Вибір гітари для новачка: поради досвідченого гітариста і лідера групи "Колір ночі"

Дата публікації 28.02.2019.

Яку ж вибрати гітару для початківця? Якщо ти вже являєшся досвідченим гітаристом, музикантом з уже сформованими смаками та уподобаннями, ти вже можеш точно знати, який інструмент тобі найбільше підійде для виконання творчих цілей. А що робити новачкові? Як визначитися з інструментом? На що потрібно звернути увагу при покупці гітари?

  Відповіді на ці питання ви зможете прочитати в цій статті.

Вибір гітари для новачка: поради досвідченого гітариста і лідера групи "Колір ночі"
  • Якщо ти вже являєшся досвідченим гітаристом, музикантом з уже сформованими смаками та уподобаннями, ти вже можеш точно знати, який інструмент тобі найбільше підійде для виконання творчих цілей. А що робити новачкові? Як визначитися з інструментом? На що потрібно звернути увагу при покупці гітари? Відповіді на ці питання ви зможете прочитати в цій статті.

    Що потрібно розуміти при виборі першого музичного інструменту

    В першу чергу, потрібно розуміти, чи потрібна тобі саме гітара. Є ж ще безліч музичних інструментів, на яких ти так само поки не граєш. Але все ж якщо твій вибір припав саме на гітару, слід розуміти наступне: складність гри на інструменті не завжди залежить від кількості струн в ньому або клавіш. Наприклад, скрипка має чотири струни, а труба - всього три клавіші, але вони вважаються одними з найбільш складних інструментів. Так само важливо розуміти, що який б хороший або дорогий інструмент не був, вчиться грати від того не легше. Вчитися доведеться.

    Є кілька факторів, що впливають на вибір першого інструменту: 

    1. Музичні смаки.
    2. Перспективи на майбутнє.
    3. Бюджет.

    Що стосується музичних смаків, то тут просто: що слухаємо - то і граємо. Або точніше просто хочемо пограти. Чисто для себе. В такому випадку сильно заморочуватися не варто. Досить буде купити звичайну акустичну гітару. Цього цілком достатньо для занять вдома, аккомпонування, а головне - ніякого додаткового обладнання вона не вимагає, крім різного типу дрібниць (медіатори, каподастри, тюнери, ремені, струни і т.п.), на відміну від інших типів гітар.

    Гітари: призначення, класифікації, особливості

    Всі акустичні гітари між собою візуально можуть здаватися схожими. Ключовими факторами, що відрізняють їх і впливають на звук є: матеріали грифа і деки (різні типи дерева), якість збірки (конвеєр або ручна збірка) і використовувані струни.

    Якщо ти вже конкретно знаєш, для чого тобі потрібна гітара, ти визначився, яку музику плануєш грати, в якому стилі, один або з колективом, в такому випадку потрібно вже більш серйозніше поставитися до вибору інструменту.

    На сьогоднішній день існує безліч гітарних форм і виробників. Але вже понад півстоліття незмінними лідерами популярності і, на наш погляд, по зручності серед електрогітар є гітари типу «страт» (форма ідентична легендарному FENDER STRATOCASTER) і «ліс пол» (нагадує GIBSON LES PAUL). Початківцю музикантові навряд чи буде зручно грати на різних так званих «рогатих» гітарах або «гітарах-стрілах». Це красиво, але не завжди зручно. Тому не заморачивайтесь довго над формою і дизайном, беріть класику і ніколи не помилитеся. Це універсальні форми, і підходять практично для всіх стилів музики.

    Якщо розглядати гітари більш детально, то можна виділити кілька різних особливостей: конструкція грифа, тип звукознімачів, тип струнотримача і т.п.

    Гриф гітар буває: вклеєний, на болтах і наскрізний. Від цього, найчастіше, залежить сустейн - тривалість звучання гітарного звуку.

    Звукознімачі також бувають різних типів: «хамбакери» і «сингли». Їх відмінність можна почути на практиці.

    Струнотримач (місце кріплення струн на корпусі) може бути статичним, а може бути з ручкою тремоло - коли під час гри можна створювати коливання нот по амплітуді (знижувати лад або підвищувати). Тримали використовують найчастіше досвідчені гітаристи в своїх соло-партіях. Новачкові навряд чи вийде відразу його освоїти. Мінусом ще є те, що гітара може швидко розбудовуватися.

    Якщо зараз не заглиблюватися в усі ці деталі, то з часом кожен зможе відчути перевагу або ж недоліки кожного типу гітар з різними особливостями.

    Електрогітари: поради по підбору і підсумок вибору музичного інструменту

    Електрогітара сама по собі не звучить. Точніше, звучить, але без толку. Для того, щоб відчути весь сенс і повноту гітарного звуку, необхідний комбопідсилювач.

    Комбопідсилювач є, простими словами, звукову колонку для підключення гітари.

    Вони бувають абсолютно різних типів і розмірів: для акустичних гітар, для електрогітар, для бас-гітар, для домашніх занять, портативні, для репетицій і для великих концертних майданчиків. Вони відрізняються розмірами (одиночні комбо, «голова» + «кабінет» (колонка з підсилювачем), потужністю (від 5 Вт до 600 Вт і вище) і наявністю додаткових функцій (ефекти, настройки і т.п.).

    І вже в залежності від ваших цілей і побажань необхідно вибирати комбопідсилювач. Якщо ви зупинилися на акустичній гітарі, не заморочуйтесь.

    І, на наш погляд, ключовим для більшості фактором, що впливає на вибір гітари, є бюджет.

    Існує думка, що для хорошого звучання підходять виключно хороші гітари з Японії, США та інші. Але не кожен готовий викласти $ 1000 - 2000 за хороший інструмент. І це не обов'язково. Є багато хороших компаній з Індонезії, Тайваню, Бельгії, і навіть в Китаї можна знайти достойну річ. У будь-якому випадку кожна гітара піддається апгрейду. І кожен має можливість зібрати гітару собі до смаку, прикупивши відповідні комплектуючі (звукосниматели, фурнітура та інше).

    Але пам'ятайте: якісні речі коштують дорого.

    Підводячи підсумок, хочеться повторити всім відому фразу: хто шукає, той завжди знайде. Шукайте. Шукайте свій звук, свою форму. Вибирайте гітару навпомацки, з закритими очима. Оцінюйте, зважуйте.

    І все у вас вийде. Головне - ставитися до цього щиро.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: