Який вибрати мікрофон для вокалу?

Дата публікації 28.03.2017.

Вокальні мікрофони за останні роки існування пережили ряд змін. Якщо для мікрофонного обладнання було актуально правило «чим дорожче модель, тим вона якісніша», то зараз ситуація дещо інша. Навіть за цілком демократичну ціну можна купити вокальний мікрофон з непоганими показниками характеристик. Як вибрати мікрофон для вокалу, які існують різновиди, на які характеристики звернути увагу - все це в нашому наступному огляді.

Який вибрати мікрофон для вокалу?
  • Перш ніж купувати мікрофон для вокалу, необхідно визначитися з особливостями його застосування. Яким чином буде функціонувати пристрій: для звукозапису або живого виступу? Або, можливо, необхідна універсальна модель? Є ряд брендів, які виробляють мікрофонні моделі універсального типу, тобто актуальні одночасно для запису голосу і сценічних виступів. Прикладом такого обладнання є мікрофони Shure, купити які можна дуже недорого в нашому інтернет-магазині.

    Не слід купувати дорогу модель, якщо передбачається її використання в домашній звукової студії. Взагалі, багато мікрофонні характеристики проявляють себе тільки з якісними додатковими пристроями, наприклад, предусилителем. Тому чітко необхідно визначитися з майбутніми завданнями і особливостями допоміжної мікрофонної техніки.

    Мікрофони для вокалу: різновиди і ключові характеристики 

    Існує кілька типів мікрофонних пристроїв, а також ряд найважливіших характеристик, з якими необхідно рахуватися при виборі відповідної моделі. Ось основні критерії майбутнього вибору:

    • вибір мікрофона по діаграмі спрямованості;
    • підбір обладнання по його типу (особливостям конструкції та робочому принципом);
    • частотні показники;
    • УЗД і чутливість мікрофона;
    • ефект близькості.

    Саме з цими характеристиками і ключовими різновидами нам доведеться детально розібратися.

    Діаграма спрямованості мікрофонів 

    Якщо говорити коротко, то цей показник відображає «чутливі» характеристики мікрофона до звукового джерела виходячи з його місця розташування. Існують три типи мікрофонних моделей за цим параметром:

    • односпрямовані, здатні знімати звуки тільки в одному напрямку, коли за іншими напрямки їх чутливість знижується;
    • двонаправлені - моделі, які чудово справляються зі звуком, розташованим зліва і справа, а для звучання попереду і ззаду вони менш схильні;
    • всеспрямовані мікрофони - здатні відчувати звук у всіх напрямках.

    Для вокальних потреб мікрофони з однієї спрямованістю - найбільш підходящі різновиди. У односпрямованих моделях виділяється три підвиди за особливостями звукової чутливості:

    • кардіоїдну: якщо віртуально уявити зону знімається звуку, вона нагадає серце (від чого і пішла назва цієї діаграми). Іншими словами, такі мікрофони здатні відчувати звук попереду і трохи з боків. Відповідно, звуки, розташовані ззаду, на записи або під час виступу чути ні;
    • суперкардіодние: крім передньої осі чутливості і трохи бічних такі вокальні мікрофони схильні частково знімати звуки позаду себе, але має більш вузьку зону захоплення попереду;
    • гіперкардіодние: в порівнянні з попередніми моделями володіють більш вузькою бічною чутливість, але одночасно більш широкої ззаду.

    Діаграма спрямованості грає важливу роль під час живих виступів або під час звукозапису не в дуже пристосованому для цього студійному приміщенні. Однонаправлені мікрофони - найбільш підходящі для таких умов моделі. 

    Різновиди мікрофонів по конструкції і робочого принципу 

    Виділяються дві ключові різновиди мікрофонних пристроїв: динамічні моделі та конденсаторні.

    Динамічний мікрофон - конструкція, яка комутується котушкою індуктивності. Остання в свою чергу поміщається в спеціальне магнітне поле дуже сильної дії. Мембранне рух збігається з котушковим, тим самим змінюються параметри напруги, які виробляються котушковим елементом.

    Динамічні мікрофони, купити які пропонує наш інтернет-магазин, мають велику вагу, але відрізняються непоганими показниками УЗД (про це нижче). За діаграмою спрямованості вони не відчувають «внеосевой» звучання. В цілому, сьогодні випускаються досить демократичні за ціною моделі, наприклад, від виробників Audio-Technica, Beyerdynamic, City Sound та інші.

    Конденсаторний мікрофон побудований на принципі освіти конденсатора: він утворюється між двома внутрішніми елементами - провідної плівки (мембрани) і спеціальної пластини з металу. Після утворення конденсатора на нього «падає» електричний заряд. Коливання звуку примушують вібрувати мембранний елемент. Відстань між плівкою і металевою пластиною змінюється, при цьому впливаю на вихідну напругу пристрою. Це і є сигналом корисності даного обладнання.

    «Харчування» таких мкрофонов здійснюється двома способами: або фантомно від мікшерного роз'єму, або за допомогою акумуляторної батареї. В цілому, моделі даного типу використовуються тільки для звукозаписних потреб, хоча іноді можна зустріти їх в якості вокальних мікрофонів і пристроїв для звучання інструментів на концертних виступах (переважно виступи хорів, запис піаніно, гітари і т.д.). Непогані бюджетні моделі конденсаторних мікрофонів пропонує компанія Takstar.

    Ключові характеристики вокальних мікрофонів
     

    Розберемося з трьома основними параметрами для мікрофонів:

    • частотний діапазон відображає межі нижніх і верхніх частот, в яких формується вихідний сигнал. Для безпосередньо вокалу діапазон від 80 Гц до 15 кГц - оптимальний показник;
    • чутливість мікрфона - це його можливості працювати з особливо тихим звуком. В цілому, чим нижче такі показники, тим краще для звукозапису, виступів і т.д .;
    • УЗД - це параметр максимальної звукової гучності моделі. Цей параметр умовно протиставляється попередньому показнику - чутливості. Середні показники знаходяться на рівні 100 дБ, досить високі параметри - на рівні 130 дБ;
    • дуже важливо для співаків, які люблять звукові ефекти, мати мікрофони з досить високим показником «близькості»: при наближенні моделі до звукового джерела вона робить більш чіткими частоти низького порога. У конденсаторних пристроїв цей параметр вище.

    Купуйте мікрофони різного типу, з відмінними характеристиками, від кращих брендових виробників, за приємною і доступною ціною в інтернет-магазині LuxPRO.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: