Види і особливості петличних і наголовних мікрофонів

Дата публікації 09.09.2016.
Мікрофонний обладнання застосовується не тільки в звукозапису музичних груп. Деякі види і моделі мікрофонів використовуються для виступів зі сцени, записи інтерв'ю, в записах телевізійних передач і новин. Петличні і наголовниє мікрофони - ось два основних види обладнання, яке застосовується в вищезазначених сферах. Даний огляд допоможе вам відповісти на питання які ж особливості вас чекають при виборі петличних і наголовних мікрофонів.
Види і особливості петличних і наголовних мікрофонів
  • Мікрофонний обладнання застосовується не тільки в звукозапису музичних груп. Деякі види і моделі мікрофонів використовуються для виступів зі сцени, записи інтерв'ю, в записах телевізійних передач і новин. Петличні і наголовниє мікрофони - ось два основних види обладнання, яке застосовується в вищезазначених сферах.

    Петличні мікрофони: основні особливості

    Напевно ви бачили невеликі чорні об'єкти на одязі ведучого або просто людини, яка прийшла на телевізійну передачу. Ось це і є, якщо грубо описувати, петлічний мікрофон. Відповідно, перша особливість подібного обладнання - це його компактність, невеликі розміри, що дозволяють практично непомітно надіти невеликий «гаджет» на піджак або інший одяг.

    Такі невеликі і компактні розміри петличних моделей зумовлюють сферу їх застосування. У телевізійному кадрі класичні моделі будуть займати занадто багато місця, телевізійним ведучим або гостям їх важко і незручно тримати. Саме тому на сучасному телебаченні застосовуються моделі Петличний типу. Наприклад, мікрофон Sennheiser MKE 1-5-2 є практично найменшою моделлю в асортименті мікрофонного обладнання даного бренду. Розмірні параметри капсулі (діаметр) складають всього лише 3.3 міліметра.

    Петличні варіанти обладнання можуть бути двох видів - дротяними і бездротовими. Їх відмінність дуже просто: бездротові моделі працюють без підключення до бази, мають непогану дальність роботи. Провідні ж мікрофонні моделі підключаються до бази за допомогою шнура.

    Звичайно, з бездротовими моделями працювати набагато легше і комфортніше. Відсутність проводів дає безперечну перевагу пересування. Однак в тих випадках, коли пересування зведено до мінімуму, можна легко застосовувати моделі провідні. Наприклад, ведучі новин (по крайней мере в класичних форматах передач) практично не рухаються на своєму місці. Тому носіння мікрофона проводового типу буде в такій же мірі комфортним.

    Серед найбільш бюджетних моделей можна виділити петлічний мікрофон Bosch MW1-LMC або Shure Motiv MVL. Серед професійних досить дорогих моделей можна виділити практично всю лінійку обладнання від компанії Sennheiser (наприклад, моделі серії MKE).

    Наголовні мікрофони: характеристики і особливості

    Наголовні мікрофони (або ж їх називають ще «головними») з'явилися в нашій країні недавно, принаймні сучасні моделі, які вже багато років використовуються в Європі та Америки.

    З появою головних мікрофонів життя телеведучих, провідних різних заходів, акторів сцен і т.д. значно полегшилася. Все це завдяки особливим відмінностям даного обладнання від класичних мікрофонів: 

    • компактні, практично мініатюрні розміри;
    • специфічне зручне кріплення на голові;
    • винятковий параметр чутливості до частот голосу.

    Все це позначило певну область застосування подібного типу мікрофонної техніки. По-перше, це сценічні діячі, фахівці з майстер-класами, яким необхідно донести до аудиторії інформацію, але при цьому бути вільним у своїх пересуваннях. Те ж стосується сучасних співаків, які використовують наголовниє мікрофони в своїх виступах, особливо актуально для номерів, де необхідно багато рухатися. По-друге, це ті ж радіо і телеведучі, які використовують головні мікрофони в альтернативу петличні. Вони також використовуються в університетах і школах при проведенні лекцій, відкритих уроків, святкових заходів.

    В цілому, за своїми типовими особливостями наголовниє моделі не відрізняються від петличні. Ті ж самі параметри бездротового і дротового обладнання. В принципі, ми вже знаємо, що провідні моделі актуальні для використання в тих випадках, коли ведучий або будь-який інший чоловік знаходяться в статичному положенні в рамках всього заходу, передачі і т.д. Бездротове обладнання підійде для тих, хто постійно рухається по сцені, де знімає динамічну передачу і т.д.

    Непоганий наголовний мікрофон AKG C520 - середньої ціни і відмінної якості. Бюджетний варіант - це модель CM-214 F від компанії JTS. В цілому, такий тип мікрофонів можна купити за цілком доступною ціною.

    Питання якості та дизайну

    Найбільш важливі параметри якості петличних і наголовних мікрофонів - це їх максимальна компактність і прекрасні характеристики відтворення голосу. Бюджетні моделі відтворюють часто голос в частотному діапазоні від тридцяти до п'ятнадцяти тисяч Гц. Більш дорогі моделі здатні вловити частоту голосу від двадцяти до двадцяти тисяч Гц. В цілому, найбільш важливе тут - це сама здатність вловлювати ці частоти, тому що виробники зазвичай пишуть в характеристиках приблизні значення.

    Що стосується дизайнерських особливостей, то тут теж є на що звернути увагу. Завдання петличні і Наголовна моделей, як ми пам'ятаємо, - це зручне розташування на голові або на одязі. Петличні мікрофони можна купити в варіантах, відповідних відтінкам одягу - чорні, коричневі, білі і т.д. Якщо для проведення заходу важливо, щоб глядач не акцентував велику увагу на Наголовна мікрофоні, то таку модель теж слід придбати в відтінках, наближених до кольору шкіри. Наприклад, в бежевих, коричневих кольорах.

    Відповідно такі мікрофони можна придбати у відповідних колірних дизайнах. Петличні - в класичних чорних, коричневих, білих. Наголовні моделі - в бежевих світлих кольорах.

    Петличні і наголовні мікрофони в Україні користуються все більшою популярністю, так як мають максимально компактними, мініатюрними розмірами, зручністю застосування і відмінним якості розпізнавання голосових частот людини. Купуйте компактні моделі мікрофонів в інтернет-магазині LuxPRO за доступними, демократичними цінами від кращих брендових виробників.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: