Поради щодо вибору трансляційних підсилювачів потужності

Дата публікації 03.06.2016.
Приходячи в ресторан, нічний клуб або просто бар провести весело час, ми чуємо приємну музику через систему фонового озвучування закладу. Як правило система фонової озвучення або оповіщення складається з джерела і підсилювача звуку, у вигляді трансляційного підсилювача і акустичних колонок, які відтворюють звучання. Акустичні колонки можуть бути різних типів: настінні навісні колонки, врізні монтажні системи оповіщення, звукові прожектори, інсталяційні звукові колони і просто у вигляді рупорів. А що ж потрібно, щоб вони зазвучали, читайте в нашому огляді про трансляційних підсилювачах потужності.

Поради щодо вибору трансляційних підсилювачів потужності
  • Вибираючи акустичне обладнання для особистого використання, потрібно чітко визначити критерії цього вибору. Адже купувати першу-ліпшу модель - це не риса професіонала.

    Трансляційні підсилювачі - ще один тип обладнання, де слід усвідомлено підбирати відповідну модель. У цьому огляді ми не будемо розглядати складні системи акустики, а відповімо на основні питання, що стосуються моделей для особистого використання.

    Трансляційний підсилювач потужності: основні критерії вибору

    При виборі будь-якої електроніки враховуються основні технічні характеристики. Акустичне обладнання не виняток - тут також необхідно брати до уваги специфічні для акустики параметри: 

    • рівень потужності, які впливає на якість підключення декількох видів апаратури;
    • враховувати при виборі джерела сигналу, які підключаються до обладнання;
    • наявність спеціального селектора, що відповідає за зонування трансляції;
    • звернути увагу на особливості харчування сучасного підсилювача;
    • цінові категорії пропонованих моделей. 

    Ми позначили тільки основні критерії, які допоможуть вам вибрати відповідну модель. Тепер коротко опишемо кожен з них.

    Потужності характеристики підсилювача

    Вибираючи трансляційний підсилювач, купити моделі можна різної потужності. Це залежить від кількості обладнання, підключеного до підсилювача. Розрахувати необхідну потужність зовсім нескладно. Для цього досить підсумувати потужності всього обладнання, яке ви припускаєте підключати до підсилювача. У вас вийде конкретне число, яке і стане відправною точкою при виборі обладнання.

    Але це не означає, що обов'язково купується трансляционная акустика конкретно цієї потужності. В даному випадку вибір у вас необмежений - це всього лише мінімальне значення. Навпаки, таку техніку краще купувати з запасом. Наприклад, до нашого майбутнього підсилювача слід підключити два динаміка (припустимо, по 50 Вт), десять гучномовців (вони у нас будуть по 10 Вт) і ще п'ять гучномовців, але вже меншої потужності - по 6 Вт.

    Шляхом нескладних підрахунків розуміємо, що для всього цього акустичного багатства нам потрібен підсилювач потужністю в 230 Вт. Але вибирати слід моделі, які по потужносним характеристикам від 240 Вт і вище.

    Сигнальні джерела підсилювача 

    Купуючи підсилювач, трансляційний тип найбільш підходящий для підключення декількох видів обладнання. Тому важливо перевірити - які джерела сигналу передбачаються в конкретній моделі.

    Для нескладної роботи іноді потрібне підключення всього лише двох або трьох мікрофонів, наявність універсального входу і кілька лінійних. Все це джерела сигналу зовнішнього типу. А ось для тих, кому важливо мати внутрішні джерела, зверніть увагу на інші моделі.

    До внутрішніх джерел належать USB входи, тюнери, вбудовані програвачі MP3 формату і т.д.

    Селектор для створення зон трансляції

    Така здатність знадобиться тим, хто встановлюється трансляційну акустику в громадські приміщення - наприклад, в торгові центри. Коротенько пояснимо, для чого потрібен такий селектор.

    У торговому центрі встановлені динаміки на вулиці, всередині приміщення, в туалеті (у вбиральнях сучасних торгових центрів часто грає музика). Також динаміки встановлюються в приміщеннях службового призначення. Без селектора на всіх групах динаміків транслюватиметься один і той же - реклама, музика, оголошення. Навіщо нам транслювати внутрішні оголошення на вулиці?

    Селектор дає можливість створити кілька зон динаміків. Внутрішнє оголошення по супермаркету або торговому центру дається без відключення музики на вулиці. Трансляційна акустика з селектором створить більший робочий комфорт.

    Особливості харчування сучасних моделей

    Це стосується тих підсилювачів, що працюють для забезпечення протипожежної безпеки. Зазвичай акустика такого типу підключається за допомогою входу в 220В. Для умов протипожежної сигналізації і динаміків-сповіщувачів необхідно обов'язково резервне живлення на випадок відключення електроенергії.

    У деяких моделях додатково встановлюється додаткове харчування в 24В. У відсутності можливості додаткового харчування користувачі часто купують додаткові бесперебойники.

    Цінові категорії сучасних підсилювачів в інтернет-магазині LuxPRO

     Системи оповіщення і трансляції, як і будь-яка інша акустика, пропонується сучасними виробниками в різних цінових категоріях:

    • підсилювачі від бренду Younasi: бюджетні моделі, які є оптимальними для особистого використання з необхідним функціоналом для підключення нескладних акустичних систем, ціна приємна, а виробник дає шість місяців гарантії на свою техніку;
    • трансляційні підсилювачі iTC audio відносяться до розряду якісних підсилювачів з широкими можливостями підключення різноманітної акустики, ціна найчастіше залежить від потужності техніки, виробник дає цілий рік гарантії;
    • підсилювачі преіум класу - це моделі від компаній AMC і BOSCH: це техніка високого сучасного якості, лідер на ринку підсилювальної акустики, ціна досить висока, проте моделі справляються з завданнями будь-якої складності, та й річна гарантія радує українських користувачів.

    Таким чином, трансляционная техніка купується за чітко встановленим критеріям. У варіанті нашого огляду вони не повні, так як професіонали зважають на безліччю додаткових характеристик. Однак для початкового користувача чотири технічних критерію - відправна точка для вибору свого першого підсилювача.

    В інтернет-магазині LuxPRO ви можете купити підсилювач потужності «під ключ». Фахівці пропонують вам підібрати необхідну особисто для вашого використання модель, правильно її встановити, вибрати для неї додаткове обладнання, професійно і надійно налаштувати акустику.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: