Акустичні системи: принцип роботи, конструкції, види та схеми підключення

Дата публікації 17.12.2015.

Акустичні системи - це найпопулярніший і найпопулярніший вид товарів представлених в асортименті нашої компанії. Як правило, вони купуються в комплексі разом з підсилювачами потужності, мікшерними пультами, стійками для кріплення, комутацією і ще багатьма і різноманітними доповненнями у вигляді караоке, мікрофонів, звукової обробки. У цій статті йдеться про те, що таке акустичні системи, їх конструкція, принцип роботи, а також види та схема підключення АС. При зверненні до нашої компанії ми завжди раді прийти на допомогу в підборі, установці та налаштуванні вибраних акустичних систем.

Акустичні системи: принцип роботи, конструкції, види та схеми підключення
  • Звукові колонки фахівці останнім часом стали називати акустичними системами. Іншими словами, це не лише ящики із звичайними динаміками. Сучасні моделі акустики – це справжнє інженерне диво, яке здатне відтворювати звук максимальної точності.

    Обладнання широко застосовується у концертних заходах, у кінотеатрах, у театральних постановках, у клубних вечірках тощо.

    Акустична система: конструктивні нюанси та принцип роботи

    Конструкція АС на перший погляд справді виглядає як звичайна коробка, в яку вбудовані звичайні динаміки. Однак внутрішній пристрій такої апаратури набагато складніший.

    У більшості своїх модельних варіантів АС мають таку конструкцію:

    • головка, що відповідає за діапазонні варіації звуку;
    • корпус, переважно – пластиковий чи дерев'яний;
    • ланцюги фільтрів та коригування, які є обов'язковою умовою для отримання максимально чистого звуку;
    • додатково колонки обладнуються допоміжним електронним обладнанням: наприклад, пристрій, що запобігає перевантаженню системи, або індикатор гучності;
    • кабелі та клеми для зв'язку з іншими пристроями;
    • в АС активного типу додатково впроваджуються підсилювачі.

    Принцип роботи АС – це фізичне явище, саме – перетворення електричних імпульсів у сигнали безпосередньо звукового типу. Якщо говорити мовою фізики, то в акустичній системі вже згадувана електродинамічна головка, що взаємодіє одночасно з магнітним полем та котушкою. Після процесу взаємодії випромінювач «викидає» у простір звукові хвилі.

    Види акустичних систем

    Слід сказати про конструктивні види акустичного обладнання. Ми говорили вище про те, що в АС головка гучномовця належить до головного елемента, інша термінологія – головка електродинамічного типу.

    Якщо АС обладнана однією такою головкою, таке обладнання називається односмуговим. Більше однієї одиниці головок у складі колонок відносять в розряд многополосной системи. У багатосмуговій акустиці кожна з головок повинна працювати у своєму конкретно заданому частотному діапазоні. В результаті це дає ефект більш глибокого, чистого та якісного звуку.

    Односмугові системи широкого використання не отримали. У інженерів не вдалося створити таку головку, яка здатна одночасно відтворювати різночастотний звук з однаковою якістю.

    На сьогоднішній день максимальна кількість смуг (головок) в одному обладнанні може становити чотири.

    Наступний тип ієрархії АС також тісно пов'язаний із конструктивними особливостями обладнання. Сучасні моделі можна придбати у двох варіантах: з вбудованим підсилювачем або без нього. Перші модельні варіанти належать до активного типу акустики, другі – до пасивного типу.

    Сьогодні у більшості випадків використовують саме активні системи, які передбачають конструкцію із впровадженим підсилювачем. Переваги активних АС – у набагато меншій проблематичності підключення та експлуатації. Необхідність додатково купувати обладнання (підсилювач) відпадає.

    Щоб підключити активну систему до іншого обладнання, достатньо використання стандартного кабелю міжблокового типу. З пасивними АС такої простоти не вийде – їм обов'язково наявність спеціального кабелю.

    Ми сказали, що активні АС використовуються сьогодні дедалі частіше. Але багато музикантів досі віддають перевагу пасивній акустиці. Якщо детальніше розібратися і порівняти обидва типи, можна зрозуміти такий консерватизм.

    Колонки можуть розташовуватися досить високо, тому у разі проблем із підсилювачем досить важко швидко та оперативно втрутитися у його роботу. Зазвичай кожна з колонок оснащується підсилювачем, тому для музиканта необхідна наявність двох блоків живлення. А це додаткові фінансові витрати.

    Существует еще несколько видов АС, которые особого авторитета у профессионалов не завоевали. Например, системы электростатического типа. Вместо динамиков в разработке используется специальная пленка, излучающая волны акустики. Звук получается достаточно неплохим, но такие АС плохо работают с звуком низких частот. 

    Як підключаються сучасні АС

    Більшість АС з'єднуються із підсилювачами двополюсними кабелями. Не забувайте, що йдеться про стовпчики пасивного типу, для яких потрібен спеціальний кабель, в даному випадку – з двома полюсами.

    Акустика активного типу, як говорилося вище, підключається до різного обладнання за допомогою простих міжблочних кабелів. Для підключення до комп'ютера достатньо роз'єму RCA. Професійні АС активного типу підключаються до обладнання за допомогою XLR-роз'ємів.

    Варто насамперед звернути на маркування клем. Найчастіше плюсові клеми позначаються відповідним знаком - "+". Якщо таке маркування не зустрілося, то за замовчуванням плюсовою клемою вважається червона.

    Протилежна сторона дроту має бути обладнана вилкою. Може бути і таке, що вилка просто відсутня, в цьому випадку підключати дроти слід в оголеному вигляді. Кінці дроту в такому випадку підключаються до спеціальних клем затискного типу. Багато моделей можуть підключатися до підсилювачів за допомогою роз'ємів Speakon.

    Не варто забувати, що для домашньої акустики може не знадобитися жодних дротів та кабелів. Сучасні моделі у багатьох варіантах бездротові.

    Підключення АС до підсилювачів на великій відстані (особливо актуально для великих концертних майданчиків) здійснює лише за допомогою спеціального трансформатора, який здатний підвищити вихідну напругу аудіосигналу. Без такого обладнання (навіть за наявності кабелів високої якості) потужність втрачатиметься.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: