Як вибрати акустичні системи для дому

Дата публікації 07.01.2022.

Ми багато говоримо про акустику, не виняток і ця стаття, в якій йтиметься про вибір акустичної системи для дому. Коли ми купуємо ту чи іншу річ, ми чітко розуміємо, для чого ми її беремо, в даному випадку це як правило для озвучування комп'ютера або домашнього кінотеатру. Акустичні системи, що застосовуються в домашньому користуванні, мають ряд особливостей: дизайн, потужність, зручність у використанні. Як вибрати вибрати акустичні системи для комп'ютера або перегляду кінозалу ви завжди зможете дізнатися зателефонувавши нашим менеджерам а також приїхавши в наш демо зал, в якому наочно побачите, помацаєте і, звичайно ж, почуєте найбільш популярні моделі.

Як вибрати акустичні системи для дому
  • Хороший звук хочеться чути не лише на концертах улюблених гуртів, у кінотеатрах, а й у власному будинку. Сучасні моделі АС дають таку можливість - організувати справжній домашній кінотеатр або ж прослуховувати улюблені композиції з комп'ютера у високій якості.

    Але, як завжди, гостро постає питання про вибір такої апаратури. Для початку слід ознайомитися з основними технічними характеристиками сучасних АС, які будуть відправною точкою вибору.

    Акустичні системи для дому: основні характеристики

    Для початку необхідно коротко позначити ті параметри, якими необхідно керуватися, вибираючи необхідну АС.

    Потужність. Існує глибоке оману, що показник потужності колонок безпосередньо впливає якість звучання. Наприклад, на колонках багатьох китайських виробників завжди пишеться пікове значення цього параметра. Робиться це з метою залучення покупця значними цифрами. Середньоквадратичне значення RMS буде набагато правдивішим.

    Якщо ви плануєте використовувати стовпчики для прослуховування музики за допомогою комп'ютера, то тут доцільніше зупинити вибір на обладнанні потужністю 10-15 Вт.

    Для квартири із середньою житлоплощею оптимальним варіантом буде АС 50 Вт. Щоб організувати домашній кінотеатр, слід придивитися до колонок потужністю 80 Вт. Але в такому випадку слід заздалегідь забезпечити надійну звукоізоляцію.

    Сабвуфер. Наявність сабвуфера у сучасних АС необов'язкова. Але якщо ви налаштувалися організувати вдома потужну звукову систему, щоб обладнання відтворювало одночасно низькочастотні звуки, то без нього не обійтися.

    Фазоінвертор. Слід також сказати і про колонки з фазоінвертором. Доцільніше купувати АС у конструкції з фазоінвертором, оскільки це забезпечить якісніше звучання низьких частот за рахунок резонансу.

    Смуги АС. Головним елементом у сучасних АС є динамік, а точніше електродинамічна головка. Наявність однієї такої голівки відносить конкретну модель до односмугових систем. Якщо апаратура обладнана двома і більше головками - це багатосмугова АС.

    В односмугових системах один динамік працює на всьому діапазоні частот. У багатосмугових АС кожна електродинамічна головка відтворює звук лише свого діапазону. У такому разі звучання улюблених композицій чи фільмів буде набагато точнішим та якіснішим.

    Типи АС. Без підсилювача потужності колонки не працюватимуть на належному рівні. У сучасних моделях може бути передбачений модуль підсилювача – такі АС називають активними. Відсутність вбудованого підсилювача відноситься до апаратури пасивного типу.

    Для невибагливого користувача, який не відносить себе до класу професіоналів, можна придбати стовпчики активного типу. У випадку з пасивним типом потрібно додатково підбирати модель підсилювача, який повинен точно збігатися з характеристиками АС.

    Раніше зразком якісної акустики вважалися колонки саме пасивного типу. Але з розвитком технології моделі активного типу пропонують не менш якісний звук. І купувати додаткове обладнання не потрібно. Додатково можна заощадити і гроші, і місце у квартирі.

    Корпус АС. Пластикові модельні варіанти ми рекомендувати не будемо. Ціна на АС у пластиковому корпусі значно нижча, але в результаті можна отримати неякісний і деренчливий звук. Колонки з дерева дають набагато краще звучання. Тим більше, що можна придбати навіть недорогу систему в дерев'яному корпусі.

    Домашні системи акустики: безпосередні поради щодо вибору

    Ми розібралися із основними технічними моментами сучасних АС. Тепер розглянемо вибір акустичної системи для конкретної мети.

    АС для домашнього кінотеатру доцільніше купувати вже заздалегідь підготовлене приміщення. Якщо ви хочете влаштувати у своєму будинку дійсно якісне місце для перегляду блокбастерів, то краще попередньо подбати про такі параметри як звукоізоляція, відсутність голих стін, правильне планування приміщення. В іншому випадку навіть найдорожча акустика не дасть необхідної якості та повноти звуку.

    При огляді основних характеристик сучасних АС ми згадали такий параметр – скільки необхідно колонок дому. Багато хто при перегляді конкретних моделей систем звертав увагу на цифри 2.0, 2.1 або 5.1.

    Перша двійка або п'ятірка – кількість самих колонок у наборі акустичної системи. Друга свідчить про наявність сабвуфера. Відповідно, за наявності цифри один або два сабвуфер наявні або відсутні.

    Для домашнього кінотеатру рекомендується встановлювати стовпчики як мінімум у варіанті 5.1. Наявність п'яти колонок дозволить добре розподілити звук середньої площі приміщення. Сабвуфер також є важливим аспектом будь-якої АС для домашнього кінотеатру. За допомогою сабвуфера можна буде отримати більший, більш повний звук з розпізнаванням низьких частот.

    АС для комп'ютера можна обмежити моделями 2.0 або 2.1. Але це в тому випадку, якщо вас задовольнить звичайний звук без частотних тонкощів. Для перегляду роликів в інтернеті, спілкуванні скайпом, періодичному прослуховуванні двох-трьох пісень вистачить навіть колонок 2.0.

    Таким чином, акустику для дому слід вибирати за основними технічними параметрами, а також з урахуванням цілей та умов її використання.

    Досвід показує, що можна зіткнутися з такою дивовижною річчю: кілька однакових АС (різних брендів, з однаковими характеристиками) можуть звучати по-різному. Все-таки суб'єктивне сприйняття також відіграє важливу роль. Але забувати про основні технічні моменти не варто. Саме технічні параметри – той поводир, який зорієнтує купівлю необхідної АС.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: