Що таке DMX контролер і як його підключити

Дата публікації 02.10.2016.
Індустрія світлотехніки стрімко розвивається і надає величезну кількість можливостей, про які раніше просто не мріяли. Перші світлові прилади мали обмежений набір функцій. В даний час розробники світлотехніки пропонують не тільки інноваційні світлові прилади, а й спеціальні пристрої. З їх допомогою можна створювати практичні необмежені варіації світлових ефектів, легко регулювати освітленість. DMX контролери стали одними з найбільш затребуваних пристроїв в управлінні світлотехнікою. В даному огляді ми спробуємо відповісти на ключові питання - як працює DMX контролер? які функції він виконує? як підключити цей пристрій?
Що таке DMX контролер і як його підключити
  • Основні принципи роботи сучасних DMX контролерів

    Найпоширенішим пристроєм для управління світлотехнікою є контролер типу DMX 512, розрахований на роботу саме з освітлювальними приладами. DMX - це спеціальний програмний протокол, за допомогою якого можна реалізовувати складні освітлювальні проекти, регулювати різні параметри світла, створювати оригінальні спецефекти.

    Ще одне професійне назву цього пристрою - DMX-кодер. Його підключення до персонального комп'ютера здійснюється за допомогою звичайного інтерфейсу USB. Безпосередньо на комп'ютер встановлюється спеціальна програма, за допомогою якої здійснюється світлотехнічне управління.

    Протокол DMX 512 є системою, за допомогою якої всі світлові прилади, розташовані в одному приміщенні, «зливаються» в одне ціле. Даний протокол дає можливість працювати користувачу контролера відразу з 512 каналами (відзначимо, що цифра зовсім не означає, що в приміщенні встановлено 512 світлових приладів). Кожен окремий канал відповідає за певний параметр конкретної моделі світлотехніки. Іншими словами, в одному приладі може концентруватися відразу близько десятка каналів. Шляхом комбінації параметрів користувач пульта може створювати найскладніші світлові варіації. 

    Незважаючи на деякі свої недоліки, контролер даного типу є основним пультом управління для багатьох світлотехніків. Цінується він фахівцями в основному завдяки його універсальності застосування і достатньою простоти використання.

    Основа протоколу DMX - це спеціально розроблений код, іншими словами - якась сигнальна послідовність (причому чергуються як низькі, так і високі сигнали). Кожен код даного протоколу містить в собі 8 біт інформації, який при комбінації різних сигналів «модернізуються» в байти. Один байт передбачає інформацію 256 кодів. Саме за допомогою байтів і бітів здійснюється передача інформації між контролером і освітлювальними приладами. Швидкість такої передачі знаходиться на рівні 250 кБод.

    Варто також відзначити, що даний протокол відноситься до асинхронного типу, тобто після кожного моменту передачі кадрів є невеликий проміжок часу.

    Сумісність контролера зі світловими приладами

    DMX-кодер, як ми вже відзначали, досить універсальний пристрій і може працювати з наступними типами обладнання:

    • можливість роботи з прожекторами, де ламповий світло перерозподіляється завдяки вбудованій оптичній системі;
    • динамічні освітлювальні прилади (так звані «рухомі голови»), що створюють цікаві світлові ефекти на дискотеках і концертах;
    • використовується кодер зі стробоскопами - світловими пристроями, що утворюють безладні ефекти за допомогою швидких світлових імпульсів;
    • також використовуються контролери в так званих світових комплексах, де встановлюються два і більше освітлювальних приладів (наприклад, в архітектурному освітленні).

    Основна сфера застосування даного обладнання - це створення сценічних ефектів на різних концертах, дискотеках. Дуже часто сучасні контролери купують для створення театральних постановок. Як вже було зазначено, DMX-кодери застосовуються для створення світлових архітектурних композицій. Іноді таке обладнання купується сучасними професійними фотографами.

    Переваги і недоліки

    Для початку опишемо основні переваги даного обладнання:

    • легке підключення практично до будь-якої операційної системи комп'ютера, на сам ПК легко встановлюються необхідні для контролера програми;
    • крім того, підключення з технічної точки зору підключення контролера здійснюється ще простіше: для цього необхідний лише USB інтерфейс, а саме устаткування оснащене дуже малою кількістю проводів;
    • в обслуговуванні даний пристрій зовсім не має потреби в якихось особливих «процедурах», при цьому його довговічність відзначається багатьма фахівцями;
    • функціональність контролера перевищує подібний параметр багатьох аналогових пультів управління світлотехнікою;
    • управління відразу 512 каналами, а також можливість розширити канали за допомогою додатково підключаються портів;
    • в комплекті з моделлю поставляються надійні кабелі для підключення, що відрізняються високою міцністю і надійністю;
    • відмінна риса DMX контролера - це передача даних пакетного типу, іншими словами така передача зовсім не відчувається оком людини.

    Серед недоліків такого обладнання фахівці виділяють основний - це прямолінійність передачі інформації, тобто сигнали передаються безпосередньо від контролера до освітлювальних приладів. У деяких випадках така прямолінійність не дозволяє виявити і виправити виникають помилки. Всі інші дрібні недоліки компенсуються серйозними перевагами і безальтернативністю використання сучасних DMX контролерів.

    Інтернет-магазин LuxPRO підготував широкий асортимент інноваційних брендових контролерів за доступною, лояльної ціною. У каталозі представлені надійні і багатофункціональні моделі від компаній Showtec, Chauvet, ETC і від інших високоякісних виробників.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: