Як правильно підібрати підсилювач звуку до акустичної системи?

Дата публікації 15.02.2017.

У наш час - світу електроніки та наноелектроніки кожна людина кожен день стикається зі звуковим обладнання (наприклад, можна взяти телефон або комп'ютер з якого ми всі слухаємо музику і дивимося фільми). І для того щоб ми могли якісно і комфортно слухати музику з даних пристроїв (і не тільки) нам необхідний підсилювач звукової частоти і акустична система. Тому як правильно вибрати підсилювач і присвячуватиметься наша тема. 

Порада! Незважаючи на рівень ваших знань, довірте підбір звукопідсилювального обладнання професіоналам, ми не тільки це зробимо абсолютно безкоштовно а й розповімо тонкощам тієї чи іншої системи в експлуатації.

Як правильно підібрати підсилювач звуку до акустичної системи?
  • У нашій невеликій статті піде розмова про те, як правильно підібрати підсилювач звукової частоти для акустичних систем. Для початку розглянемо, чим схемотехнически відрізняються підсилювачі потужності один щодо іншого. Виходячи з цього підсилювачі можна поділити на такі групи як:

    1. Лампові підсилювачі звуку.
    2. Транзисторні підсилювачі звуку.
    3. Інтегральні підсилювачі звуку.
    4. Гібридні підсилювачі звуку.
    Лампові підсилювачі найперші підсилювачі і найстаріші, але як недивно мають найякіснішим звуком. Більшість таких підсилювачів застосовується в домашніх системах, комбопідсилювачі і студійної апаратурі.

    Транзисторні підсилювачі прийшли на зміну ламповим оскільки вони мають набагато менші розміри ніж лампові, також є більш економічними в споживанн електроенергії. У сучасній підсилювальної техніки на базі транзисторів збираються як підсилювачі невеликих потужностей, так і потужні підсилювачі по 5000 Вт і більше на один канал.

    Інтегральні підсилювачі потужності найкомпактніші і застосовуються в підсилювальні техніки досить широко. Як правило інтегральні підсилювачі потужності застосовуються в пристроях до 100Вт, але є винятки так звані підсилювачі D класу, то потужність такого інтегрального підсилювача може досягати 300Вт.
    І нарешті гібридні це підсилювачі, в яких частина каскадів збирається з транзисторів або ламп, а друга може складатися з мікросхем. Сучасна підсилювальна техніка саме так і виробляється.

    Після того як ми трошки поговорили про видах підсилювачів перейдемо безпосередньо до самого вибору підсилювача.

    Вибір підсилювача для будинку

    Для того щоб правильно підібрати підсилювач для початку нам необхідно розуміти навіщо нам підсилювач, і яка буде стояти переднім завдання. Якщо, наприклад, нам потрібен підсилювач для будинку щоб підключити невеликі колонки ват так по 50-100 що б слухати музику з комп'ютера або телефону то ми можемо купити невеликий і бюджетний варіант підсилювача на інтегральних мікросхемах. Це за умови того що людина не є меломаном, а просто хоче послухати улюблену музику. Для більшості  

    користувачів такий варіант підійде. Але якщо Ви є меломаном, то такий варіант Вам буде не зовсім хороший. Для меломана потрібно не тільки якісний підсилювач, але ще необхідно мати високоякісні акустичні системи, наприклад, такі як Klipsch, JBL, Yamaha та інші системи. Підсилювач можна використовувати із застосуванням ламп, транзисторів або мікросхем. Зрозуміло, що лампові підсилювачі матимуть найякісніший звук. Якщо ви плануєте взяти підсилювач звуку вихідні каскади якого будуть зібрані на мікросхемах, то тоді краще взяти той в якого вихід зібрані на мікросхемах серії STK. Також при виборі підсилювача необхідно враховувати і опорі акустичної системи (в основному це 4 або 8 Ом, але також зустрічаються і 2, 6, 16 омні системи) тому що кожен підсилювач потужності розрахований на певний спротив навантаження. За потужністю підсилювач, який нам необхідно підібрати повинен бути трохи могутніше самих акустичних систем.

    Вибір професійного підсилювача

    З вибором акустики для дому ми розібралися, тепер перейдемо до вибору підсилювачів звуку для комерційних закладів, це можуть бути готелі, ресторани, кафе, клуби або просто для проведення програм на відкритому повітрі.

    Для першого прикладу зупинимося на трансляційних підсилювачах потужності, які застосовуються для побудови систем фонового звуку чи то готель або кафе. Тут насамперед необхідно вирішити скільки у нас буде звукових зон і є необхідність в тому, щоб звук в кожній зоні можна було регулювати окремо. Після цього необхідно порахувати скільки у Вас буде стельових або настінних динаміків загальна кількість і по кожній зоні окремо. Після того як Ви визначилися з кількістю і потужністю динаміків і ви знаєте їх сумарну потужність 

    Ви сміливо можете приступати до вибору підсилювача потужності. Вибраний Вами підсилювач по потужності повинен бути більше загальної потужності колонок, це необхідно для його нормальної і довговічної роботи. Також підсилювач повинен підтримувати, то кількість зон, яке буде у Вас. Ще при виборі трансляційного підсилювача бажано звернути увагу на наявність вбудованого плеєра і скільки і які вхідні роз'єми (мікрофонні і лінійні) має даний підсилювач.

    При виборі підсилювача потужності для низькоомних акустичних систем основного звуку (для караоке, ресторанів, клубів, концертів) є ряд моментів, на які варто звернути увагу. Насамперед необхідно переконається в тому, що акустична система має опір, яке допускається для використання саме з цією моделлю підсилювача (цю інформацію можна знайти як в паспорті, який йде з підсилювачем в комплекті так і на задній стінці підсилювача, більшість виробників пишуть допустимий опір акустичних систем ).

    Також необхідно щоб потужність підсилювача була більше загальної потужності акустичних систем на кожен підключається канал. Крім перерахованого вище ще бажано звернути увагу на клас роботи підсилювача. Якщо наприклад, взяти підсилювачі класу АВ то вони мають великі розміри і велику вагу, а підсилювачі класу D мають самі компактні розміри (при тій же потужності) і мінімальна вага. Підсилювачі класу D дуже підійдуть для проведення виїзних заходів, коли вага і габарити мають досить велике значення.

    Останнім часом ринок широко наповнили підсилювачі з готовими «пресетами» які дозволяють досить легко налаштувати акустичні системи. До таких підсилювачів сміливо можна віднести CROWN, Electro-Voice.

    Дану статтю можна продовжувати і продовжувати, так як представленого обладнання по посиленню і мікшуваня звуку у нас дуже багато. Порада від ЛюксПРО! Незважаючи на рівень ваших знань, довірте підбір звукопідсилювального обладнання професіоналам, ми не тільки це зробимо абсолютно безкоштовно але і розповімо Вам про тонкощі тієї чи іншої системи в експлуатації.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: