Особливості роботи еквалайзерів в процесі настройки акустики

Дата публікації 24.11.2017.

Еквалайзери - необхідні для чіткої та якісної частотної регулювання обладнання, яке застосовується в багатьох сферах. Найбільш актуальні еквалайзерние моделі під час живих виступів, інструментальних концертах, для відтворення діджейських сетів, рідше - в студіях звукозапису. Еквалайзери поділяються на два основних типи - графічні і параметричний, а останні на аналогові і цифрові. Популярні виробники сучасних еквалайзерів - DBX, Phonic, ART, Behringer і інші бренди.

 Особливості роботи еквалайзерів в процесі настройки акустики
  • Історія еквалайзера веде нас ще в далекі 30-ті роки минулого століття, коли з'явилися перші моделі цих пристроїв. Еквалайзери створені для обробки звуку різних параметрів. Конструктивно всередині еквалайзерних пристроїв розташовуються спеціальні електронні фільтри, які здійснюють зміна частотно-амплітудних параметрів звукового обладнання.

    Основні особливості і застосування

    Один з найважливіших параметрів еквалайзера - кількість смуг, тобто число фільтрів частоти, регульованих за заданим рівнем. Однак сьогодні пристрої застосовуються не тільки для частотної регулювання. Вони здатні виводити звук на найтонші значення тембрового звучання.

    Власне, процес звукової обробки називається професіоналами еквалізацією.

    Пристрої актуальні для використання як в сфері професійної звукової обробки, так і в побуті. Еквалайзер оснащується комп'ютерне програмне забезпечення, програвачі аудіо та відео, редактори та ін. Менш функціональними, але теж виручає еквалайзер оснащуються музичний інструментарій - «комбіки», педалі ефектів, безпосередньо електроінструменти.

    Але, звичайно, не варто чекати від еквалайзерів неможливого. Пристрій не здатне справлятися з дикими огріхами і помилками під час музичної обробки і подальшого відтворення. Устаткування лише сприяє виділенню певного сигналу, відсікає все незатребувана, виділяє істотне - для подальшої комфортної роботи звукорежисера.

    Різновиди еквалайзерів

    Сучасні пристрої діляться на два многополосних типу: параметричний і графічний.

    Почнемо з другого різновиду - графічного. Це обладнання, яке має конкретну кількість смуг частоти, регульованих по певному рівню. Кожна смуга має наступні параметри:

    • постійна частота функціонування;
    • зафіксована смуговий ширина;
    • регулювальний діапазон (однакове значення для всіх частотних смуг).

    Зазвичай еквалайзер має в наявність п'ятнадцять або тридцять одну смугу, розраховану на один канал. Часто в еквалайзерах передбачені спеціальні аналізатори, що дозволяють більш зручно коригувати спектр.

    Далі розглянемо більш інноваційний, розширений в своїх можливостях еквалайзер - параметричний.

    Для кожної смуги цього пристрою передбачені певні параметри:

    • центральна частота, вимірювана в Гц;
    • смуговий ширина, яка функціонує навколо робочої частоти (немає розміру, але позначається «Q»);
    • параметр ослаблення або посилення конкретної смуги (дБ).

    Відповідно, з огляду на всі ці параметри, можна говорити про більш широких користувальницьких можливості з відбору необхідної частоти і її регулювання.

    Є два підвиди параметричних пристроїв - аналогові і цифрові. Перший тип більш застарілий, тоді як цифрові моделі все більш широко використовуються в професійній сфері. У цифрових різновидах число смуг, які можна відрегулювати, практично не обмежені.

    Іноді зустрічаються еквалайзери гібридного типу - «параграфіческіе». У них передбачена функціональність графічних моделей з додатковою можливістю відрегулювати добротність.

    Принципи функціонування еквалайзерних пристроїв

    Нагадуємо ще раз, що еквалайзер - це зовсім не панацея від всіх звукових бід. Краще зайвий раз не скористатися пристроєм, ніж застосовувати його де потрібно і головне - де не потрібно.

    Адже посилення конкретної смугової частотності веде до збільшення характеристик загального звукового сигналу. Відповідно, полосное посилення нерідко призводить до всіляких загальним звуковим спотворенням. Професіонали радять, що часто краще послабити «непотрібні» частоти, ніж посилити «потрібні».

    Основне призначення еквалайзерів - отримання якісного звучання (лінійного). Адже на вихідний звуковий сигнал в його частотних параметрах впливають різні чинники - недолік акустики, нестача приладів обробки, архітектурні особливості приміщення і ін.

    Нерідко застосування еквалайзерів на концертах, де музиканти прагнуть надати звучанню оригінальні «нотки», виділяючи певну смугу частот. Наприклад, багато інструменталісти користуються наступним прийомом: «відсікають» високі і низькі частоти, залишають тільки середні, тим самим отримуючи звучання старенького радіо.

    Ще одна часта область використання обладнання - корекція частоти звуку, відтвореного системами звукового посилення. Коригування здійснюється в залежності від архітектурних особливостей приміщення. На якість відтворення частоти впливають дуже багато зовнішні чинники - форма кімнати (залу), покриття підлог, стель і стін, число глядачів. Для максимально якісної коригування використовується наступна комбінація приладів - вимірювальний мікрофон високих частот, спектровая аналізатор і безпосередньо еквалайзер.

    А ось в студіях звукозапису еквалайзер - рідкісний гість. Все пояснюється тим, що сучасні студії звукозапису мають обладнання високої якості, яке не спотворює частотні характеристики звуку. Але при мастерингу будь-яка пісня все ж проходить через еквалайзерние пристрої, особливо це характерно для композицій з вокалом.

    Інтернет-магазин LuxPRO представляє інноваційні графічні і параметричні, аналогові і цифрові еквалайзери від виробників DBX, Phonic, ART, Behringer та інших брендів.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: