Особливості вибору інструментальних мікрофонів

Дата публікації 27.03.2017.

Інструментальні мікрофони - особлива категорія обладнання, що використовується в комбінації з різними інструментами: струнними, клавішними, барабанами. Їх використовують переважно для студійної звукозапису, але також часто зустрічаються і під час живих концертів - для озвучування гітари, фортепіано, барабана і т.д.

Що потрібно враховувати при виборі відповідної моделі мікрофона для інструментів, які основні характеристики інструментальних мікрофонів ми спробуємо викласти в цьому огляді

Особливості вибору інструментальних мікрофонів
  • Як вибрати інструментальний мікрофон: ключові параметри 

    Для вибору відповідної моделі мікрофона для інструментів слід враховувати наступні характеристики:

    • тип обладнання;
    • діаграму спрямованості;
    • частотні характеристики;
    • параметр УЗД і чутливість.

    У багатьох ситуаціях важливим показником також є «ефект близькості». Про всі перераховані характеристики слід поговорити детальніше.

    Різновиди мікрофонів 

    Існують дві основні різновиди сучасного мікрофонного обладнання: моделі динамічні і конденсаторні.

    Динамічні моделі відрізняються досить великим показником УЗД (про що - нижче), непоганий для інструментів діаграмою спрямованості - без захоплення «внеосевой» звучання. Основні області застосування - для запису вокалу, живих концертів, але для нас головне - в комбінації з музичними інструментами. Вони виробляються багатьма відомими брендами. Наприклад, довгі роки компанія Shure займає одну з основних ніш на ринку в створенні динамічних мікрофонів. Ціна і якість тут повністю збалансовані.

    Конденсаторні мікрофони використовуються переважно для запису звуку, тобто в спеціалізованих студіях. Деякі окремі моделі, наприклад, обладнання від компанії Superlux, використовується для запису і живих виступів з використанням інструментів.

    Але є і альтернативна класифікація мікрофонної техніки для інструментів, яка буде актуальна для початківців свій музичний шлях. Вона простіша і орієнтується безпосередньо на область застосування моделей. Так, виділяються такі різновиди:

    • мікрофони для роботи з духовими інструментами;
    • обладнання для запису і відтворення акустики;
    • моделі для ударних інструментів (наприклад, набір мікрофонів Shure для барабанів);
    • компактні мікрофонні моделі для озвучування клавішних інструментів.

    В цілому, для новачків, які ще погано орієнтуються в технічних особливостях, така класифікація підійде як не можна краще. Виробники виготовляють такі моделі з урахуванням всіх нюансів звучання певного типу інструментів.

    Діаграма спрямованості 

    Це найважливіша характеристика при виборі конкретної моделі. Вона відображає особливості чутливості і сприйняття мікрофоном різних звуків в просторі. Виділяють дві великі групи по даному параметру: односпрямовані і двонаправлені. Останній тип рідко використовується для озвучування інструментів, так як працює здебільшого зі звуками, що виходять з боків. А ось з звуками передньої і задньої осі працює слабо. Тим більше, виходячи з назви, таке обладнання «чує» звуки з різних напрямків, а для інструменту слід мати чітку зосередженість мікрофона в одному напрямку.

    Однонаправлені мікрофони для цього підходять як не можна краще. У цьому різновиді виділяються ще три типи:

    • кардіоїдну: найбільш поширений варіант, який використовується для роботи з інструментами. Зона функціонування таких мікрофонів передня вісь і трохи з боків (якщо намалювати схематично, вийде серце, звідси і назва). Тобто в ідеалі звуки, які виходять ззаду, чуються при звукозапису або виступі не будуть;
    • суперкардіоїдна: мають велику зону захоплення між передньою, але також здатні знімати звучання ззаду;
    • гіперкардіодние: володіють великою область захоплення звучання з боків, але одночасно розширюється і задня вісь захоплення.

    Найбільш підходящі моделі для запису інструментів і живих інструментів - це кардіодние мікрофони. Вони мають вузьку спрямованість в захопленні звуку, що ідеально для озвучування гітари, клавішних, духових інструментів. Однак часто використовуються і суперкардіодние мікрофони, переважно в комбінації з ударними інструментами.

    Діапазон частотних характеристик 

    В цілому, це досить важлива характеристика будь-якого мікрофона, так як різні інструменти здатні «працювати» на різних діапазонах частот. Якщо для вокального обладнання підходять моделі, починаючи з 80 Гц (нижній поріг), то для багатьох інструментів цього буде недостатньо для цілісного, повного звучання.

    Наприклад, такими «примхливими» інструментів є барабани. Для малих барабанних різновидів і так званих топ-томів необхідно шукати мікрофонні моделі з нижнім частотним порогом від 50 Гц. Це той показник, на якому звучання стане цікавішим і якісним. Для барабанної бочки така характеристика ще менше: необхідні моделі, нижній поріг частот яких знаходиться на рівні від 40 або навіть 30 Гц.

    Показники УЗД і мікрофонної чутливості 

    Параметр чутливості мікрофонної моделі відображає її здатність відтворювати досить тихі звуки. Дана характеристика вираховується і виражається за допомогою різних систем. Щоб не заглиблюватися в ці «нетрі», слід зазначити одне: чим нижче ці числові параметри, тим краще чутливість мікрофона.

    Характеристика УЗД відображає кардинально протилежні параметри. Розшифровується це як рівень звукового тиску. Іншими словами, це показник того, з якою максимально гучністю здатна працювати та чи інша модель. Це важливий параметр, якщо використовувати мікрофон з інструментами серйозної гучності, наприклад, з барабанами.

    Інструментальні мікрофони представлені в інтернет-магазині LuxPRO в широкому розмаїтті: для клавішних, духових, акустичних, барабанних і багатьох інших інструментів. Купуйте мікрофони по найкращим в Україні цінами в нашому інтернет-магазині.

     

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: