системи, FM мікрофони і інфрачервоне обладнання. Купуйте надійну аудіо техніку - і з великим комфортом проводите різні масові заходи.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: