Як влаштована лампа для проектора і чи можна її замінити?

Дата публікації 03.10.2016.

Сучасне проекторне обладнання застосовується в різних сферах, починаючи з домашніх кінотеатрів і закінчуючи використанням приладів на конференціях, для тренінгів, в навчальних закладах і т.д. Один з ключових елементів в такому обладнанні - це проекторна лампа, яка дозволяє сфокусувати потік світла на дошку, щоб перегляд зображення та тексту був більш комфортним. У цьому огляді ми спробуємо відповісти на кілька питання: лампа для проектора - що це? як вона влаштована? чи можна її замінити?

Як влаштована лампа для проектора і чи можна її замінити?
  • Робочий принцип проекторної лампи 

    Дві ключові різновиди сучасних ламп для проєкторной техніки - це ртутні моделі люмінесцентного типу і металогалогенні моделі. Якщо говорити коротко технічною мовою, то лампа для проектора - це модель дугового типу на ртутної основі, де застосовується принцип надвисокого тиску.

    Принцип роботи таких моделей досить складний, не менше складно і їх виробництво. У самій лампі розташовується розрядник дугового типу, всередині якого поміщаються пари ртуті. Ртутні пари знаходяться в розрядники під дуже сильним тиском. Робота лампи заснована на передачі електричного струму за допомогою розрядника. Надзвичайно яскраве світло лампових моделей для проекторів пояснюється тим, що електричний струм проходить через вищеописані ртутні пари. Таким чином, відбувається потрапляння світла на Проекторні дошку, тим самим забезпечується висока якість зображення.

    Як ми вже відзначили, виробництво лампових моделей для проєкторной техніки досить складне. Розробники вкладають в такі інновації серйозні гроші, тому часто чекати від них низької ціни не доводиться. 

    Пристрій проекторних ламп 

    Складність виробництва лампових моделей обумовлюється тим, що для їх виготовлення використовується багато елементів. Ось основні деталі, які використовують для виготовлення:

    • трубка дугового розряду: проводиться з використанням скла жароміцного типу довжиною близько трьох дюймів. Трубка конструктивно виступає з кварцового відбивача. Для установки такої трубки в лампу використовуються складні високоточні інструменти, після чого елемент закріплюється в лампі спеціальної обмазкою;
    • пари ртуті: не зовсім технічний, але дуже важливий елементи в конструкції лампових моделей. Вони дуже чутливо сприймають електричні потоки і знаходяться всередині лампового корпусу під досить високим тиском. Як вже зазначалося, саме завдяки ртутним парам і їх взаємодії з струмом відбувається яскраве освітлення проєкторной дошки;
    • електрична проводка: важливий елемент лампової конструкції, який упаяний в розрядну дугову трубку. Конструктивно проводка підводиться до верхньої частини дугового елемента з боку іншого механізму лампи - рефлектора;
    • кварцовий відбивач: це найважливіший конструктивний елемент в лампі, який ми вже позначили терміном «рефлектор». На професійній, але досить розмовної термінології, рефлектор називається зовнішнім «кожухом» проєкторной лампи. Усередині рефлекторний елемент покривається спеціальним металізованим матеріалом з високим ступенем рефлективності. Дане покриття служить для відбиття світла, який проводиться ртутними парами всередині трубки дугового типу.

    Ось ключові конструктивні елементи, які і створюють необхідні процеси всередині лампової моделі, яка згодом робить чітким і якісним зображенням на проєкторной дошці. З додаткових елементів можна виділити гайки, гвинти, електричну спицю і фіксатори. Всі вони виконують важливу роль: надійно фіксують всередині лампового корпусу електричну проводку.

    Фіксатор являє собою спеціальну пластину з металу невеликих розмірів, яка приєднується до однієї зі сторін лампи за допомогою клею або скоб (в деяких моделях цей елемент припаивают). Також поряд з цим елементом використовується додатковий гвинт, щоб закріпити проводку до лампи.

    Електрична спиця також має дуже важливу функціональну роль. З її допомогою замикається електричний ланцюг. Зазвичай цей елемент приклеюється до задньої сторони лампового відбивача.

    І останній елемент - це зовнішній пластиковий корпус (його ще називають модулем), за допомогою якого лампа поміщається безпосередньо в проектор. Такий корпус зазвичай виготовляють з якісного пластику, стійкого до високих температур. 

    Заміна лампи на проекторі 

    Багатьох сучасних користувачів проекторного обладнання часто цікавить питання - чи можна замінити лампи на проекторі. Відповідаємо відразу і без зайвих міркувань - звичайно, можна. Для цього слід провести кілька нескладних процесів.

    Для початку слід знайти прямокутну пластикову пластину, яка зазвичай розташована внизу проектора. Деякі моделі мають нестандартну конструкцію. Тому якщо ви не знайшли знизу пластину з пластику, то слід пошукати її або збоку, або зверху проекторного корпусу. Найчастіше пластина закріплюється на корпусі проектора за допомогою двох звичайних гвинтів. Ці гвинти необхідно просто розкрутити.

    Під цією вже розкрученої нами пластиною знаходиться нижня частина пластмасового модуля, в який поміщена наша проекторна лампа. Як ми пам'ятаємо, саме цей модуль (корпус) фіксує нашу лампову модель всередині проектора. На більшості моделей на нижній частині модуля розташована спеціальна ручка, за яку слід потягнути. Після скоєння цього нескладного руху Проекторні лампу можна легко демонтувати.

    Нагадуємо, що виробництво проекторних ламп через їх складної будови - процес дорогий. Тому ціна ламп для проекторів відрізняється досить високою ціною.

    Однак наш інтернет-магазин пропонує завжди саму лояльну вартість на проекторні лампи. В інтернет-магазині LuxPRO ви зможете вибрати і купити лампову модель високої якості для вашого проекторного обладнання а наш сервісний центр LuxService проведе кваліфіковану заміну лампи, з чищенням, профілактикою і налаштуванням проектора..

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: