Різновиди мікрофонних стійок, призначення та їх застосування

Дата публікації 26.01.2019.

Мікрофонні стійки застосовуються в різних напрямках звукозапису, концертних виступів, на конференціях, в цілому - на будь-якому заході, де використовується звукова апаратура і необхідно якісне голосове озвучення. Встановлений на спеціальну стійку мікрофон дозволяє виступаючому звільнити руки - для гри на інструменті, читання доповіді, тобто робота з аудиторією ведеться більш комфортно. Існує кілька різновидів стійок для мікрофонів. Як вибрати і які існують особливості кожного з видів - в нашому наступному огляді.

Різновиди мікрофонних стійок, призначення та їх застосування
  • Стійки для мікрофону: різновиди і ключові характеристики

    Все допоміжне обладнання для мікрофонних пристроїв відрізняється за матеріалами виготовлення, габаритам, особливостям конструкції. Але найголовніше і першочергове відмінність - безпосередній тип аксесуара.

    Виділяються два великих виду мікрофонних стійок:

    • підлогове обладнання;
    • настільні моделі.

    Застосування підлогових конструкцій актуально для музичних концертних заходів, публічних виступів, звукозапису. Настільні модельні варіанти використовуються переважно в конференц-залах під час доповідей, обговорень, часто настільні стійки для мікрофона в Україні застосовуються журналістами - для інтерв'ювання співрозмовника.

    Підлогове обладнання підрозділяється ще на дві категорії - виділяються моделі прямої конструкції і різновиди типу «журавель».

    Прямі мікрофонні стійки

    Пряма конструкція називається так з однієї причини: телескопічний стрижень обладнання виконаний в прямій, без будь-яких перегинів формі. Підстава для мікрофонних стійок може служити або тринога (наприклад, деякі моделі від компанії Kool Sound), або спеціальна платформа округлої форми - досить важка конструкція (такі моделі найчастіше зустрічаються у бренду Атлетик).

    Використовуються подібні стійку найчастіше вокалістами або під час публічних виступах на різних заходах. Однак подібна конструкція трохи звужує свободу вокаліста - він може використовувати обмежену кількість інструментів. Наприклад, з прямою стійкою для мікрофона навряд чи вийде грати на гітарі. Досить об'ємний інструмент буде постійно її зачіпати в зв'язку з невеликою відстанню від виконавця до стійки. З прямими моделями часто використовуються губні гармошки, перкусії, флейти - по невеликі габаритам інструментам.

    Для виступаючих на публіці купити прямі мікрофонні стійки буде оптимальним варіантом. Тут єдиний можливий «інструмент» - аркуші паперу, які не завадять легко користуватися стійкою і мікрофоном.

    Мікрофонні стійки «журавель»

    Модельні варіант стійок, який дає практично необмежену свободу виступає, - це конструкції типу «журавель». Ці моделі візуально нагадують колодязних журавлів, які можна зустріти в наших селах. Їх конструкція складається з двох стрижнів: один виходить з нижньої основи, а другий закріплюється на першому і є рухомим. Регулювання відбувається досить-таки просто - підкручування спеціальних елементів.

    Переваги стійок для мікрофона «журавель»:

    • повна «інструментальна» свобода для виконавця: вокаліст може використовувати не тільки губні гармошки, флейти та інші невеликі інструменти, але і легко брати в руки гітари, сідає за піаніно, грати на віолончелі або контрабасі;
    • стійка більш гнучко регулюється під потреби користувача: по зростанню, особливостям його положення (сидіння або стояння), по ситуації на сцені (бувають вузькі, невеликі сцени, де важливий кожен сантиметр);
    • стійки «журавель» (купити які, до речі, пропонують бренди Athetic, Soundking, Allaudio і інші) використовуються не тільки вокальними виконавцями, але також за допомогою такого обладнання додатково озвучуються інструменти - гітари, інші струнні інструменти, барабанні установки.

    Таким чином, стійки для мікрофона «журавель» (інтернет-магазин пропонує десятки різних варіантів) - найбільш підходящий для вільних виступів мікрофонний аксесуар. Прямі моделі часто використовуються класичними виконавцями, оперними співаками, так як така стійка і виглядає більш консервативно. «Журавлі» актуальні для більш сучасних музичних концертів, де використовується багато інструментів.

    Настільні мікрофонні стійки

    Окрема група, яку ми виділили, - це настільні стійки для мікрофонів, купити які зараз пропонують багато відомих і надійні виробники - Athetic, Kool Sound та інші. Раніше настільні моделі були основним «інструментів» в руках журналістів і телеведучих. Ще кілька років тому ніхто і мріяти не міг про сучасних петличні або наголовних мікрофонах.

    Однак навіть з появою подібних «спрощують» життя моделей настільні мікрофони не втратили своєї популярності. Класична конструкція такої моделі - це підстава (тринога або якась плоска конструкція), на якому поміщається безпосередньо мікрофон. В цілому, це в кілька разів зменшення копія стандартної стійки.

    Сьогодні їх застосування на телебаченні стало менш популярним, але все одно зустрічається досить часто. Багато спостерігали картину, коли відразу кілька каналів беруть інтерв'ю у якогось державного представника. Кожен канал не зможе надіти на представника безліч петличні мікрофонів, тому оптимальний вибір - настільна модель. Крім того, настільний обладнання часто застосовується на сучасних конференціях, прес-конференціях, під час доповідей в університеті, засідань різних організацій і т.д. Музичне використання настільних аксесуарів - під час виступів вокаліста, який грає на клавішних інструментах. Стійка з мікрофоном в таких випадках встановлюється зверху на фортепіано.

    Таким чином, щоб правильно вибрати стійку для мікрофона, необхідно спочатку визначитися з її типом (залежно від майбутніх особливостей використання). Звертайте увагу на розміри, якість кріплень, на матеріал виготовлення. Купуйте мікрофонні стійки в нашому інтернет-магазині LuxPRO за доступними цінами.

     

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: