Передпідсилювач для гітари: види, особливості та поради щодо вибору

Дата публікації 24.10.2016.

Продовжуємо знайомити наших клієнтів з особливостями звукового обладнання, в даному огляді мова піде про зовнішній підсилювач для гітари. Додаткове обладнання для сучасних гітар - це не розкіш, а суттєва необхідність, яка дає музикантові більше можливостей для роботи зі звуком. Одним їх таких варіантів удосконалення звучання гітарного інструменту є звуковий передпідсилювач, про особливості якого ми поговоримо в цьому огляді.

Передпідсилювач для гітари: види, особливості та поради щодо вибору
  • Гітарні підсилювачі: принцип роботи та особливості

    Що таке передпідсилювач для гітари? Іноді можна зустріти замість слова передпідсилювач більш модний і більш уживаний термін «преамп». Багато новачків в музичній справі ставлять це питання не рідше, ніж відвідують заняття в музичних школах. Відповідь, в цілому, криється вже в самій назві цього обладнання - попереднє посилення. Іншими словами передпідсилювач готує аудіо сигнал для подальшої його передачі на музичний інструмент. Слабкий сигнал інструменту перетворювач підсилює до лінійного рівня. Таким чином звучання інструменту стає більш якісним.

    Питання про те, чи потрібен окремий преамп для гітари, якщо в сучасних звукових картах або пультах вже попередньо встановлено таке обладнання, теж залишається відкритим. Однак тут ніяких складнощів немає: з упевненістю можна сказати, що потрібен. Сучасні виробники звукових карт і іншого музичного обладнання намагаються заощадити на кожній деталі. У звукових картах під цей «розстрільний» список потрапляє саме передпідсилювач, який встановлюється в самому бюджетному варіанті.

    Різновиди гітарних передпідсилювачів

    В цілому, попередні досить універсальні, використовуються як для мікрофнного обладнання (для збільшення якості запису голосу), так і для інструментів. Ми ж спробуємо описати характеристики і ключові особливості, які стосуються безпосередньо записи гітари.

    Отже, різновидів гітарних передпідсилювачів всього дві - лампові моделі і транзисторні. У лампових преампі в ролі «перетворювача» аудіосигналу виступає так звані термоелектронні лампи. У транзисторних молях за таке перетворення і посилення відповідають, як можна легко здогадатися, транзистори.

    Деякі фахівці говорять про те, що лампові моделі дають звучанню гітари своєрідне «жирне», «тепле» звучання. Але все це лише метафори, а слід розібратися, що ж криється тут насправді. Отже, спочатку, коли аудіо сигнал починає поступово зростати, лампа починає давати інструменту невеликий дисторшн. Саме таке явище описується «терміном» теплота, що означає більш глибокий і щільний звук. Поступово виникає дісторшен досить приємний для звуку.

    У скарбничку «музичних» достоїнств лампових преампов можна віднести і таке явище як компресія, яке є природним у таких моделей. Якщо уважно придивитися на форму вихідний хвилі преампа лампового типу, то можна помітити велику скопрессованность верхівки, іншими словами - самого дісторшна.

    У транзисторних моделях звернення зі звуковим сигналом відбувається більш послідовно. Дісторшн такого сигналу не відрізняється якоюсь особливою силою, навіть якщо досягає своїх пікових значень. Це істотний плюс для гітариста, так як робота на зовнішній підсилювач залишається на стабільному рівні навіть під час сильного посилення. Оскільки робота транзисторних моделей ґрунтується на особливості відсутності спотворення навіть при сильному посиленні, записувати потужний звук можна навіть без дісторшна.

    Для гітаристів також є вибір комбінованих (або гібридних) моделей передпідсилювачів. Такі преампи поєднують в собі особливості двох вищеописаних моделей: на каскаді вхідного типу використовуються транзистори, а на виході застосовуються ламповий регулятор посилення.

    Особливості вибору гітарного преампа

    Отже, з особливостями кожного різновиду ми коротко розібралися. Преампи лампового типу дають більш густий, іншими словами теплий звук. Транзисторні моделі відрізняються більшою чистотою звуку, вони стабільні навіть при самих пікових навантаженнях. Однак картина буде неповною, якщо ми не розберемося з особливостями вибору конкретної моделі для окремих випадків. 

    Вибір підсилювача для гітари за типом звуку: 

    • якщо вам необхідно більш «жирне», багате звучання, то ваш вибір повинен лягти на лампову модель;
    • при необхідності так званого «пофарбованого» звуку, який вибиває колонки, слід купувати транзисторні моделі;
    • якщо вам необхідно більше тонового різноманітності, то гібридний (комбінований) преамп стане найбільш підходящою моделлю.

    Вибираємо гітарний передпідсилювач по області його застосування:

    • записуючи композиції важкого року і поп-вокалу найбільш підходящим варіантом буде ламповий передпідсилювач;
    • під час запису електрогітар або баса, в цілому, абсолютно не принципово, який преамп вибирати;
    • якщо ви вирішили записати свій голос одночасно по акомпанемент акустичної гітари, то вам підійде будь-який тип обладнання - ламповий або транзисторний, єдина умова - наявність двох каналів підключення (для мікрофона і гітари).

    Таким чином, для різних варіантів гітарного запису, для різних інструментів (електрогітари, бас або акустики), для різного звучання слід підбирати конкретну модель, що задовольняє вашим особистим вимогам. В цілому, основна порада по вибору підсилювача для гітари - це особисті враження від звучання. Звичайно, новачкові ще складно розібратися у всіх тонкощах такого обладнання. Але на перших порах можна довіритися досвідченим музикантам, які пораджу певну модель для початкової роботи з обладнанням. Згодом, після кількох спроб і помилок, ви знайдете своє ідеальне обладнання, зможете орієнтуватися у всіх тонкощах тієї чи іншої моделі і підбирати гітарні передпідсилювачі для різних умов: для запису баса, електричної гітари, для одночасного запису вокалу і акустики і т.д. Експериментів в цій області може бути незліченна кількість.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: