Як налаштувати гітару?

Дата публікації 11.06.2020.

Ми не так давно додали в асортимент пропонуємої продукції нашого інтернет магазину музичні інструменти. Одним з найбільш широко представлених є гітара. У цьому огляді ми спробуємо відповісти на питання, що цікавлять початківців гітаристів питання: Чому гітара швидко розбудовується? Чи можна навчитися її налаштовувати в будь-якій ситуації? Де взяти необхідні інструменти або можна гітару налаштувати без спеціальних пристосувань?

Як налаштувати гітару?
  • Налаштовуємо гітару на слух 

    Так чи інакше, гітара - це інструмент механічний, де все впирається в роботу і функціональність окремих механізмів. Струни хоча і міцно тримаються на кілках і нижньому поріжку, проте з часом, особливо від інтенсивної гри, вони потихеньку розтягуються. Саме тому для новачків, які тренуються на гітарі щодня і по кілька годин, актуальним є питання настройки інструменту.

    Є кілька способів налаштувати інструмент, один з них - це приведення всіх нот і тональностей на слух. Це найскладніший спосіб, так як передбачає наявність хорошого слуху у гітариста. Але якщо ви взяли в руки інструмент, то по всій видимості маєте схильність до уловлювання окремих звуків, їх порівнянні та винесення спільного.

    Щоб налаштувати гітару на слух, необхідно, перш за все, домогтися чіткого і правильного звуку від першої струни (це сама нижня, найтонша струна). У стандартному і класичному ладі, на який орієнтуються багато гітаристів, дана струна повинна звучати нотою Мі (позначається латинською символом E). Але виникає інше питання - як же дізнатися, яким же чином звучить ця струна в класичному ладі? Досвідчені гітаристи вже без праці виокремлює із загального потоку звуків окремі ноти, проте новачкові такі труднощі можуть виявитися на перших порах просто не під силу. Для цього необхідно скористатися спеціальним «пристроєм» - камертоном.

    Камертон являє собою невеликий свисток, в який необхідно подути, щоб він відтворив звук. Стандартно камертон відтворює ноту Ля (в позначенні - A). Знову очевидне запитання - так як же домогтися заповітного звучання ноти Мі на першій струні? Все дуже просто. Для початку необхідно затиснути найтоншу струну на п'ятому ладу. Її необхідно підкручувати до тих пір, поки на п'ятому ладу вона точно не буде повторювати звук камертона - ноту Ля. Як тільки ви домоглися однакового звучання, можете відпускати п'ятий лад. У відкритому стані сама «худенька» струна (перша) буде грати ноту Мі.

    Отже, першу струну ми налаштували - далі справа просунеться набагато швидше. Тепер налаштовуємо черзі інші струни:

    • друга струна настроюється аналогічним способом, тільки тепер саме вона затискається на п'ятому ладу. Тепер гітаристу необхідно домогтися аналогічного звучання першої та другої струн на тому ж самому ладу (п'ятому);
    • для настройки третьої струни є свою нюанси: тут необхідно затиснути її не так на п'ятому, а трохи ближче - на четвертому ладу. Далі - стандартно: добиваємося однакового звучання другої відкритої струни і третьої струни, затиснутою на четвертому ладу;
    • налаштування всіх інших струн (четвертої, п'ятої та шостої) відбуваються аналогічно: затискаємо по черзі їх по черзі на п'ятому ладу і звіряємо зі звучанням попередніх струн у відкритому вигляді.

    До речі, є ще один спосіб дізнатися, як звучить перша відкрита струна. Можна спокійно скачати або просто відтворити в інтернеті її звук (звук ноти Мі). Це буде актуально для тих, у кого немає під рукою камертона. Ще більш екзотичний спосіб - це телефонний гудок, який в чистому своєму вигляді теж відтворює ноту Мі.

    Таким чином, необхідно домогтися чіткого звучання в унісон. Не слід засмучуватися, що у вас це не сильно виходить. Або ж навпаки - не слід занадто довірятися своєму ще не натренованому юшку. Дозвольте пару раз перевірити вашу настройку досвідченому гітаристу. Якщо він скаже, що все у вас вийшло - можете сміливо і надалі налаштовувати свій інструмент таким способом. 

    Налаштування гітари за допомогою тюнера: основні нюанси 

    Якщо ж ви не хочете довіряти своєму ще не зміцнілому слуху і шукаєте більш надійний варіант настройки, то такий спосіб, зрозуміло, є. Гітаристів також не обійшла стороною технологічний прогрес.

    Для настройки гітари можна скористатися спеціальним електронним тюнером. Зараз випускаються дуже непогані, недорогі моделі, що головне - компактні. Наприклад, можна купити тюнер від компанії Cort (є бюджетні моделі для новачків і більш дорогі тюнери для досвідчених гітаристів). Непогані за якістю моделі пропонує відомий бренд Boss. Для новачка підійде найпростіша модель, тут витрачається поки що не має сенсу (або ж бути впевненим у своїх силах і купувати дорогі моделі на перспективу).

    Налаштовувати гітару за допомогою тюнера дуже просто. Кожний пристрій оснащений спеціальним дисплеєм, де і показується вся необхідна інформація. Гітаристу необхідно піднести тюнер до свого інструменту і спокійно смикнути за струну (починати, знову-таки, краще за все з першої). Смикати і підкручувати першу струну слід до тих пір, поки на дисплеї не відобразиться символ E, що відповідає ноті Мі. Саме так має бути налаштована наша перша струна.

    На деяких тюнерах відображається спеціальна шкала, яка показує відхилення або вліво, або вправо від конкретної ноти. Це дає зрозуміти новачкові, що необхідно робити зі струною - підтягувати її або послаблювати. Точно так же, за прикладом першої струни, налаштовуються і всі інші. Друга струна позначається як B, третя - G, символ четвертої - D, а п'ята - A. Не слід губитися, якщо під час налаштування шостої струни ви теж бачите символ E. Вона також відповідає ноті Ми, тільки з різницею в дві октави.

    Ще один спосіб налаштувати гітару - це завантажити спеціальну програму в інтернеті, підключити мікрофон до комп'ютера - і робити точно такі ж операції з гітарою, тільки в мікрофон.

    В цілому, налаштувати гітару досить просто, необхідна лише певна практика. Якщо вам необхідно придбати тюнер або камертон для настроювання гітари, наш інтернет-магазин LuxPRO завжди надає відмінний асортимент за доступними цінами.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: