Контролери для управління світлом: характеристики і види

Дата публікації 11.07.2019.

Відкорегувати інтенсивність освітлення, яскравість променів, налаштувати колірні характеристики приладів - все це можливість завдяки контролерам управління світлом. Сучасні моделі працюють з різними типами устаткування, переважно світлодіодним. Прості в підключенні та управлінні системи дозволяють регулювати основні параметри освітлювальної техніки. Модельні варіанти пропонуються зі зручними пультами дистанційного керування (інфрачервоними, сенсорними, радіопультів). Відомі виробники контролерів - BIG, NGS, Wizard і інші.

Контролери для управління світлом: характеристики і види
  •  

    Контролери для управління світлом дозволяють управляти освітлювальними приладами дистанційно. Вони припускають регулювання різних режимів освітлення (яскравість світла, інтенсивність, змінність квітів і т.д.). Устаткування необхідно як для невеликих освітлювальних проектів, так і для створення великих інсталяцій.

     

    Характеристики пристроїв управління світлом

    Пропонуємо ознайомитися з декількома важливими характеристиками обладнання.

    Одна з головних особливостей контролера (його ще називають світлодіодним контролером) - нестандартне харчування. Іншими словами, модель контролюючого пристрою розрахована на використання в комбінації з приладами світла з напругою 5-24 В.

    Світлодіодне обладнання здійснює живлення від джерел з низьким вольтажем. При цьому струм повинен бути постійний, а на виході - стабілізаційний обладнання. Відповідно, послідовна схема підключення контролера і освітлювального приладу виглядає так:

    • електромережу (з параметрами 220 В і 50 Гц);
    • блок живлення з низьким вольтажем;
    • контролер;
    • освітлювальний прилад (прожектор, стрічка, лінійка і ін.).

    Різновиди контролерів світла

    Формат контролюючого пристрою може бути різним. Це дозволяє більш гнучко управляти різними обладнанням і вирішувати різні завдання.

    Існує такий різновид як диммери. Вони призначені для управління променевої яскравістю того чи іншого світлодіодного апарату. Найбільш поширений варіант управління - аналоговий, тому диммери пропонуються з додатковими пультами ДУ (радіопульт або сенсорний).

    Деякі інноваційні моделі здатні інтегруватися з сучасними гаджетами. Таким чином, управління здійснюється за допомогою планшета або смартфона з встановленим необхідними софтом.

    Інфрачервоне управління - менш зручний варіант управляти світловими приладами. Недолік істотний - ви зможете здійснювати регулювання основних параметрів світлової техніки тільки в безпосередній близькості до приладу (інфрачервоний датчик повинен бути безпосередньо перед пультом).

    Ще одна цікава різновид - контролер сигналу DMX512. Цей пристрій дозволяє управляти колірними характеристиками освітлювальних приладів, налаштовуючи їх за шкалою RGB.

    Отже, контролери управління світлом - прекрасне рішення для різних інсталяційних проектів, а також для управління архітектурним, офісним або домашнім світлом.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: