Музичний інструмент перкусія: історія виникнення, види та особливості

Дата публікації 26.10.2016.

Світова історія налічує тисячі музичних інструментів. Багато з них і донині застосовуються сучасними виконавцями та музичними групами. Інструменти можуть відрізнятися за типом звуковидобування (наприклад, клавішні або духові), по країні походження і т.д. Помилково думати, що найчисленніша група музичних інструментів - це струнні моделі. Наш огляд присвячений дійсно найбільш об'ємної групі музичних моделей - перкусії. Що це таке, які різновиди бувають, як і історія даних інструментів - у всьому це ми спробуємо розібратися разом.

Музичний інструмент перкусія: історія виникнення, види та особливості
  • Історія виникнення перкусії: країни і народи 

    Перкусія є засобом, звуковидобування з яких відбувається шляхом удару по ньому рукою, спеціальною паличкою. Або ж перкусійні моделі струшують, похитують, в результаті чого виникає оригінальний звук. Все це було відомо ще в самі давні часи.

    Музичний інструмент перкусія зобов'язаний свої походженням різним етнічним племенам, розселяти практично по всьому світу - на американських континентах, в Африці, в азіатських країнах. Першими перкусії були так звані етнічні барабани, які служили, зрозуміло, не для насолоди музичними композиціями, а для ритуальних дій і обрядів.

    Дивно, але перший барабан, знайдений в Єгипті, вчені датують аж п'ятим тисячоліттям до нашої ери. Для порівняння перший струнний інструмент, що виник в нашій історії, - це кифара, яка була винайдена в Стародавній Греції. Часовий період між барабанами і струнними інструментами істотний - понад чотири тисячі років. Однак в древніх племенах різних народностей вважається, що ні барабан був першим «ударним» інструментом, а бубон. Однозначної думки з цього приводу досі немає.

    Згодом перкусійні інструменти поповнювалися всілякими моделями, як дійшли до наших днів, так і загублених в нетрях історії.

    Кілька моделей стародавніх перкусій 

    Зрозуміло, для опису всіх музичних інструментів перкусій знадобиться не один том ретельного матеріалу. Однак ми зупинимося на найцікавіших моделях стародавніх барабанів і інших різновидів.

    Цікавий інструмент північноафриканських племен під назвою бендір. Він схожий чи то на бубон, то чи безпосередньо на барабан. Виготовляються бендіри з дерева різних порід, які ростуть в африканських країнах, а з одного боку цей інструмент обтягається шкурою якої-небудь тварини. Цікаво, що це комбінований інструмент - всередині нього розташовуються своєрідні струни, які дають звучання бендіра більш насичений, цікавий звук.

    А тепер можна заглянути в Японію, де нам пропонують послухати цікавий інструмент учіва дайко. Така перкусія схожа на бубон, який служить для ритуальних обрядів буддійських віруючих. Цікаво, що зовні барабан нагадує ... сковороду, тільки виготовлену з дерева, з прикріпленою на мотузку паличкою для видобування звуку.

    І ще один цікавий інструмент перкусія родом з далекого латиноамериканського континенту. Називається він кахон і за своїм зовнішнім виглядом схожий на звичайний ящик. В цілому, спочатку він і використовувався в якості ящика для перевезення фруктів, але згодом латиноамериканці використовували його в якості музичного інструмента. Сталося це тому, що гаряча кров етнічних народностей Латинської Америки вимагала музики, а іспанські колоніалісти забороняли африканські бубни і барабани.

    Класифікація барабанних інструментів 

    У сучасній класифікації барабанних інструментів є багато різновидів. Наприклад, перкусійні інструменти поділяються за висотою звуку. Є варіанти з певною частотою звучання - дзвіночки, літаври, а також моделі з невизначеною висотою звуку - бубон, трикутник, тарілки.

    За звукоутворення перкусії можуть бути ідіофони і мембранофони. Перший тип інструментів звучить, скажімо так, всім своїм тілом. Це ксилофон, вібрафон, дзвіночки. А в Мембранофони звучить тільки одна частина (зазвичай це натягнута поверхня). До таких інструментів можна віднести бонго, литаври, бубон.

    Крім того, ідіофони можуть ділитися на різні моделі за матеріалом виготовлення - дерев'яні та металеві.

    Сучасні перкусії 

    До сьогоднішнього дня до нас дійшло безліч дивовижних, цікавих інструментів - бубнів, барабанів та іншої перкусії. Багато з них використовуються в сучасних напрямках музики. У сучасній класифікації перкусія формально займає окрему нішу. Багато фахівців відносять до таких моделям не класичні барабани, а зовсім інші інструменти:

    • Рейнстик - спеціальна палиця, виготовлена з дерева, всередині якої розташовуються сипучі речовини, що видають завдяки внутрішнім спіралями цікавий звук, схожий на дощ (інструмент ще називають «посохом дощу»);
    • бубни, які в особливій презентації не потребують, використовуються в сучасних етнічних музичних колективах;
    • тріскачки - сучасний різновид ідіофони, звук яких нагадує ляскання в долоні;
    • маракаси - оригінальні інструмент, що нагадує брязкальце, що видає цікавий ударно-шумової звук;
    • тамбурин - зовні схожий на барабан, однак має більш витягнуту форму і видає менш різкий звук;
    • Брай чаймс - цікава знахідка відомого музиканта Марка Стівенса, інструмент являє собою кілька підвішених трубочок, які при зіткненні один з одним видають оригінальні звуки.

    В цілому, перкусійних інструментів в сучасному музичному побуті досить багато. Їх використовуються не тільки при створенні безпосередньо етнічних музичних композицій, а й додають деякі нотки перкусії в різні мелодії сучасних напрямків - рок, джаз і навіть поп-музика.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: