Система оповіщення: призначення, складові, принцип роботи

Дата публікації 29.11.2016.
Нестандартних ситуацій в сучасному суспільстві, на жаль, стає все більше. Всілякі аварійні «історії» відбуваються на багатьох підприємствах, в промислових зонах, в сучасних офісах, громадських приміщеннях (торгові центри, ресторани). Запорука успішного подолання таких ситуацій - це своєчасне оповіщення та попередження всіх людей (персоналу, покупців, відвідувачів) про виниклу аварійної загрозу. Для цього створені спеціальні системи оповіщення, купити які необхідно в кожне приміщення, де на постійній основі знаходиться велика кількість людей. В цілому, такі вимоги безпеки прописані в законодавстві.
Система оповіщення: призначення, складові, принцип роботи
  • Системи оповіщення: призначення 

    Основне призначення сповіщувальної систем - це попередження про небезпеку, що виникла (аварійної, пожежної). Для цього купується спеціальне акустичне обладнання, яке транслює застережливий сигнал на велику відстань. Зрозуміло, вимоги до таких систем очевидно - потужна апаратура для надійної та безперебійної роботи.

    Перевага такого обладнання полягає в тому, що застосовувати його можна одночасно в якості класичної акустики. Наприклад, в торгових центрах за допомогою сповіщувальної колонок можна транслювати фонову музику, оголошення, вимоги до персоналу і т.д. У разі виникнення загрози спрацьовують спеціальні датчики, моментально блокують все зайве, після чого відразу ж починає транслюватися записане повідомлення про пожежу або читається в реальному часі повідомлення про виникнення аварійної ситуації. 

    Сповіщальні системи: що входить в комплект 

    Сучасні моделі можуть значно відрізнятися за своїм складом один від одного. Це можуть бути окремі автономні блоки, які відповідають безпосередньо за пожежну безпеку. Це можуть бути частини більш складних трансляційних систем, які працюють в загальній комбінації. Залежно від складності таких «переплетень» система може складатися з різних елементів. Однак найбільш поширені, загальні елементи для всіх систем все-таки можна виділити:

    • часто функції управління за системної апаратурою, що відповідає за пожежну безпеку, бере на себе комп'ютер. Це стосується, перш за все, цифрових сповіщувальної моделей. Якщо говорити про аналогових системах, то тут роль управління на себе бере спеціальний матричний блок, що входить в комплект;
    • один з найбільш обов'язкових елементів - комутаційний блок сигналів;
    • в справі безпеки дуже важливо домогтися чіткого і якісного звучання. Для цього використовуються попередні підсилювачі і класичні підсилювальні блоки, що входять до складу системи. Вони дозволяють збільшити потужність і якість що надходить, наприклад, від мікрофона звуку на кінцеву точку (динамік);
    • часто в такому системному облаштуванні пожежної безпеки використовуються спеціальні мікрофонні консолі - портативні, виносні моделі, які призначені для організації окремого диспетчерського місця;
    • зрозуміло, жодна система не може обійтися без джерела сигналу. Ми вже згадали про мікрофон, але також сигнальними джерелами можуть бути програвачі, радіоприймачі, генератори тонального сигналу, магнітофони;
    • один з найбільш поширених елементів - це гучномовець, що встановлюється в приміщеннях або виходить назовні. Також можуть використовувати для оповіщення класичні динаміки.

    Як бачимо, система оповіщення - досить складна, включає в себе кілька основних елементів, які часто переобладнуються і доповнюються новою апаратурою. 

    Принцип роботи системи оповіщення 

    Однозначної висвітлення питання про принцип роботи сповіщувальної системи дати неможливо, так як такий принцип залежить безпосередньо від конструктивних її особливостей, від того чи іншого типу. Всього виділяється два типи - локальне і централізоване сповіщувальної обладнання.

    Перший тип системи оповіщення є набором спеціальних модулів, які реагують на зовнішній «подразник». Найчастіше це спеціальні датчики, що реагують, наприклад, на сигнал про пожежу. Особливість таких модулів полягає в тому, що вони транслюють вже записане раніше повідомлення в певних приміщеннях. Зазвичай в таких системах відсутнє централізоване управління, тому в комплект може входити тільки гучномовець, показники потужності підсилювач і мовний процесор. Один з найбільш істотних недоліків локальних різновидів - це відсутність можливості «втручатися» в те, що відбувається. Тобто в ситуації, коли потрібно, наприклад, управляти евакуацією людей, відсутня можливість втрутитися в роботу системи через мікрофонну консоль.

    На відміну від цього система централізованого оповіщення має головний управлінський блок. Робота може здійснюватися режимі автоматичного оповіщення, коли по зонам транслюється записане аварійне повідомлення, або ж напівавтомат, коли в роботу втручається диспетчер, сповіщаючи про необхідні в конкретній ситуації дії. У такій системі обов'язково розбиваються зони оповіщення, які з'єднуються між собою і джерелами сигналу спеціальної комутацією. Зазвичай зональний розподіл здійснюється виходячи з особливостей архітектурного будови будівель. При цьому є можливість до кожної зоні підключити власний підсилювальний модуль або ж використовувати загальний підсилювач для всіх зон одночасно.

    Системи оповіщення - найважливіша складова загальної безпеки людей, що знаходяться в одному приміщенні. Це актуально для пожежної безпеки, для різних аварійних випадках, мінування і т.д. Особливу роль тут відіграє якість звуку, яке в даній ситуації має володіти високими характеристиками. Наш інтернет-магазин пропонує все необхідне обладнання для створення високоефективних і надійних систем оповіщення. Ціна для наших клієнтів - завжди на демократичному і доступному рівні.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: