Області застосування, переваги та особливості газорозрядних ламп

Дата публікації 24.04.2017.

Газорозрядні лампи - сучасні освітлювальні прилади, які використовуються однаково ефективно для освітлення відкритих територій і приміщень. Їх головні переваги - досить довгий експлуатаційний термін, а також відмінні показники світловіддачі. Цією статтею ми не зможемо відповісти на всі питання виникають з підбором або заміною газорозрядними лампи, рекомендуеім все ж цю роботу довірити професіоналам з LuxService - сервісного центру.

Області застосування, переваги та особливості газорозрядних ламп
  • Газорозрядні лампи: особливості, принцип роботи, застосування

    Якщо говорити на досить простою мовою без застосування особливих фізичних термінів, то принцип роботи такої лампи наступний. Електричний струм проходить через різні газові домішки, що знаходяться в колбі, тим самим утворюється світло. Газа може бути різний склад, це обумовлюється певному тип освітлювального приладу.

    Спочатку, завдяки тому, що дані прилади забезпечували висвітлення лінійного спектра, їх застосовували в особливих випадках. Лампи газорозрядні застосовувалися тоді, коли необхідно було досягти певний спектральний склад випромінювання. Це ситуації, де світловіддача були менш важлива характеристика.

    Відповідно, таке інтенсивне випромінювання ультрафіолету зумовило сфери застосування лампових приладів: в медицині, поліграфії, хімічної промисловості. В подальшому вдосконаленні будови і ефективність моделі дозволили їм витіснити класичні лампи розжарювання.

    Сьогодні їх використовують практично у всіх сферах сучасної життєдіяльності:

    • освітлення вітрин магазинів, прилавків різних торгових точок;
    • архітектурного освітлення будівель, пам'ятки, пам'ятники;
    • художній світ на театральних сценах;
    • широке використання в автомобілях.

    Завдяки високій ефективності лампи завоювали широку популярність, яка з кожним роком виходить на новий рівень.

    Лампи газорозрядні: класифікація основних моделей

    Розвиток виробництва даних освітлювальних приладів дозволило розробникам впроваджувати нові технології, експериментувати з газовими сумішами, змінювати конструкцію. На сьогоднішній день виділяються три основні типи:

    • ртутні: внутрішньо функціонування лампи здійснюється завдяки ртутним парам. Ртуть за своїм складом є оптимальним, недорогим речовиною для подібної роботи. Моделі ртутного типу характеризуються досить високим терміном експлуатації, надійністю, світлове випромінювання на хорошому рівні, а за габаритами ці лампи максимально компактні;
    • галогенні: працюють на спеціальному газовому складі, з яким розробники постійно експериментують. Найбільш часте застосування - це автомобільні фари, освітлювальні прилади зовнішнє і внутрішнє використання. Використовується досить довго, характеризується дуже хороші показники яскравість. Відмітна особливість - можливість роботи з двома струмами (змінним і постійним);
    • металогалогенні: мабуть, найбільш популярна на сьогоднішній день різновид газорозрядних лампи. Показують дуже хороші характеристики: високий показник світлової віддачі (на рівні 60-110 лм / Вт), великий експлуатаційний термін (до двадцяти тисяч годин), компактні розміри.

    Особливо варто виділити металогалогенні лампи Osram - високоякісні прилади від німецького виробника. Ними обладнуються сучасні будівлі готельного, офісного призначення, різні архітектурні пам'ятники, спортивні комплекси. Міське застосування - підсвічування рекламні щити, бігборди, магазинні вітрини.

    Варто відзначити, що багато моделей металогалогенних ламп повністю замінюють потужні прожектори. У більшості випадків лампочка на 250 Вт за своїми якостями світловіддачі і яскравість на прожектор еквівалентна 1000 Вт. Відповідно, такі моделі сьогодні застосовуються широко, вони завойовують все більшу популярність.

    Переваги використання газорозрядних ламп

    Уже можна підбити деякі підсумки, виділити вже очевидні переваги використання. По-перше, це висока тривалість роботи. Ми відзначили, що лампочка газоразрядного типу здатні функціонувати на протязі до 20 000 годин. Це більше двох років, причому два роки безперервної роботи.

    По-друге, це хороша альтернатива дорогої прожекторної техніки. Іноді дуже важко встановити на будівлю (в зв'язку з особливими архітектурними особливостями) великий прожектор. Або ж така неможливість зустрічається і всередині невеликого приміщення. Металогалогенні лампа (особливо компактні моделі Osram) цілком здатні замінити прожектор. Причому, як ми бачили, за своїми характеристиками це повний еквівалент.

    Ось ще кілька переваг використання газорозрядних приладів:

    • високі показники світлова віддача і ККД (для порівняння лампи на 20 Вт функціонує за своїми характеристиками як Лампочка розжарювання на 100 Вт);
    • спектральний випромінювання газорозрядних ламп максимально наближене до природного світла;
    • різноманітний світлові відтінки (теплий, холодний, нейтральний);
    • прилади випромінюють розсіяне світло (актуально для автомобілістів, щоб підвищити безпеку на дорозі).

    Інтернет-магазин LuxPRO пропонує купити газорозрядні лампи, які представлені тільки кращий брендовий виробник.

    Особливо слід виділити дві популярні на сьогоднішній день моделі. Перша - металогалогенні лампа Osram 4ArXS HSD 250W / 80 GY9,5 10, яка відрізняється достатньою потужністю для освітлення різних об'єктів, хорошою світловіддачею (світловий потік на рівні 17000 Лм) і середньою тривалістю роботи (термін експлуатації - до 3000 годин).

    Друга модель - лампа Osram 4ArXS HSD 575/72 575W 95V GX9,5 10X1. Вона характеризується більш потужна світловий потік (на рівень 45000 лй), середній ресурс робота. Купують її для освітлення різноманітних об'єктів, установки на автомобільні фари. Незважаючи на середній робочий ресурс, лампи показує відмінні характеристики в будь-яких умовах.

    Купуйте металогалогенні лампи в інтернет-магазині LuxPRO за демократичною, лояльної в Україні ціною.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: